Veiligheidseisen voor modeltreintjes

FSF-Moses had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsMinister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs maakt in haar nieuwe nota railveiligheid geen onderscheid tussen goederen- en passagierstreinen van de Nederlandse Spoorwegen en treintafels van hobbyisten. Op papier moeten ze allebei aan dezelfde eisen voldoen.

"Je kunt dit bijna niet serieus nemen, maar het staat er wel",aldus Eddy van Hijum van het CDA. In de nota staat onderandere dat het bouwen van overwegen terughoudend moet gebeuren en dat toezicht en vergunningen noodzakelijk zijn. Modeltreintjes worden overigens genoemd in een lijst met 'overige railsystemen', net als bedrijfslocomotieven en museumlijnen. Van Hijum heeft minister Peijs deze week tijdens een debat al om opheldering gevraagd. "Als we het dan toch over overbodige regels hebben, kunnen we deze beter meteen schrappen." Peijs ging echter niet in op zijn vragen.

Volgens Gijs Bliekendaal van het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek zullen de hobbyisten weinig problemen krijgen met de nieuwe regelgeving. De nota heeft volgens hem geen betrekking op de kleine treintjes die hun rondjes draaien in hobbykamers (schaal 1:87). "Ik denk dat ze doelen op de treinen van schaal 1 op 15 die je wel eens in attractieparken ziet. Daar gaat publiek in mee, daar horen veiligheidsregels voor te gelden. Spoorbaantjes op zolder zullen er geen last van hebben, maar het zou goed zijn als het ministerie duidelijker is."

Het ministerie liet gisteren weten dat nog niet duidelijk is of de minister de regelgeving op dit punt in de praktijk gaat brengen.