Aanslag op joods gemeenschapscentrum

Icoon Buitenlands nieuws In Parijs hebben onbekenden brand gesticht in een joods sociaal centrum. Bovendien waren de muren van het complex beklad met anti-semitische leuzen, zo liet de politie in de Franse hoofdstad weten. Het gebouw zelf liep forse brandschade op. Burgemeester Delanoe van Parijs heeft de aanslag scherp veroordeeld en noemde het weerzinwekkend.

Een van de leuzen luidde: "Zonder joden zouden wij gelukkig zijn." Een woordvoerder van een nabijgelegen synagoge vertelde dat op de gevel van het centrum ook stond: "De wereld zou zuiverder zijn als er geen joden meer zouden zijn." Die tekst stond volgens hem bol van de taalfouten.

Antisemitische incidenten komen steeds vaker voor in Frankrijk. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Frankrijk 510 antisemitische daden of bedreigingen geregistreerd. In heel 2003 waren dat er maar 593.

De incidenten lopen uiteen van grafschendingen, aanvallen op synagogen en andere joodse instituten tot fysiek geweld tegen joden. Zo werd in april ook een joods kerkhof bezocht door vandalen. Vorige maand werd een joodse jongen door een moslim neergestoken. In het oosten van Frankrijk zijn de laatste maanden vaker graven geschonden, niet alleen op joodse maar ook op christelijke en islamitische begraafplaatsen.

Joodse begraafplaats van Herrlisheim, Frankrijk
Bekladde joodse graven in april