Formule1 staat op het spel

Crasher11 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De autofabrikanten DaimlerChrysler, BMW, Fiat, Renault en Ford hebben gedreigd buiten de Formule1 een eigen racecompetitie te beginnen. Zij willen verhinderen dat de races in handen vallen van de Duitse tv-magnaat Leo Kirch.

Nog voor de eerste race van het seizoen, aanstaande zondag in Australië, zijn de topmanagers van de autoconcerns de openlijke machtsstrijd aangegaan met de omstreden Beierse media-gigant Kirch. Deze is net grootaandeelhouder geworden van de Formule I.

De autoconcerns willen voorkomen dat de lucratieve races straks uitsluitend via Kirchs betaal-televisiezenders te ontvangen zijn en niet meer op de publieke zenders.

Eerder deze maand verwierf de Kirch-Gruppe een belang van 16,7 procent in het filmrechtenbedrijf EM.TV uit München, dat de andere helft van de aandelen van de Formule I bezit. Door de transactie is Kirch mede-eigenaar van de Formule I geworden.

"Wij autoproducenten zijn ongelukkig met de huidige situatie. We willen voorkomen dat Kirch 75 procent verwerft. Want dat zou het einde van de Formule I betekenen", zei Hubbert op een personferentie.

Op hun beurt hebben de autoconcerns grote belangen in de Formule I. DaimlerChrysler is eigenaar van de renstal McLaren-Mercedes, Fiat bezit Ferrari en Ford heeft Jaguar. Per seizoen investeren zij een slordige 400 miljoen gulden in de Formule I. Volgens Hubbert is dit "weggesmeten geld, als de races naar de betaal-tv verhuizen". Ook Ecclestone en Jaguar-baas Wolfgang Reitzle willen niet met Kirch samenwerken.