Oudste munt Europa verdwijnt

Op de Griekse effectenbeurs is vrijdag afscheid genomen van de oudste munteenheid van Europa, de drachme. Per 1 januari is Griekenland officieel aangesloten bij de Europese Monetaire Unie, en zal de drachme bij Griekse financiele instellingen voor alle transacties in het girale geldverkeer worden vervangen door de Europese munteenheid. De drachme blijft nog wel een jaar in omloop.

De oudste drachme is ongeveer in 650 voor Christus voor het eerst geslagen. Deze eerste munt was een handvol pijlen waard. Vandaar de naam drachme, die in het Grieks een handvol betekent. In de oudheid was de zilveren munt het betaalmiddel in de delen van de wereld die onder de Griekse invloedssfeer vielen. In later tijden verdween de munt eeuwenlang van het toneel, maar toen Griekenland in de negentiende eeuw onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk, werd de klassieke munt nieuw leven ingeblazen.

In Griekenland wordt niet erg sentimenteel gedaan over het afscheid van de drachme. De steun voor de invoering van de euro is hoog in Griekenland. Volgens peilingen staat zo'n 70 procent van de Grieken achter de toetreding tot de eurozone. We gaan een nieuw tijdperk in, en het is een verandering ten goede, verklaarde Panagiotis Alexakis, de voorzitter van de effectenbeurs van Athene.