Tweede Kamer in dubio: wat moeten we met Wellink?

Linkse partijen in de Tweede Kamer vinden het ongepast dat Nout Wellink zichzelf nu al beschikbaar stelt voor nóg een termijn als president van De Nederlandsche Bank.

GroenLinks en de SP vinden dat zijn imago een deuk heeft opgelopen door zijn optreden tijdens de kredietcrisis.

"Na alles wat er is gebeurd moet hij de eer aan zichzelf houden", zegt SP-parlementariër Farshad Bashir. "Rond Icesave heeft hij steken laten vallen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. "Nu presenteert hij zich in de media als de man die Nederland door de crisis heeft gesleept. Niet zo handig."

In 2011 benoemt de minister van Financiën de president van DNB. Wellink heeft al meerdere malen in de media laten weten dat hij aan een derde termijn wil beginnen. Zo zei Wellink onlangs in de Volkskrant dat hij graag nog eens voor een termijn van zeven jaar benoemd zou willen worden.

De Tweede Kamer gaat officieel niet over de benoeming. De parlementaire onderzoekscommissie naar de kredietcrisis is nog maar net begonnen. Daarin wordt ook de rol van DNB bekeken. "Als ik Wellink was, zou ik wachten met de resultaten van de parlementaire commissie", zegt Bashir.

PvdA'ster Mei Li Vos benadrukt dat minister Bos van Financiën over herbenoemingen gaat, maar vindt het wel "raar" als Wellink nog een termijn zou aanblijven. "Ik zeg niet dat hij weg moet. Maar hij is 67 en kan natuurlijk ook zelf zeggen: gut, ik zit er al lang. Het waren 25 fantastische jaren bij De Nederlandsche Bank."


Tweede Kamer in dubio: wat moeten we met Wellink?  (foto: DAG)