Nee, het is niet Arjan Lübach die een remake van "The Netherlands Second" maakt. De woordvoerder van van de Argentijnse President Javier Milei sprak deze woorden met een overduidelijke knipoog naar de bevriende president van de VS.
De opmerking werd gemaakt bij de aankondiging van maatregelen van het land die immigratie moeilijker maken. Migranten moeten tenminste twee jaar in het land wonen en aan kunnen tonen dat ze de eigen broek kunnen ophouden om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning. Bovendien moeten ze aantonen geen crimineel dossier opgebouwd te hebben in het land van herkomst. Dankzij het besluit wordt het voor de overheid ook veel gemakkelijker om migranten te deporteren die illegaal het land binnenkomen, hun immigratiedocumenten vervalsen of kleine vergrijpen plegen in Argentinië.
Met de huidige regeling zou het te makkelijk zijn voor opportunistische migranten met foute bedoelingen om het land binnen te komen, aldus woordvoerder Adorni. Waar het gebruik van gezondheidszorg en educatie nu nog gratis is voor buitenlanders, gaat ook dat veranderen. Zo zullen reizigers moeten aantonen dat ze een zorgverzekering hebben, dit "zorg trips" tegen te gaan van buitenlanders die alleen voor goedkope behandeling van hun kwalen naar het land komen.
De wijziging is een stevige koerswijziging voor het land. In het verleden was Argentinië altijd bijzonder gastvrij voor mensen die naar het land wilden emigreren en legde dan ook weinig beperkingen op. Mensen uit andere Latijns Amerikaanse landen, Arabische landen en meer recent ook Rusland wisten hun weg naar het land te vinden en werden er welkom geheten.
De laatste halte op Trumps reis door de Golfregio is Abu Dhabi. Het emiraat wil twee miljard dollar investeren via cryptobedrijven die eigendom zijn van de Trump-familie. Wie profiteert hiervan? En is dit legaal?
In zijn eerste ambtstermijn noemde de Amerikaanse president Donald Trump cryptocurrencies "zwendel" en wilde hij het zakendoen met digitale valuta aan banden leggen. Maar dat is allemaal veranderd. De Amerikaanse president en zijn familie zijn nu in de lucratieve crypto-business gestapt.
Aan de ene kant is er de zogenaamde meme coin in zijn naam - een cryptocurrency zonder nut, een speculatieobject zoals een chip in een casino. Na de introductie in januari, drie dagen voor Trumps benoeming tot president, steeg de waarde van een paar cent tot bijna 75 dollar, om vervolgens weer te dalen tot ongeveer 14 dollar op dit moment.
Voor Frank Emmert, professor in de rechten, uit de Amerikaanse staat Indiana is het duidelijk wie de winnaars zijn: de Amerikaanse president en zijn familie. Iedereen die in het begin munten kocht, heeft sindsdien veel geld verloren, zegt Emmert.
De investering kan daarom alleen worden gezien als steun voor Trump. Het grootste deel van de winst van de Trump-munt vloeit namelijk naar de familiebedrijven CIC Digital en Fight Fight Fight, die worden beheerd door de zonen van Trump.
Investeringen uit Abu Dhabi
Het cryptohandelsplatform World Liberty Financial wordt ook beheerd door de familie Trump. Het bedrijf MGX wil via dit platform twee miljard dollar investeren in de cryptocurrency exchange Binance.
MGX wordt voornamelijk gesteund door het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi, het emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten dat Trump vandaag tijdens zijn reis bezoekt.
Het Witte Huis ontkent elk persoonlijk voordeel voor de Amerikaanse president. De inspanningen van de zoons hebben niets te maken met de president.
Trumps vrouw Melania is ook betrokken bij haar eigen meme munt. Hoeveel de familie heeft verdiend aan hun betrokkenheid bij de crypto-industrie in de eerste maanden van dit presidentschap is niet bekendgemaakt. De krant Financial Times schat dat hun cryptobedrijven alleen al aan de twee memomunten van Donald en Melania Trump ongeveer 350 miljoen dollar hebben verdiend, het equivalent van ongeveer 315 miljoen euro.
Geen wettelijk verbod
Emmert is ervan overtuigd dat de Amerikaanse president precies weet wat hij doet. Trump gebruikt elke juridische mogelijkheid in zijn voordeel. Er zijn namelijk geen regels in het Amerikaanse rechtssysteem die de president verbieden om zijn bedrijf over te dragen aan familieleden, legt professor Emmert uit. Hoewel er grenzen zijn aan campagnedonaties, is Trump niet op campagne.
Een andere wet verbiedt waardevolle geschenken van buitenlandse staten, maar investeringen in cryptocurrency gaan niet rechtstreeks naar de president. En aangezien de grondwet 250 jaar oud is, zijn dergelijke problemen nog niet overwogen.
Washington werkt momenteel aan wetten om de omgang met cryptocurrencies in de toekomst te reguleren. Critici vrezen echter dat de beperkingen voor de crypto-industrie niet erg groot zullen zijn. Dit komt omdat sommige van degenen die aan de ontwerpwetgeving werken zelf betrokken zijn bij de industrie, zoals het hoofd van de toezichthoudende autoriteit SEC, Paul Atkins.
"Blijvende schade aan het rechtssysteem"
Critici van Trump zien momenteel echter weinig mogelijkheden om de belangenconflicten tussen het ambt van president, dat het welzijn van het volk moet dienen, en de persoonlijke zakelijke belangen van de Amerikaanse president te bestrijden.
Rechtenprofessor Emmert vreest dat het aftasten van de grenzen van het mogelijke door Trump blijvende schade kan toebrengen aan het rechtssysteem in de VS. Voormalige politieke adviseurs, zoals advocaat Richard Painter, die voor het Witte Huis werkte onder George W. Bush, zijn ook gefrustreerd.
Zijn advies aan Trump: stap onmiddellijk uit de cryptocurrency, verkoop de bedrijven - en concentreer je op het zijn van een goede president. Tot nu toe lijkt het er niet op dat Trump hier oren naar heeft.
De rechtbank Den Haag heeft een 87-jarige verdachte veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een slachtoffer een gebroken neus en enkel opliep. Dat gebeurde op 29 november 2022 in Den Haag. De man reed met zijn auto een voetganger van achteren aan toen hij om onduidelijk gebleven redenen over het trottoir reed. Volgens de rechtbank heeft hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden. De verdachte krijgt een voorwaardelijke taakstraf opgelegd van 120 uur en een rijontzegging van 6 maanden.
Het ongeval gebeurde in de middag op de Badhuisweg. De verdachte maakte met zijn auto bij het wegrijden uit een parkeervak een stuurbeweging naar rechts, waarna de auto het trottoir opreed. Volgens hem deed hij dit omdat hij moest uitwijken voor een andere auto en omdat zijn voet bleef hangen op het gaspedaal. Met een behoorlijke snelheid bleef de verdachte over een lengte van ongeveer 135 meter op het trottoir rijden. Daarbij raakte zijn auto diverse op het trottoir aanwezige voertuigen, voornamelijk fietsen, en voorwerpen. De man heeft verklaard dat hij in de verte een voetganger zag, maar het hem niet lukte om te remmen. Vervolgens reed de verdachte de voetganger van achteren aan met een letsel als gevolg.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat het rijgedrag van de verdachte niet kan worden aangemerkt als roekeloos, dat is de zwaarste vorm van schuld in verkeersdelicten. Wel oordeelt de rechtbank dat de man zich niet heeft gedragen zoals van een behoorlijk verkeersdeelnemer mag worden verwacht. Hij is daarmee schuldig aan aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag.
De lezing van de verdachte over de toedracht van het ongeval, namelijk dat zijn voet is blijven hangen op het gaspedaal, is niet aannemelijk geworden, oordeelt de rechtbank. Zo blijkt uit onderzoek van de politie dat de bediening van de pedalen niet kon worden belemmerd door de mat die voor de bestuurdersstoel lag en er zijn geen gebreken aan de auto gevonden. Ook is niet aannemelijk geworden dat de man moest uitwijken voor een andere auto. Die auto staat namelijk niet op de videobeelden die zijn gemaakt door een bewakingscamera aan de overkant van de straat, terwijl dat wel in de rede had gelegen.
Niet is gebleken dat de verdachte niet anders kon dan zijn auto het trottoir op sturen. Eenmaal op het trottoir had de verdachte ook anders kunnen en moeten handelen. Zo had hij de automatische transmissie van zijn auto in neutraal kunnen zetten. De tijd die de man over het trottoir heeft gereden was ook voldoende om het gaspedaal los te laten en te remmen. Ook had hij kunnen uitwijken, desnoods ten koste van blikschade, of hij had toen hij het slachtoffer in de verte zag kunnen toeteren.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de hoge leeftijd van de verdachte en zijn blanco strafblad.
Vanavond wordt in Basel de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival gehouden. Claude heeft zich al verzekerd van een plek in de finale komende zaterdag, maar met Finland met een 'live orgasme' en 'techno-opera' door Oostenrijk zijn er meer sterke kanshebbers aanwezig.
De Finse Erika heeft haar hoog opgesneden broekje moeten aanpassen naar een wat meer bedekkende variant, behalve vlaggen gaan dus ook blote billen dus in de ban.
Ook vanavond kun je gezellig meekletsen in het live-topic op ESF (Songfestivalforum) op FOK!. Hier is ook uitgebreide informatie te vinden over de deelnemende artiesten en het Eurovisie Songfestival.
Tijdens de generale repetitie van de tweede halve finale van het Songfestival, waarbij er publiek aanwezig was, klonk duidelijk protest tegen de deelname van Israël.
Toen Israël aan de beurt was, barstte er flink boegeroep los. Ook scandeerde het publiek "Free Palestine" en zwaaiden ze met Palestijnse vlaggen. Een actievoerder werd uit de zaal verwijderd omdat hij probeerde het zicht van een camera te blokkeren.
De EBU liet zich dinsdag van een zeer kinderachtige kant zien. Ze lieten bewust geen beelden zien van Joost Kleins 'Europapa' tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlander zou eigenlijk deel uitmaken van een compilatie van de tien meest gestreamde niet-winnende nummers, maar werd niet genoemd. "Dat komt doordat hij is gediskwalificeerd," legde songfestivaldirecteur Martin Green donderdag uit tijdens een persconferentie.
Met meer dan 178 miljoen streams op Spotify zou 'Europapa' zeker in de getoonde top tien moeten staan. Op sociale media uitten fans van het songfestival hun onvrede over het ontbreken van Joost Klein.
1. Australië: Go-Jo - Milkshake Man
2. Montenegro: Nina ´i¸ić- Dobrodošli
3. Ierland: EMMY - Laika Party
4. Letland: Tautumeitas - Bur man laimi
5. Armenië: PARG - Survivor
6. Oostenrijk: Johannes Pietsch (JJ) - Wasted Love
* VK: Remember Monday - What The Hell Just Happened
7. Griekenland: Klavdia – Asteromata
8. Litouwen: Katarsis - Tavo akys
9. Malta: Miriana Conte - Serving
10. Georgië: Mariam Shengelia - Freedom
* Frankrijk: Louane - Maman
11. Denemarken: Sissal - Hallucination
12. Tsjechië: ADONXS - Kiss Kiss Goodbye
13. Luxemburg: Laura Thorn - La oupée monte le son
14. Israël: Yuval Raphael - New Day Will Rise
* Duitsland: Aber en Tynna- Baller
15. Servie: Princ - Mila
16. Finland: Erika Vikman - Ich Komme
* Al door naar de finale van zaterdag

Tautumeitas Letland (@ Corinne Cumming-EBU)
Nieuwe ongelukken tot de dood erop volgt. Een lokale gemeenschap die geen buitenstaanders duldt. Drama's, thrillers, documentaires. Genoeg te zien, dit weekend!
The Surfer
In de psychologische thriller The Surfer vertolkt Nicolas Cage de rol van een man die na jaren in de Verenigde Staten te hebben gewoond, terugkeert naar zijn geboortedorp aan de Australische kust om zijn ouderlijk huis terug te kopen. Samen met zijn zoon wil hij er surfen, maar eenmaal op het strand aangekomen blijkt er een nieuwe regel te gelden: You don’t live here, you don’t surf here. Hier komt hij in conflict met een groep agressieve, lokale surfers. Wat begint als een onschuldige situatie, loopt volledig uit de hand. In het bijzijn van zijn zoon wordt hij vernederd en geïntimideerd waarna de situatie steeds gewelddadiger wordt. De lokale surfscene blijkt onder leiding van de meedogenloze Scally (Julian McMahon) te zijn veranderd in een gewelddadige sekte, waar toxische mannelijkheid en brute ontgroeningsrituelen de norm zijn. Terwijl de strijd escaleert, raakt de man (Nicolas Cage) verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspel waarin zijn grip op de realiteit steeds verder vervaagt.
Final Destination Bloodlines
In het nieuwste deel in de gruwelijk succesvolle Final Destination-franchise keren we terug naar hoe het ooit begonnen is met het zieke rechtvaardigheidsgevoel van de Dood. Als Stefani geplaagd wordt door steeds dezelfde gewelddadige nachtmerrie gaat de studente terug naar huis om op zoek te gaan naar de enige persoon die haar familie kan behoeden voor het akelige lot dat ze te wachten staat.
Hurry Up Tomorrow
Nadat een muzikant (Abel Tesfaye - The Weeknd) worstelt met slapeloosheid, begint hij zijn grip op de werkelijkheid te verliezen. Terwijl zijn mentale toestand verslechtert, ontmoet hij de mysterieuze Anima (Jenna Ortega). Zijn wereld voelt steeds onwerkelijker aan en hij begint te twijfelen aan alles wat hij dacht te weten over zichzelf.
Good One
De 17-jarige Sam heeft een hechte en warme band met haar vader Chris. Chris accepteert haar volledig zoals ze is, maar onder de oppervlakte sluimeren spanningen over het verleden. Wanneer ze gaan backpacken met Matt, een oude vriend van Chris, verandert de dynamiek. De twee mannen vullen de gesprekken met herinneringen en eigen sores, terwijl Sam vooral luistert en slechts op hun voorwaarden mag meepraten. Wanneer een ogenschijnlijk onschuldige grap een ongemakkelijke wending krijgt, merkt Sam dat ze er alleen voor staat. Chris, van wie ze steun verwacht, stelt haar teleur. Dit moment dwingt haar om haar vader in een nieuw licht te zien en een belangrijk besluit te nemen over haar eigen toekomst.
Sarah Bernhardt, la divine
Parijs, 1896. De legendarische Sarah Bernhardt staat op het hoogtepunt van haar roem. Vrij, modern en visionair trotseert ze conventies. Tussen realiteit en mythe ontvouwt zich het verhaal van haar grootste liefde, de gepassioneerde relatie met acteur Lucien Guitry.
The Jacket
Jamal Hindawi, een Palestijnse theatermaker, gaat op zoek gaat naar een verloren rekwisiet en onderweg ontdekt hij niet alleen de uitdagingen van zijn omgeving, maar ook de veerkracht, hoop en verbondenheid van de mensen om hem heen.
An Eternity of You and Me
An Eternity of You and Me is een ontroerende en humoristische muzikale documentaire over de strijd van Albert en Sanne om hun grootste droom waar te maken: een kind krijgen. Wat begint als een intieme en speelse reis, verandert in een emotionele achtbaan vol schema’s, onzekerheden en frustraties. Terwijl Sanne haar angsten wil delen, zoekt Albert naar bewijs dat praten überhaupt helpt. Met vier jaar aan opnames en de regisseur zelf in de hoofdrol, is dit een eerlijk en herkenbaar portret over liefde, genderrollen en de dromen die je soms moet loslaten of opnieuw omarmen.
Begin dit jaar baarde Donald Trump opzien met zijn idee om van de Gazastrook een "Rivièra van het Midden-Oosten" te maken. Nu gaat de Amerikaanse president nog een stap verder: Hij zou er "trots" op zijn om van het betwiste gebied een "vrijheidszone" te maken. Wat hij daarmee bedoelt blijft onduidelijk.
Te midden van de intensievere Israëlische aanvallen in de Gazastrook heeft de Amerikaanse president Donald Trump verklaard dat hij van plan is om het belegerde gebied "in te nemen" en er een "vrijheidszone" van te maken. "Ik zou er trots op zijn als de VS (de Gazastrook) krijgt, het inneemt, er een vrijheidszone van maakt", zei de Amerikaanse president in Qatar en beschreef deze aanpak als een "heel goed concept". Volgens Palestijnse berichten zijn er vandaag, donderdag, al minstens 82 mensen gedood bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook.
Aan het begin van de week kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan dat hij de komende dagen "met volle kracht" actie zou ondernemen in de Gazastrook. Dit zou de "vernietiging" van de radicale islamitische organisatie Hamas betekenen, legde Netanyahu uit. Israël blokkeert sinds begin maart de aanvoer van humanitaire hulp naar de Gazastrook. Hulporganisaties waarschuwen voor hongersnood.
Volgens veiligheidsbronnen zei Netanyahu begin mei ook dat hij het voorstel van Trump om de Palestijnen te hervestigen zou blijven steunen. In februari had de Amerikaanse president voorgesteld om de bevolking van de Gazastrook te hervestigen in buurlanden zoals Jordanië of Egypte. Deze twee staten wijzen dit echter categorisch af.
Trump op reis in Midden-Oosten
Onlangs vonden in de Qatarese hoofdstad Doha onderhandelingen plaats over de mogelijke vrijlating van Israëlische gijzelaars. Volgens zijn kantoor sprak Netanyahu woensdag met de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff en zijn team. Trump is momenteel in de Golfregio voor een meerdaags bezoek.
Hamas en zijn geallieerde terroristens doodden ongeveer 1.200 mensen tijdens hun grote aanval op Israël op 7 oktober 2023 ook ontvoerden zij en 51 mensen en gijzelden deze in de Gazastrook. 57 gijzelaars worden nog steeds vastgehouden door de islamisten, waarvan er volgens het Israëlische leger al 34 gedood zijn.
Als reactie op de Hamas-aanval ondernam Israël massale militaire actie in de Gazastrook. Volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid, dat niet onafhankelijk kan worden geverifieerd, zijn er tot nu toe meer dan 52.900 mensen gedood.
De uitspraken van Trump in het kort:

Trump's 'Gaza Freedom Zone' Shocker A (@ Times Now on YouTube 150525-screenshot)
Een schilderij van Marlene Dumas is bij veilinghuis Christie's in New York verkocht voor het equivalent van 12,2 miljoen euro. Dit is een nieuwe recordprijs voor een werk van een nog in leven zijnde kunstenaar op een veiling.
Een anonieme telefonische bieder heeft het bod op het schilderij "Miss January" gewonnen, zo heeft Christie's bekendgemaakt.
Het schilderij uit 1997 toont een vrouw die vanaf haar middel naakt is, op een enkele roze sok na.
Met deze veilingprijs verbrak Marlene Dumas het record van Jenny Saville, wiens naakte zelfportret "Propped" in 2014 voor het equivalent van 11,1 miljoen dollar werd verkocht bij Sotheby's in Londen.
Sinds de Russische invasie op 24 februari 2022 zijn 4,7 miljoen mensen uit Oekraïne naar andere delen van Europa gevlucht. Hiervan hebben zeker 4,4 miljoen mensen de Oekraïense nationaliteit. Er vluchtten ruim 1,1 miljoen Oekraïners naar Duitsland en bijna 1 miljoen naar Polen. In Nederland verbleven in februari 2025 bijna 120 duizend Oekraïense vluchtelingen. Dit meldt het CBS op basis van cijfers van Eurostat.
De 4,4 miljoen Oekraïners die naar Europa zijn gevlucht vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming die de Europese Unie op 4 maart 2022 heeft ingesteld. Alle EU en EFTA-landen, zoals IJsland, Noorwegen en Zwitserland, hebben deze richtlijn overgenomen. Het Verenigd Koninkrijk gebruikt een andere regeling. Daar verblijven nog eens 219 duizend mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Het totaal aantal vluchtelingen komt neer op 11 procent van de totale Oekraïense bevolking.
Relatief de meeste vluchtelingen uit Oekraïne in Tsjechië, Polen en Slowakije
Relatief gezien heeft Tsjechië de meeste Oekraïners opgevangen. Op elke duizend inwoners telt Tsjechië ruim 36 vluchtelingen uit Oekraïne. Ook buurlanden Polen en Slowakije huisvesten relatief veel Oekraïners, respectievelijk 27 en 24 mensen per duizend inwoners.
Sommige landen verder weg van Oekraïne, zoals Ierland, Noorwegen, Finland en IJsland, vangen ook relatief veel Oekraïense vluchtelingen op: respectievelijk 21, 14, 12 en 10 Oekraïners per duizend inwoners. Het Europees gemiddelde ligt rond de 9 mensen per duizend inwoners. Nederland vangt 7 vluchtelingen per duizend inwoners op, minder dan gemiddeld. Relatief gezien vangen Italië en Frankrijk de minste vluchtelingen op, namelijk 3 respectievelijk 1 per duizend inwoners.
Oekraïners voornamelijk naar landen waar al veel Oekraïners waren
Voor de Russische invasie moesten Oekraïners een verblijfsvergunning aanvragen om in een EU of EFTA-land te mogen wonen. Eind december 2021 verbleven hier al 1,6 miljoen personen met de Oekraïense nationaliteit met een geldige verblijfsvergunning, dit zijn bijna 4 mensen per duizend inwoners van de EU-/EFTA-landen. Vooral in buurland Polen, maar ook in Tsjechië, woonden voor de invasie al veel Oekraïners. In beide landen verbleven 18 Oekraïners per duizend inwoners, respectievelijk 651 duizend en 194 duizend Oekraïners. Na de invasie zijn veel Oekraïners naar deze landen gevlucht.
Er zijn ook landen waar voor de invasie relatief weinig Oekraïners verbleven, maar er na de invasie veel naartoe trokken. Voorbeelden daarvan zijn Bulgarije, Duitsland, Finland, Ierland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Hier verbleven voor de invasie minder Oekraïners dan gemiddeld, en na de invasie meer dan gemiddeld. De uitschieter is Ierland, waar voor de invasie minder dan 1 Oekraïner per duizend inwoners verbleef. Dit is toegenomen tot 21 personen per duizend inwoners, ruim 110 duizend mensen.
Het omgekeerde komt ook voor. In Hongarije bevonden zich voor de invasie relatief veel Oekraïners. Hongarije heeft echter relatief weinig vluchtelingen, namelijk 4 personen per duizend inwoners. In Frankrijk waren er voor de invasie al weinig Oekraïners, en daar zijn er relatief ook weinig bij gekomen.
In Nederland bevonden zich voor de invasie relatief weinig mensen met de Oekraïense nationaliteit met een geldige verblijfsvergunning; minder dan 1 persoon per duizend inwoners. Nu worden hier 7 Oekraïners per duizend inwoners opgevangen.
Veel minderjarigen in Polen opgevangen
Van de 4,4 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit waren er 1,4 miljoen onder de 18 jaar op het moment van vluchten, dat is 32 procent van het totaal aantal vluchtelingen. Polen telt met 46 procent relatief veel minderjarigen onder de vluchtelingen. Een derde van alle minderjarige vluchtelingen in Europa kwam hier terecht. Ook in Hongarije zijn relatief veel minderjarigen, namelijk 36 procent van alle vluchtelingen daar. In Nederland worden ruim 31 duizend minderjarigen opgevangen, 26 procent. Naar IJsland zijn relatief de minste minderjarigen gevlucht, namelijk 17 procent.
Ruim 30% van de Nederlandse jongeren maakt wel eens gebruik van de mogelijkheid om na een online aankoop achteraf te betalen. De meeste jongeren willen pas betalen als iets geleverd is of willen het zonder te betalen terug kunnen sturen. Aan de andere kant zijn ze bang om schulden te maken of de grip op hun geld te verliezen. 6 op de 10 jongeren vindt het geen goed idee om ook in fysieke winkels achteraf te betalen.
Dat blijkt uit een flitspeiling onder 677 jongeren van 16 tot 21 jaar van onderzoeksbureau Ipsos I&O. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Wijzer in geldzaken lieten de peiling uitvoeren in het kader van de ‘Betaal later kater’-campagne. De beide organisaties wijzen jongeren met de campagne ‘Hoe voorkom jij een Betaal Later Kater?’ op de risico’s van achteraf betalen om zo geldzorgen en schulden te voorkomen.
Woensdag 14 mei bezoekt staatssecretaris Jurgen Nobel in het kader van de campagne een school voor praktijkonderwijs in Den Haag. Hij deelt tijdens dit bezoek ‘zure nasmaak-ijsjes’ uit aan leerlingen. De staatssecretaris doet dit samen met Christian Meijer van Wijzer in geldzaken en jongeren die zelf negatieve ervaringen hebben met achteraf betalen. De ijsjes smaken eerst zoet, maar daarna al gauw zuur. Op het ijsje zit een flyer geplakt met handige tips om betalingsachterstanden te voorkomen.
Staatssecretaris Jurgen Nobel: ”Achteraf betalen wordt steeds verleidelijker. Met een paar klikken haal je de mooiste spullen in huis, ook als je even geen saldo hebt. Het lijkt handig, maar geef geen geld uit dat je eigenlijk niet hebt.”
Aanmaningen en extra kosten
Het kabinet en de Tweede Kamer maken zich zorgen over het toenemend aantal transacties met achteraf-betaalapps. Volgens cijfers van de AFM maken honderdduizenden minderjarigen hier gebruik van. Dit kan leiden tot betalingsachterstanden en extra kosten. Uit de flitspeiling blijkt dat 1 op de 7 jongeren wel eens te laat heeft betaald bij achteraf betalen. 1 op de 10 van hen kreeg daarna een aanmaning of te maken met aanvullende kosten. Een kwart van de ondervraagde jongeren kent wel iemand die door achteraf betalen geldproblemen heeft gekregen.
Nieuwe regels en leeftijdscheck
Het kabinet ziet het invoeren van een Europese richtlijn, voorzien in 2026, als de snelste en meest complete maatregel om consumenten te beschermen tegen de risico’s van achteraf betalen. Aanbieders van ‘Buy Now Pay Later’ (BNPL) moeten onder deze herziene richtlijn onder meer een kredietwaardigheidsbeoordeling uitvoeren (waaronder een BKR-toets) en voldoen aan regels ten aanzien van informatieverstrekking en reclame-uitingen. Ook komt er een wettelijk verplichte leeftijdscheck.
Achteraf betalen in fysieke winkels
Uit de flitspeiling blijkt dat 6 op de 10 jongeren (61%) achteraf betalen in de winkelstraten geen goed idee vindt. Dit kan sinds begin dit jaar in meer winkels. “Achteraf betalen is op dit moment al een probleem, waardoor mensen in de schulden belanden. Dit gaat de problemen alleen maar verergeren”, zegt een van de jongeren. “Dit brengt mensen eerder in de verleiding geld te spenderen dat ze niet hebben”, zegt een ander. De meesten zeggen hier nooit gebruik van te maken (77%). Het kabinet heeft aanbieders van achteraf betalen eerder opgeroepen om deze diensten in de winkelstraten niet mogelijk te maken.
Bang voor schulden
Van de jongeren die bij online winkelen wel eens gebruik maken van achteraf betalen (31% van de jongeren) gebruikt een kwart het regelmatig. 5% betaalt een product altijd achteraf. De meesten doen het omdat ze nog niet weten of ze het product willen houden en het dan zonder te betalen kunnen terugsturen. Jongeren willen ook achteraf betalen omdat ze geen risico willen lopen betaald te hebben, terwijl een product nog niet geleverd is. Ook willen ze betalen op een moment dat hen beter uitkomt. Jongeren die het niet doen, willen grip houden op hun uitgaven (74%), zijn bang om schulden te maken (41%) of willen niet verleid worden om spullen te kopen die ze niet nodig hebben (30%). "Als ik het nu niet kan betalen, hoe weet ik dan zeker dat ik het straks kan betalen?", zegt een respondent.
Betaal Later Kater
Tijdens de campagne ‘Hoe voorkom jij een Betaal Later Kater’ worden op sociale media video’s getoond met de ‘Betaal Later Kater’ in de hoofdrol. Dat is een chagrijnige kater die aan je spullen blijft hangen zolang je de rekening niet hebt betaald. Via de website Jegelddebaas.nl krijgen jongeren tips om een betaal-later-kater te voorkomen. Ook worden jongeren met geldproblemen erop gewezen dat ze voor hulp anoniem terecht kunnen bij Geldfit.nl, via het nummer 0800-8115.
Als het kabinet het wil, zullen vanaf Lelystad Airport zowel passagiersvliegtuigen als F-35 gevechtsvliegtuigen opereren. Volgens ingewijden van persbureau ANP besluit de ministerraad volgende week, of in de week daarna, over deze plannen.
Het ministerie van Defensie gaf vorig jaar december al de voorkeur aan Lelystad als nieuwe vliegbasis. Hier zullen de minste mensen hinder ondervinden van het geluid van de F-35. In de voorstellen wordt Defensie een medegebruiker van de luchthaven. Lees ook
Lagere kosten
Lelystad Airport is bedoeld om vakantievluchten van Schiphol over te nemen, maar daar verzet de Tweede Kamer zich tegen, ook de regeringspartijen NSC en BBB. Het gaat om maximaal 10.000 vluchten voor passagiersvliegtuigen, bevestigen bronnen na berichtgeving van De Telegraaf.
Voor de Schiphol Group (de eigenaar van Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport) betekent het medegebruik door Defensie dat de kosten voor het exploiteren van de luchthaven zullen dalen.
Bondskanselier Merz wil dat Duitsland het krachtigste leger van Europa wordt. Het versterken van het leger heeft volgens hem de "hoogste prioriteit", zei Merz in zijn toespraak in de Bondsdag.
Dat de pas aangetreden bondskanselier fors wil investeren in defensie was al langer duidelijk. "Kracht schrikt agressors af, terwijl zwakte hen juist uitnodigt", aldus Merz. "Ons doel is een Duitsland en Europa die samen zo sterk zijn dat we onze wapens nooit hoeven te gebruiken."
Aan Merz’ regeringsverklaring ging een bewogen week vooraf. Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland kreeg een kandidaat-kanselier niet meteen een meerderheid in de Bondsdag.
In zijn eerste week als bondskanselier bracht Merz onder andere bezoeken aan Parijs en Kyiv, waar hij sprak met de Oekraïense president Zelensky. In zijn toespraak in de Bondsdag benadrukte Merz dat Duitsland nog steeds achter Oekraïne staat.
Steun aan Oekraïne
"Wij zijn geen partij in deze oorlog en willen dat ook niet worden", zei Merz, maar hij voegde eraan toe dat Duitsland geen "neutrale derde partij of onpartijdige bemiddelaar is. Er mag geen twijfel bestaan over onze positie." Volgens hem staat Duitsland "zonder enige twijfel" aan de kant van het Oekraïense volk.
Merz uitte scherpe kritiek op Rusland, dat volgens hem alle regels heeft geschonden. "Al meer dan drie jaar doden Russische troepen dagelijks vrouwen, kinderen, burgers en militairen. De oorlog heeft honderdduizenden levens gekost, ook aan Russische zijde."
Merz gelooft dat de uitkomst van deze oorlog niet alleen bepalend is voor Oekraïne. "De uitkomst zal bepalen of recht en orde in Europa en de wereld zullen heersen, of tirannie, militaire macht en het recht van de sterkste."
Israël
Merz sprak ook over de oorlog in de Gazastrook en betuigde zijn steun aan Israël. Duitsland draagt volgens hem een "historische verantwoordelijkheid" voor Israëls veiligheid. Op 7 oktober 2023 werd dit "opnieuw heel duidelijk". Die dag voerde Hamas een grootschalige terreuraanval uit op Israël waarbij meer dan duizend mensen omkwamen.
Israël werd volgens Merz "op de meest barbaarse manier" aangevallen. "Holocaustoverlevenden zagen hoe hun dierbaren door Hamas gegijzeld werden. Daarom wil ik onze Israëlische vrienden laten weten dat wij onvoorwaardelijk aan de zijde van Israël staan."

Advertentie Bundeswehr Plats Dresden ( Wikimedia Commons)
De Russische president Poetin is niet van plan om naar Istanbul te komen voor een gesprek met de Oekraïense president Zelensky. In de Turkse stad staan vandaag, voor het eerst in drie jaar, onderhandelingen gepland tussen Oekraïense en Russische diplomaten.
Rusland meldt dat de vredesgesprekken met Oekraïne in Istanbul zijn uitgesteld naar 'de tweede helft van de dag'. Dit is op verzoek van gastland Turkije.
Zelensky riep Poetin zondag op om persoonlijk met hem in Istanbul te spreken, nadat Poetin had aangegeven bereid te zijn tot directe gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. De naam van de president staat echter niet op de lijst van de Russische onderhandelingsdelegatie, die Poetin woensdagavond bekendmaakte.
De Russische leider zegt niet expliciet dat hij het aanbod van Zelensky afwijst, maar laat daarmee wel impliciet weten dat hij niet zal komen. Rusland stuurt een presidentieel adviseur, een topdiplomaat en enkele andere functionarissen naar Turkije. Er zitten geen vertegenwoordigers uit de hoogste gelederen bij, zo ontbreekt bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.
Trump blijft ook weg
Ook de Amerikaanse president Trump zal niet naar Istanbul komen, meldde een Amerikaanse functionaris aan persbureau Reuters na de bekendmaking van de Russische delegatie. Eerder gaven Turkse bronnen al aan dat Trump waarschijnlijk zijn diplomatieke reis door het Midden-Oosten niet zou onderbreken voor dit bezoek.
President Zelensky is wel in Turkije en heeft vandaag een gesprek met president Erdogan in Ankara. Of hij ook naar Istanbul zal gaan, is nog niet duidelijk.
De VS, EU en Oekraïne eisen dat Rusland instemt met een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren van dertig dagen. Poetin wil naar eigen zeggen eerst de details bespreken voordat er een akkoord kan worden bereikt. In Oekraïne is men ervan overtuigd dat de Russische president alleen tijd wil rekken en niet echt geïnteresseerd is in vrede.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!


