FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 januari 2023

AI Picture Gallery #93

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #831

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Company of Heroes 3 multiplayer bŤta nu speelbaar op Steam

Per vandaag is er een speelbare tech-test van Relic Entertainments Company of Heroes 3 beschikbaar op Steam. Tot en met aanstaande maandag 16 januari kunnen nieuwsgierige RTS-liefhebbers de multiplayer-portie van de game uitproberen.

De bètaversie bevat acht maps verspreid over Noord-Afrika en Italië, en vier speelbare factions: US Forces, Wehrmacht, Afrika Korps en British Forces. Behalve reguliere 1v1/2v2/3v3 en 4v4 matches kunnen spelers ook een skirmish-modus uitproberen en is er een 'annihilation mode'.

Om deel te nemen aan de tech test dien je je aan te melden via de Steam-pagina van Company of Heroes 3. Spelen kan dus tot en met aankomende maandag. Company of Heroes 3 verschijnt op 23 februari voor pc, Xbox Series X|S en PlayStation 5. Het is de eerste keer dat de franchise ook op consoles verschijnt.

Eerste World Cup-zege snowboarder Bormolini, Ulbing klopt 'oude' landgenote

In het Oostenrijkse Bad Gastein zijn dinsdag en woensdag World Cup-wedstrijden afgewerkt in het snowboarden. De parallelslalom stond op het programma in het skioord, waar de thuisfavorieten het uitstekend deden.

Vrouwen
Het waren twee Oostenrijks-Zwitserse halve finales en in beide gevallen leverde dat winst voor het thuisland op: Claudia Riegler klopte Ladiona Jenny en Daniela Ulbing won van Jessica Keiser. Een opmerkelijke finale tussen de 49-jarige Riegler en de 24-jarige Ulbing, wiens eerste verjaardag gevierd werd in de maand voor Riegler's allereerste World Cup-zege. Ulbing was in de finale een maatje te groot voor haar ervaren landgenote, terwijl Jenny de strijd om plek drie won van Keiser. Michelle Dekker kwam niet door de kwalificaties heen.

Mannen
Ook bij de mannen stonden er twee Oostenrijkers in de halve finales, maar dat leverde gemengde resultaten op: Alexander Payer klopte de Duitser Stefan Baumeister, maar Fabian Obmann ging onderuit tegen Maurizio Bormolini uit Italië. In de finale zag Bormolini hoe Payer onderuit ging, waardoor de Italiaan zijn eerste zege pakte. Obmann kwam nét tekort om zijn eerste podiumplek ooit te pakken, Baumeister werd derde.

Gemengde teamwedstrijd
Ulbing schopte het opnieuw tot de finale en deed dat samen met de Oostenrijkse veteraan Andreas Prommegger. In die finale was het duo te sterk voor Baumeister en zijn Duitse landgenote Ramona Hofmeister. Plek drie ging naar Julie Zogg en Dario Caviezel uit Zwitserland, die te sterk waren voor de Oostenrijkers Alexander Payer en Sabine Schöffmann.

Skiester Vlhova houdt Shiffrin van record af in Nachtslalom Flachau

In het Oostenrijkse Flachau hebben 's werelds beste slalomskiesters weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt. De Nachtslalom in het Oostenrijkse skioord zorgde weer voor een mooie wedstrijd en natuurlijk een prima feestje bij het in grote getalen aanwezige publiek.

In run één ging het weer grotendeels tussen de twee grote concurrentes Petra Vlhova uit Slowakije en Mikaela Shiffrin namens de VS, waarbij Shiffrin 0,17 seconden langzamer was. De jonge Kroatische wereldjuniorenkampioene Zrinka Ljutic maakte weer grote indruk, dit keer met plek drie op 0,58 seconden. Lena Dürr stond op 0,96 seconden, de rest werd aangevoerd door de Zwitserse Wendy Holdener op 1,24 seconden.

In de tweede run was het Holdener die ruimschoots de leiding pakte en zich zo verzekerde van een plek in de top-5, waarna Dürr er nog eens 0,69 seconden onderdoor wist te duiken. Ljutic kon jagen op haar eerste podiumplek, maar dat ging al snel fout: de Kroatische tiener maakte een fout en finishte niet. Shiffrin nam vervolgens met 0,42 seconden de leiding over, waarna het aan Vlhova was om haar nog even van het recordaantal World Cup-zeges bij de vrouwen af te houden. Dat deed de Slowaakse: ze was 0,43 seconden sneller en pakte eindelijk haar eerste zege van het seizoen, voor Shiffrin en Dürr.

Echte raketlancering te horen in Kerbal Space Program 2

In de nieuwste Kerbal Space Program 2-video brengt Intercept Games spelers dichter bij realistische raketten dan ooit tevoren door middel van geluidsopnames van een echte Delta V-raketlancering.

Audio Director Howard Mostrom van Kerbal Space Program 2 neemt, op uitnodiging van United Launch Alliance en Boeing, een kijkje achter de schermen bij de Starliner-faciliteit van Boeing en maakt gedetailleerde geluidsopnames van de apparatuur die ruimtevaart mogelijk maakt. Hij plaatst meer dan twaalf microfoons rond een lanceerplatform voordat er de volgende dag een Atlas-raket gelanceerd wordt. Tijdens het aftellen neemt Mostrom elk geluid op van het grootse moment waarop de raket de lucht in schiet, zodat spelers de realistische sensatie ook kunnen beleven tijdens hun eigen lanceringen.

Kerbal Space Program 2 is vanaf 24 februari 2023 beschikbaar is op pc via Steam, Epic Games Store en andere digitale winkels.

Voice-over stemmencast voor Hogwarts Legacy onthuld

Warner Bros. Games en Avalanche Software hebben enkele van de stemacteurs onthuld voor Hogwarts Legacy, het open-wereld, actie-rollenspel dat zich afspeelt in de tovenaarswereld van 1800.

In Hogwarts Legacy speelt acteur Simon Pegg Firminus Nigellus Zwarts, het chagrijnige schoolhoofd van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Afkomstig uit een lang geslacht van Zwadderich, wordt Schoolhoofd Zwarts gehaat door de leerlingen, voor wie hij ook een grote minachting heeft. Hij is totaal ongeschikt voor zijn taak en heeft als doel zo min mogelijk werk te doen en zich niet bloot te geven aan de leerlingen. Hij concentreert zich liever op zijn status in de tovenaarswereld en zijn chirurgisch gemanicuurde baard.

Sebastian Croft en Amelia Gething spelen als vijfdejaarsstudenten die voor het eerst Zweinstein betreden de twee stemopties voor de speelbare avatar van het spel, die in hoge mate kan worden aangepast, zodat spelers kunnen kiezen welke heks of tovenaar ze willen zijn.

Lesley Nicol speelt een belangrijk personage in het spel, Professor Matilda Wemel. Zij is een Griffoendor en is de onderdirectrice van Zweinstein die de speler helpt met het bijbenen van de andere studenten door hen de Tovenaarshandboek te geven en hen de Kamer van Hoge Nood te laten zien.

Kandace Caine speelt Professor Onai die ooit een leraar Waarzeggerij was op Uagadou, de grootste tovenaarsschool ter wereld, en een begaafde Ziener wiens geloof in haar zicht werd geschokt door het feit dat ze het verlies van haar man niet had voorzien. Ze besluit die pijnlijke herinneringen achter zich te laten en accepteert een uitnodiging van professor Wemel om Divinatie te doceren op Zweinstein. De professor Astronomie, professor Satyavati Shah, wordt ingesproken door Sohm Kapila. Opgegroeid in de Dreuzelwereld, is Professor Shah toegewijd aan de wetenschappen en heeft de neiging om haar leerlingen in kronkelende en pretentieuze aforismen toe te spreken.

Fans van de franchise zullen blij zijn om Luke Youngblood, die Lee Jordan speelde in de filmreeks, te herkennen als stem van Everett Clopton, een Ravenklauw en een halfbloed die de regels aan zijn laars lapt.. Asif Ali vertolkt een andere Ravenclaw student, Mahendra Pehlwaan, een Dreuzel-geboren en een fervent regelbewaarder, wiens agressieve naleving van regels en richtlijnen zelfs de professoren een beetje moe zijn geworden!

Jason Anthony stemt zowel Haast Onthoofde Henk als de Sorteerhoed. Haast Onthoofde Henk, het huisspook van Griffoendor, ook bekend als Heer Hendrik van Malkontent tot Maling, is vriendelijk en onderhoudend, zij het een beetje pompeus. Hij kan de sleutel zijn om de Griffoendor speler te helpen antwoorden te vinden die cruciaal zijn voor het oplossen van een belangrijk mysterie - als ze bereid zijn hem een kleine gunst te verlenen waarbij een beetje bedorven rosbief betrokken is. En tenslotte, de iconische Sorteerhoed, een gevoelige, magische hoed, gebruikt kennis uit het verleden van de leerling samen met input van de speler om te bepalen welk Zweinsteins huis het beste past.

Hogwarts Legacy wordt op 10 februari uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc op 4 april, voor PlayStation 4 en Xbox One en op 25 juli voor Nintendo Switch.

Xbox en Bethesda presenteren Developer_Direct Livestream op 25 januari

Vandaag hebben Xbox en Bethesda de Developer_Direct op woensdag 25 januari om 21.00 uur aangekondigd, waar je meer te weten kunt komen over enkele games die de komende maanden naar Xbox, pc en Game Pass komen, waaronder Forza Motorsport, Minecraft Legends, Redfall en het volgende hoofdstuk van The Elder Scrolls Online.

Gepresenteerd door gamemakers van studio's, zoals Arkane Austin, Mojang Studios, Turn 10 Studios en ZeniMax Online Studios, zal de Developer_Direct zich richten op de belangrijkste kenmerken, uitgebreide gameplay tonen en de nieuwste informatie voor Xbox games die in de komende maanden worden uitgebracht.

Na de Developer_Direct kun je ook een evenement vinden dat volledig gewijd is aan het volgende ESO-hoofdstuk, gepresenteerd door Zenimax Online Studios, dat alle details zal onthullen.

Een game die niet zal worden getoond is Starfield, de nieuwe game van Bethesda Game Studio. Daarvoor wordt een speciaal evenement voorbereid.

Medicijnenfabrikant InnoGenerics stopt definitief productie

InnoGenerics stopt 17 januari met de productie van medicijnen. Alle partijen die interesse toonden in een overname van de failliete medicijnenfabriek zijn afgehaakt, laat curator Henri Bentfort Van Valkenburg woensdag weten. Hij bouwt nu de productie af en zal de machinerie en inventaris van InnoGenerics daarna te koop aanbieden.

Ruim twintig uiteenlopende partijen toonden interesse in de voortzetting van het bedrijf. Maar uiteindelijk leidde dit niet tot een doorstart. Voor het faillissement produceerde de fabriek op een kwart van haar capaciteit. Overnamekandidaten zien geen mogelijkheid om die capaciteit binnen afzienbare termijn beter te benutten. lees verder bij Skipr.

Copernicus: zomer 2022 was de warmste ooit gemeten in Europa

Volgens evaluaties van de EU-dienst voor aardobservatie Copernicus was afgelopen zomer de warmste ooit gemeten in Europa. Volgens een rapport van Copernicus over klimaatextremen was het jaar 2022 als geheel het op een na warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen in 1979. 

Volgens het rapport zorgden hittegolven in combinatie met amper neerslag en droge bodems op veel plaatsen in Europa voor periodes van droogte, wat leidde tot problemen in de landbouw, de scheepvaart en de energie-industrie. Ook nam het risico op bosbranden fors toe.

De hoogste temperatuurstijgingen werden gemeten in de nazomer, oktober en december. In Oostenrijk was het gemiddelde in oktober 2022zo'n  3,3°C warmer dan de gemiddelde temperatuur in oktober tussen 1991 en 2020. Frankrijk en Slovenië registreerden die maand ook temperatuurafwijkingen van 3°C of meer. Kroatië en Griekenland kenden beide 3C hogere temperaturen in december.

Italië was op twee maanden van het jaar na alle maanden warmer dan gemiddeld. Het registreerde de hoogste maandelijkse temperatuurafwijking ooit gedurende drie verschillende maanden, in mei, oktober en december. Spanje en Portugal braken bij drie verschillende gelegenheden records voor maandelijkse anomalieën. 

Noord- en West-Europa hebben het afgelopen jaar te maken gehad met langdurige en intense hittegolven . Een groot deel van het continent had te maken met droogte en de uitstoot van bosbranden in de zomer was het hoogst in 15 jaar.

Volgens Copernicus was 2022 wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit gemeten, waarbij de laatste acht jaar samen de acht warmste ooit gemeten waren. De gemiddelde wereldtemperatuur was in 2022 1,2C hoger dan het gemiddelde over de referentieperiode 1850-1900.

Deze temperatuurstijging was niet overal ter wereld gelijk. La Niña-omstandigheden veroorzaakten lagere temperaturen in de Stille Oceaan, wat betekent dat Australië en Zuid-Amerika in 2022 meestal koeler waren dan gemiddeld. De temperaturen waren in 2022 veel hoger op het noordelijk halfrond, vooral in het Noordpoolgebied en Europa. 

Verwoestende gevolgen van een opwarmende wereld
De adjunct-directeur van Copernicus, Burgess, zei dat de bevindingen aantonen dat de verwoestende effecten van de klimaatopwarming al merkbaar zijn. Om ingrijpender gevolgen te voorkomen, moeten de emissies dringend worden verminderd en moet de samenleving zich aanpassen aan het veranderende klimaat.

De gegevens van Copernicus gaan terug tot 1979. De dienst klimaatverandering gebruikt ook gegevens van grondstations, ballonnen, vliegtuigen en satellieten die teruggaan tot 1950. Gegevens over temperaturen, zee-ijsbedekking en andere aspecten worden maandelijks gepubliceerd met behulp van computeranalyse.

Charlie Hebdo publiceert opnieuw spotprenten Khamenei, Iran reageert woest

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft opnieuwcartoons gepubliceerd over Ayatollah Khamenei, de spirituele leider van Iran. Zowel de voorpagina als de binnenkant van het huidige nummer bevatten tekeningen die de spot drijven met Khamenei en overige geestelijken. 

Het tijdschrift zei dat de cartoons deel uitmaakten van een wedstrijd die het in december lanceerde ter ondersteuning van protesten tegen de regering in Iran. Hoofdredacteur Riss zei dat het de strijd van de Iraniërs voor vrijheid wilde steunen door hun "religieuze leider van voor de zondvloed belachelijk te maken en hem in de vuilnisbak van de geschiedenis te gooien". Hij voegde eraan toe: "De mullahs zijn niet gelukkig".

Hossein Salami, hoofd van de meedogenloze en beruchte Iraanse Revolutionaire Garde reageerde woest: "Vroeg of laat zullen moslims wraak nemen", zei Salami. "De wrekers kunnen worden opgesloten, maar de doden zullen niet meer tot leven komen." De opperbevelhebber Salami waarschuwde het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. "Ik raad de Fransen en de directeuren van het tijdschrift Charlie Hebdo aan om te kijken naar wat er met Salman Rushdie is gebeurd", zei Salami tijdens een toespraak. De Britse schrijver van Indiase afkomst werd in augustus 2021 in New York aangevallen met een mes omdat hij in 1989 de "islam had beledigd" in zijn roman 'The Satanic Verses'. De Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini vaardigde toendertijd een fatwa uit waarin werd opgeroepen tot de moord op Rushdie en op iedereen die betrokken was bij de publicatie van het boek, waardoor de schrijver gedwongen werd jarenlang ondergedoken te blijven. De Iraanse regering heeft overigens alle verantwoordelijkheid voor de aanval op Rushdie in augustus ontkend.

In een speciale uitgave ter gelegenheid van de herdenking van de terroristische aanslag op hun kantoor in Parijs in 2015, publiceerde Charlie Hebdo vorige week al tientallen spotprenten waarin de spot werd gedreven met de geestelijke leider van Iran. Volgens het satirische tijdschrift is in december is een wedstrijd gelanceerd waarin werd opgeroepen spotprenten in te sturen om de protesten tegen de regering in Iran te steunen.

Na de eerste serie spotprenten met betrekking tot het Iraanse bewind vorige week waren gepubliceerd, dreigde Iran Frankrijk met consequenties en sloot het een Franse onderzoeksfaciliteit in de hoofdstad Teheran. Er is een cyberaanval uitgevoerd op de website van Charlie Hebdo. "Een computeraanval veroorzaakt geen doden, maar zet wel de toon", schrijft Riss in het huidige nummer van Charlie Hebdo. Des te moediger is het dat het blad zich niet laat intimideren en opnieuw met karikaturen aan de haal gaat.

Zondag verzamelden tientallen Iraniërs zich voor de Franse ambassade in de hoofdstad om Franse vlaggen te verbranden.

Op 7 januari 2015 vond een bloedige aanslag plaats op de redactie door twee islamistische terroristen. De aanleiding hiervoor waren daarvoor gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed. Bij deze aanslag kwamen vijf tekenaars, drie journalisten, een lokaal politicus en drie politieagenten kwamen om het leven. Elf anderen raakten gewond, van wie vier ernstig. 

Zie ook: Iran sluit Frans onderzoeksbureau na Ayatollah-karikaturen in Charlie Hebdo

Parkeerterreinbeheerder gaat boete van vijf euro geven aan 'laadpaalklevers'

De beheerder van meerdere bedrijfsparkeerplaatsen in Groningen, is 'laadpaalklevers' helemaal beu. Steeds vaker houden volledig opgeladen elektrische auto's parkeerplaatsen met een laadpaal bezet waardoor andere auto's die nog wat extra energie willen laden misgrijpen. Eén e-auto staat al ruim twee weken op dezelfde plek.

Als oplossing wil hij nu een 'paalkleefboete' van vijf euro per uur uitdelen op de bedrijfsparkeerplaatsen onder zijn beheer.

Basisscholen ingezet bij herkennen slachtoffers kindermisbruik

Basisscholen in Nederland krijgen de kans om mee te zoeken naar de identiteit van minderjarige slachtoffers van (online) seksueel misbruik. "We zijn akkoord gegaan om ellende als dit tegen te gaan, zolang het maar op vrijwillige basis is”, zegt Thijs den Otter van de PO Raad.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) vragen basisscholen te helpen bij het herkennen van minderjarige slachtoffers van (online) kindermisbruik. Deze nieuwe methode krijgt de naam Schoolalert. Schoolalert maakt het mogelijk om -incidenteel en onder strikte voorwaarden- aan leerkrachten of schoolleiders van een basisschool te vragen of zij een jong slachtoffer herkennen. Hierbij zal nooit kinderpornografisch materiaal worden getoond, maar bijvoorbeeld alleen het gezicht of de kleding van het slachtoffer. Zo kunnen kinderen hopelijk eerder uit hun verschrikkelijke situatie worden gehaald.

De politie ontvangt jaarlijks tienduizenden meldingen van kinderpornografische beelden. Dat aantal stijgt ieder jaar. Het is lang niet altijd mogelijk om slachtoffers van online seksueel misbruik daadwerkelijk te identificeren. Scholen krijgen alleen toegang tot de gegevens via een beveiligde omgeving van de politie. Als er behoefte aan is, wordt deskundige hulp ingeschakeld. Daarnaast kunnen de leraren hun medewerking weigeren.

NPO handhaaft eerste sanctie Ongehoord Nederland

De Raad van Bestuur van de NPO heeft op 10 januari 2023 besloten om de eerste financiële sanctie voor Ongehoord Nederland vanwege stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO te handhaven.

Ongehoord Nederland had bij de onafhankelijke Adviescommissie Bezwaarschriften Publieke Omroep bezwaar gemaakt tegen de sanctie maar de Adviescommissie heeft de NPO op alle punten in het gelijk gesteld.

Het besluit van 5 juli 2022 om 2,5% op het aan de omroep toegekende budget voor 2022 in te houden, blijft hiermee in stand. Op 18 november 2022 vond een openbare hoorzitting plaats voor de Adviescommissie. Daar zijn beide partijen gehoord.

De Adviescommissie adviseert de Raad van Bestuur van de NPO om het bezwaar van Ongehoord Nederland ongegrond te verklaren, omdat de Adviescommissie het sanctiebesluit op alle fronten als rechtmatig beoordeelt. De Mediawet geeft de NPO de bevoegdheid om een sanctie op te leggen als sprake is van een overtreding van de Journalistieke Code NPO. Ook mocht de NPO van de Adviescommissie het rapport van de Ombudsman van 7 juni 2022 gebruiken als grondslag voor dit besluit en ziet de Adviescommissie geen redenen om aan de juistheid van de conclusies van de Ombudsman te twijfelen. Tenslotte oordeelt de Adviescommissie dat “geen sprake is van een beperking van de vrijheid van meningsuiting, omdat geen sprake is van een directe inhoudelijke bemoeienis met programma’s van ON!”.

Bij het bepalen van de hoogte van de sanctie oordeelt de Adviescommissie dat de NPO al “met veel relevante omstandigheden rekening heeft gehouden”. Zoals het feit dat dit de eerste sanctie voor ON! betreft (en überhaupt de eerste maal dat een sanctie is opgelegd), dat ON! een jonge omroep is en dat ON! beterschap heeft beloofd. Daarbij heeft de Raad van Bestuur voorts de impact op ON!, zowel de financiële impact als de niet-financiële kant ervan, zoals de grote (te verwachten) media-aandacht, meegewogen. Daarom stelt de Adviescommissie om het uiteindelijke bedrag uit coulance nog iets te verlagen. De Raad van Bestuur van de NPO heeft daarom besloten om het bedrag van EUR 93.442,43 met 10% te verlagen tot EUR 84.098,19.

Ongehoord Nederland is inmiddels op de hoogte gebracht van het besluit van de Raad van Bestuur van de NPO, samen met het volledige advies van de Adviescommissie. Het besluit en advies zijn openbaar en op de website van de NPO te vinden op de pagina Regelingen en Besluiten.

OM: Promes betaalde drugsbaron Piet Wortel 250.000 euro voor afkoop ripdeal

Oud Ajacied Quincy Promes zou een boete van 250 duizend euro hebben betaald aan de Surinaamse drugscrimineel Piet Wortel. De voetballer zou die boete hebben betaald als tegemoetkoming voor een ripdeal van 400 kilo coke. Zo meldt AT5.

Die ripdeal zorgde voor grote onrust in Zuidoost, schrijft Het Parool. Het Openbaar Ministerie ziet Wortel als de opdrachtgever van de liquidatie op oud-voetballer Kelvin Maynard, die in september 2019 in Gaasperdam onder vuur werd genomen. Ook zou Wortel achter de moord op de 23-jarige Genciël ‘Genna’ Feller zitten, die een paar weken eerder werd vermoord.

Beide moorden zouden het gevolg van de cokediefstal zijn geweest. Uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) zou blijken dat Promes een boete betaalde aan Wortel. Het AD schrijft dat hij dat gedaan zou hebben om 'een schuld te vereffenen' met de drugsbaron.

Promes wordt op dit moment verdacht van het neersteken van zijn neef, drugshandel en het deelnemen aan een criminele organisatie. Vandaag vond er in de rechtbank een pro forma-zitting plaats in de zaak tegen hem.

Moskou
Promes woonde die zaak niet bij, want de Oranje-international verblijft al jaren in Rusland. Na twee jaar Ajax streek hij daar in februari 2021 neer om te gaan voetballen voor Spartak Moskou. 

In december meldden Russische media dat hij in dat land ook een paspoort heeft aangevraagd. Omdat Rusland staatsburgers niet uitlevert aan andere landen, zou Promes op die manier bij een eventuele veroordeling in Rusland kunnen blijven. 

Coldcase: Salah Tayebi (46) doodgeschoten in cafť in Groningen

Salah Tayebi zit in de nacht van vrijdag op zaterdag met een paar vrienden in café en coffeeshop Revolution in de Prof. Rankestraat in Groningen. Op 21 april 1990 omstreeks 02.15 uur wordt Salah door een gemaskerde man onder vuur genomen. De schutter rent na zijn daad het café uit en stapt als passagier in een gereedstaande auto. Vervolgens rijdt de auto weg. Zo komt er een einde aan het leven van de 46-jarige Salah Tayebi.

Het slachtoffer hield zich bezig met drugshandel. Mogelijk heeft hij daardoor problemen met anderen gekregen en was dit een vergeldingsactie.

Café en coffeeshop Revolution aan de Prof. Rankestraat, het café waar de schietpartij plaatsvond, ligt even ten oosten van het centrum van Groningen in een rustige buurt. Wie kan meer vertellen over wat er aan de schietpartij vooraf ging en wat er die avond gebeurd is? En wie heeft Salah Tayebi doodgeschoten? Informatie kan worden gedeeld met de politie via het tipformulier op de website. Er wordt een beloning uitgeloofd van 15000 euro voor de gouden tip.

Salah Tayebi (Afbeelding: Politie.nl)
Salah Tayebi (Afbeelding: Politie.nl)

3000 jaar oude wensput ontdekt in Beieren

In het Beierse dorpje Germering, ten westen van München, hebben archeologen een waterput uit het bronstijdperk gevonden, die gevuld is met tientallen kostbare artefacten zoals kledingspelden en versierd aardewerk.

Experts vermoeden dat deze put gebruikt werd als wensput en dus als plek diende waar mensen hun wensen kenbaar konden maken. Dit wordt ondersteund door de aard en kwaliteit van de artefacten die in de put werden gevonden, die met zorg en intentie lijken te zijn geplaatst.

Wensputten zijn een vast onderdeel van de Europese folklore sinds de prehistorie en werden 'geactiveerd' door mensen die gouden munten erin gooiden met de hoop dat hun wensen zouden uitkomen. Wat de specifieke wensen waren die in deze put 3.000 jaar geleden zijn uitgesproken is uiteraard onbekend, maar deze vondst biedt waardevolle inzichten in culturele praktijken uit die tijd.

Voor meer informatie over onder meer deze bijzondere vondst, de ruim dertienduizend andere artefacten die de afgelopen jaren bij Germering gevonden zijn en de prehistorische periode aldaar in het algemeen, verwijzen we graag door naar ArcheologieOnline.

Jaar cel voor hulp bij mislukte ontsnappingspoging

Woensdagavond 12 oktober 2022 probeerde een gedetineerde te ontsnappen uit de PI Alphen. Hij had lakens aan elkaar geknoopt en die vanaf het dak over de buitenmuur gegooid. Een handlanger stond klaar om het geïmproviseerde touw verder over een hek te trekken. Ook had hij 100 meter verder een vluchtauto klaargezet. De handlanger – een 42-jarige man uit Bergen op Zoom – werd gisteren veroordeeld tot een jaar cel voor zijn hulp bij deze ontsnappingspoging.

De ontsnappingspoging werd een jammerlijke mislukking. De gedetineerde viel van het touw voordat hij over de muur was. En de gealarmeerde politie hield buiten de muren de handlanger aan.

Wie iemand helpt te ontsnappen uit de gevangenis, pleegt een ernstig strafbaar feit, zo benadrukte de officier van justitie vandaag op zitting: “De verdachte heeft door zijn handelen geprobeerd de beslissing van een rechter te frustreren. Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde”.

Degene die hij hielp, zat vast voor een zwaar feit. Die was eerder door de rechtbank veroordeeld tot zeventien jaar cel en TBS met dwang wegens moord. De officier eiste tegen de man uit Bergen op Zoom twaalf maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Ontsnappen op zichzelf is niet strafbaar gesteld door de wetgever. Zolang bij de ontsnappingspoging geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd.

De politierechter vond hulp bij ontsnapping bewezen. Zij veroordeelde de man uit Bergen op Zoom tot een jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. Conform de eis van de officier werd de auto die bij de ontsnappingspoging was gebruikt, verbeurd verklaard.

Verdachten opgepakt in onderzoek naar explosie bij woning politieagent

De politie hield woensdag de vermoedelijke opdrachtgever (42) en de vermoedelijke uitvoerder (24) aan van de explosie die op zondag 13 december 2020 werd veroorzaakt bij de woning van een politieagent in Best. De ontploffing en brand leverden veel schade op. Gelukkig vielen er geen gewonden, ondanks de grote kracht van de explosie. De recherche onderzocht de zaak uitvoerig en dat leidde vandaag tot de aanhouding van de verdachten.

Tijdens het onderzoek kwam de 42-jarige man uit Waalre in beeld als hoofdverdachte. Hij werd vandaag in zijn woning aangehouden. Het onderzoeksteam vermoedt dat hij de opdracht gaf tot deze gerichte aanslag. Ook de vermoedelijke uitvoerder, een 24-jarige man uit Best, werd woensdag aangehouden in zijn woning.

Terugblik
De bewoners en omwonenden van een woning aan de Boksprong schrokken rond 01.45 uur op de bewuste nacht wakker van een luide knal en glasgerinkel. Er bleken explosieven tot ontploffing te zijn gebracht bij de woning. Die explosie bracht een knal teweeg en veel schade aan de carport (en ook aan de woning). Ook ontstond er brand. De bewoners bleven ongedeerd, maar dit had veel ernstiger kunnen aflopen.

Groot onderzoek
De politie startte meteen een groot opsporingsonderzoek. Het opzettelijk veroorzaken van een explosie bij een woning waarbij iemand zwaar lichamelijk letsel kan oplopen is een zeer ernstig misdrijf. Rechercheurs deden uitgebreid tactisch en technisch onderzoek. Onze recherche hield in het onderzoek rekening met meerdere scenario’s, waaronder dat van een gerichte, opzettelijke actie tegen een van de bewoners, een politieagent in de eenheid Oost-Brabant. Op het moment van de explosie was de politieman aan het werk, maar zijn echtgenote met twee jonge kinderen waren wel thuis.

Onacceptabel
Politie en justitie accepteren geen agressie en geweld tegen hun medewerkers en andere personen met een publieke taak. Politie en het Openbaar Ministerie geven hoge prioriteit aan de aanpak van geweld tegen personen met een publieke taak. Politieagenten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt.

Persona en Monster Hunter Rise binnenkort beschikbaar voor Xbox Game Pass

Microsoft brengt deze maand enkele games van Japanse ontwikkelaars naar Xbox Game Pass en PC Game Pass. Na lang een PlayStation-only te zijn geweest verschijnt Persona ook op andere platformen, waaronder Xbox en pc.

Binnenkort zijn beschikbaar:

  • Persona 3 Portable (cloud, console en pc) – 19 januari
  • Persona 4 Golden (cloud, console en pc) – 19 januari
  • Monster Hunter Rise (cloud, console en pc) – 20 januari

De games die op 15 januari van Game Pass gaan verdwijnen en die nu 20% Game Pass-korting te koop zijn:

  • Danganronpa: Trigger Happy Havoc (Cloud, Console, and PC)
  • Nobody Saves The World (Cloud, Console, and PC)
  • Pupperazzi (Cloud, Console, and PC)
  • The Anacrusis (Game Preview) (Cloud, Console, and PC)
  • We Happy Few (Cloud, Console, and PC)
  • Windjammers 2 (Cloud, Console, and PC)

Game Pass - Januari 2023

Game Pass - Januari 2023

Beklag tegen beslag op Surinaamse gelden opnieuw gegrond verklaard

Het gerechtshof Amsterdam heeft het strafvorderlijke beslag dat in april 2018 te Schiphol is gelegd op een geldzending uit Suriname van 19,5 miljoen euro in contanten, opnieuw opgeheven. Het hof heeft dat dinsdag beslist, na verwijzing door de Hoge Raad.

In december 2019 besliste de rechtbank in dezelfde zin. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) deed samen met drie Surinaamse handelsbanken beklag tegen de inbeslagname. De rechtbank honoreerde de klacht van CBvS, omdat de beslaglegging van het geld strijdig zou zijn met het internationaal publiekrecht. CBvS, staatsorgaan van Suriname en de verzender van het geld, kwam volgens de rechtbank immuniteit van strafvorderlijk beslag toe.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde tegen die beslissing van de rechtbank beroep in cassatie in bij de Hoge Raad der Nederlanden. In juli 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de rechtbank de immuniteit van CBvS ten onrechte aan haar beslissing ten grondslag had gelegd, nu het geld niet toebehoorde aan CBvS, maar aan de handelsbanken. De Hoge Raad verwees de zaak naar het Amsterdamse gerechtshof, om nogmaals over de zaak te beslissen.

Beklag opnieuw gegrond verklaard
Het hof verklaarde het beklag tegen het beslag van CBvS en de handelsbanken vandaag opnieuw gegrond. De reden daarvoor is dat het beslag inmiddels ruim 4,5 jaar geleden gelegd is, dat in de kwestie nog geen strafzaak in Nederland aanhangig is gemaakt en dat ook geen concreet vooruitzicht daarop bestaat. Dat tot nu toe geen strafzaken zijn aangebracht, lijkt nauw verband te houden met de behoefte van het OM om meer informatie te krijgen van de Surinaamse autoriteiten. Deze informatie wordt echter niet verstrekt.

Het hof acht het daarom inmiddels hoogst onwaarschijnlijk dat er (later) een strafvorderlijke beslissing over het beslag zal worden genomen waarvoor het voortduren van dat beslag vereist is. Het hof heeft de teruggave van het geld aan de drie Surinaamse handelsbanken bevolen.

FOK! Wat een weer: onweder en windstoten

winterbanner

Goede morgen!

In het zuiden regent het nog en in het oosten valt nog een buitje. Vanuit het westen klaart het op maar in het oosten blijft de kans op een buitje aanwezig. De westelijke wind is dan nog matig, aan de kust vrij krachtig. De maximumtemperatuur is 9 graden. 

Vanavond geldt er code geel voor onweersbuien in het hele land. 

Morgenochtend voor windstoten tot 90 km/u, dit geldt dan voor de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht.

Aanvankelijk werd vermeld dat de onweersbuien gisteravond kwamen, dit werd later gerectificeerd. 

 Zonsopkomst tussen de bewolking (Foto: _UserName_)
Zonsopkomst tussen de bewolking (Foto: _UserName_)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
4daagse van qltel - dag 4- Via Cuijk en de Via Gladiola naar het verdiende kruisje!
special
VrijMiBabes #219 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1336
special
De 4daagse van qltel - dag 3 - de dag van Groesbeek
review
Nintendo World Championships: NES Edition
review
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
©FOK.nl e.a.