FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 december 2021

Random Pics van de Dag #494

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord uit bekertoernooi na nederlaag bij FC Twente

Feyenoord is uitgeschakeld in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi. De Rotterdamse club ging na verlengingen met 2-1 onderuit tegen FC Twente.

Vlak na rust kwam Feyenoord op voorsprong via Cyriel Dessers. De Belgische spits kopte raak uit een voorzet van Alireza Jahanbakhsh, waarbij uitblinker van de avond Lars Unnerstall kansloos was. Feyenoord leek op weg naar de zege, maar had ook pech doordat Jahanbakhsh zowel in de eerste als de tweede helft op de paal schoot.

Tien minuten voor tijd kwam Twente langszij. Bij een corner van de thuisploeg schatte Justin Bijlow de situatie verkeerd in en daar profiteerde Troupée van. In de verlenging had Feyenoord opnieuw een overwicht en was de tweede Rotterdamse goal dichtbij. Opnieuw hield Unnerstall FC Twente overeind.

Het leek dat beslissing moest komen via penalty's, maar in de 114e minuut kwam Twente op voorsprong via Manfred Ugalde. In de resterende tijd probeerde Feyenoord het wel en kreeg ook kansen op 2-2, maar het was steeds Unnerstall die het tweede doelpunt van Feyenoord wist te voorkomen, waardoor de Rotterdammers al in de tweede bekerronde eruit liggen.

Bij de andere wedstrijden in het bekertoernooi wist AZ woensdagavond makkelijk te winnen van Heracles. In Alkmaar won de thuisploeg met 4-1. Ook Vitesse wist de tweede ronde in het bekertoernooi te winnen.

Rechter: Baudet mag geen vergelijking coronabeleid met Holocaust maken

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) moet een aantal berichten op Twitter verwijderen waarin hij de coronamaatregelen vergelijkt met de Holocaust en de aanloop daar naartoe. Ook krijgt hij een verbod opgelegd op het gebruiken van beeldmateriaal van de Holocaust in het kader van het debat over de coronamaatregelen. Zo meldt de NOS.

Zo heeft de voorzieningenrechter vanmiddag geoordeeld in een kort geding, dat was aangespannen door twee Joodse belangenorganisaties, het CIDI en het Centraal Joods Overleg (CJO) en vier Joodse oorlogsoverlevenden. Baudet krijgt een dwangsom van 25.000 euro per dag of per keer wanneer hij de verboden overtreedt.

Sea of Stars komt ook naar Nintendo Switch

Indiegame Sea of Stars, een turn-based RPG dat inspiratie haalt uit de echte klassiekers, komt ook naar Nintendo Switch. Dit maakt Sabotage Studio bekend tijdens de Nintendo Indie World.

Hiervoor was de game enkel aangekondigd voor pc. De game dient als prequel op The Messenger, maar je hoeft die game niet te hebben gespeeld om de gebeurtenissen van de game te kunnen volgen. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

De game komt in het feestseizoen van 2022 uit.

LTO over coalitieakkoord: 'Vele miljarden; tijdspad en uitvoering problematisch'

Nederland staat aan de vooravond van een ongekend grote transitie. Vragen over de toekomst van ons land liggen fundamenteel op tafel. Het kabinet kiest ervoor om de stikstofreductie van 26% naar 50% in 2030 te brengen. Deze tekentafelverdubbeling is onrealistisch en vraagt het onmogelijke van de beperkte uitvoercapaciteit van de overheid. Het gaat bovendien voorbij aan het brede maatschappelijk gedragen voorstel van onder andere LTO om in te zetten op 40% reductie in 2030. Over de juiste besteding van het stikstoffonds van 25 miljard gaat LTO graag het gesprek aan met de nieuwe minister. Het kabinet maakt terecht miljarden vrij om boeren en tuinders te ondersteunen in de verdere verduurzaming van de sector. De verdeling tussen gelden voor stoppers enerzijds en die voor innovatie anderzijds moet echter beter. Het is tekenend dat de kosten voor ‘uitvoer van beleid’ met 1,7 miljard hoger zijn dan die voor innovatie van stalsystemen (1 miljard).

“Laten we allereerst zegeningen tellen. Er komt geen van bovenaf opgelegde zonering zoals sommige onzalige adviezen voorstelden. Er komt geen massale onteigening. Er komt geen halvering van de veestapel”, aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. “Tegelijkertijd wordt de lat voor stikstofreductie onhaalbaar hoog gelegd. De in het coalitieakkoord voorstelde 50% reductie is een verdubbeling (!) van het eerder dit jaar vastgelegde doel van 26%. Samen met de bouw, natuur en andere economische sectoren kunnen we tegen een extra budget van 15,3 miljard tot een reductie van 40% komen. Volgens doorrekening van het PBL is dat in de uitvoer al zeer ambitieus. Veel van het gevraagde geld komt er, maar er wordt eenzijdig een schep tot 50% bovenop gedaan. Dat is onuitvoerbaar en gaat in de toekomst tot grote teleurstellingen leiden,” waarschuwt Sjaak van der Tak.

Klimaat kent geen grenzen
De ambities op het gebied van klimaat worden naar boven bijgesteld tot wel 60%. Boeren en tuinders werken in en met de natuur en worden dus als eerste met de gevolgen van klimaatverandering geconfronteerd. De versnellingen die worden voorgesteld vragen om extra overheidsinvesteringen – het rondschuiven van bestaande budgetten is onvoldoende. Een kas of stal gaat al snel decennia mee en met de kleine marges kent de sector lange terugverdientijden. Koerswijzigingen op een agrarisch bedrijf kosten daarom veel tijd en geld. LTO benadrukt dat boeren oplossingen hebben, maar dat er ook grenzen zijn aan wat de sector kan doen. We moeten voorkomen dat boeren naar het buitenland worden verjaagd. Broeikasgassen kennen geen grenzen en voor elk dier dat in Nederland verdwijnt komen er in het buitenland meer terug.

Economische doorrekening van het coalitieakkoord nodig
Transitie en verandering kan alleen met een wenkend verdienmodel. In veel plannen ontbreekt de economische component. Is er wel een duurzaam verdienmodel? Kan een familiebedrijf hiervan leven? Kunnen de hoge investeringen worden gefinancierd? “De politiek lijkt in haar hoge ambities onvoldoende rekening te houden met deze zeer reële vragen. De transitie slaagt alleen als de ondernemer er brood in ziet”, aldus Sjaak van der Tak. Om tot een uitvoerbaar regeerprogramma te komen moet het coalitieakkoord wat LTO betreft eerst worden doorgerekend op de sociaaleconomische realiteit van boeren en tuinders. Geen nieuw beleid zonder gedegen sociaaleconomische doorrekening!

Publieksactie LTO: #vooronsland
De afgelopen kabinetsperiode is het vertrouwen van boeren en tuinders in de politiek gekelderd. Ook in de rest van de samenleving ligt er voor het nieuwe kabinet een forse opgave om het vertrouwen te herstellen. Om te laten zien hoe belangrijk het is dat politieke wensen mét boeren en tuinders worden opgepakt roept LTO Nederland haar leden op om komende week op het erf, naast de weg of online aandacht te vragen voor de bijdrage aan het groene landschap, de gezond en vers eten en de Nederlandse economie en samenleving.

Malta: het eerste EU-land dat cannabis legaliseert

Malta is het eerste EU-land geworden dat de teelt en het persoonlijk gebruik van cannabis legaliseert.

Volwassenen mogen maximaal zeven gram cannabis meenemen en thuis niet meer dan vier planten kweken. Maar roken in het openbaar of in het bijzijn van kinderen is illegaal.

Verschillende andere landen hebben soortgelijke plannen, zoals Duitsland, Luxemburg en Zwitserland. Landen als Nederland tolereren cannabisgebruik onder bepaalde omstandigheden.

Het Maltese parlement stemde dinsdagmiddag voor de hervorming, waarbij het wetsvoorstel 36 stemmen voor en 27 tegen kreeg.

Minister van Gelijkheid, Owen Bonnici, zei dat de "historische" stap zou voorkomen dat kleinschalige cannabisgebruikers geconfronteerd worden met het strafrechtelijk systeem, en "drugshandel zou beteugelen door ervoor te zorgen dat [gebruikers] nu een veilige en gereguleerde manier hebben om cannabis te verkrijgen".

De oppositiepartij Nationalistische Partij van Malta stemde tegen de wijziging. In oktober waarschuwde leider Bernard Grech - die aanvankelijk de nieuwe wet steunde - dat deze "alleen maar zou leiden tot een versterking van de illegale markt, waarvan de georganiseerde misdaad zou profiteren", aldus The Times.

Tegenstanders hebben de president van Malta, George Vella, opgeroepen om de wet, de laatste, ceremoniële fase, niet te ondertekenen.

Volgens de wijzigingen kan iedereen die meer dan zeven gram maar minder dan 28 gram draagt, een boete krijgen van maximaal € 100 (£ 85; $ 112). De straf voor roken in het openbaar is een boete van € 235, en degenen die cannabis roken in het bijzijn van iemand jonger dan 18 jaar kunnen een boete krijgen van maximaal € 500.

Er zullen verenigingen worden opgericht om de wiet of de zaden voor het kweken van cannabis te distribueren, die op deze manier reguleren hoeveel iemand koopt. Een persoon kan maar lid zijn van één zo'n vereniging.

Ook is er begeleiding voor minderjarigen die met cannabis worden betrapt. Ze zullen een zorgplan of behandeling aangeboden krijgen, in plaats van een arrestatie of strafrechtelijke vervolging.

Cannabiswetten over de hele wereld
De stap van Malta, de kleinste lidstaat van de EU, is waarschijnlijk de eerste van een aantal landen die hun cannabiswetten wijzigen nadat de VN vorig jaar cannabis opnieuw heeft geclassificeerd om het therapeutische gebruik ervan te erkennen.

De regeringen van Luxemburg, Duitsland en Zwitserland hebben allemaal plannen aangekondigd om een wettelijk gereguleerde markt op te zetten.

Cannabis is technisch gezien nog steeds illegaal in Nederland, dat bekend staat om zijn coffeeshops waar gedoogd wiet mag worden verkocht. Nederland werkt aan een gereguleerde kweek voor coffeeshops om de kwaliteit van de te verkopen cannabis te monitoren.

Italië houdt volgend jaar een referendum over de kwestie, terwijl Zuid-Afrika, Mexico, Jamaica, Portugal en een aantal Amerikaanse staten al soortgelijke wetgeving hebben.

Uruguay was het eerste land ter wereld dat in 2013 cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseerde, gevolgd door Canada in 2018.

Cannabis ( Foto-Pixabay)
Cannabis ( Foto-Pixabay)

Lewis Hamilton geridderd door prins Charles

Sir Lewis Hamilton is geridderd als erkenning voor een schitterende carrière in de Formule 1, slechts enkele dagen nadat hij verloor van Max Verstappen en misgreep naar een record achtste titel.

De superster werd woensdag tijdens een inhuldigingsceremonie in Windsor Castle tot ridder geslagen door de Prins van Wales.

De 36-jarige is de vierde F1-coureur die wordt geridderd, in de voetsporen van Sir Jack Brabham, Sir Stirling Moss en Sir Jackie Stewart en de eerste die de eer te beurt valt terwijl hij nog aan het racen is.

Kamerlid Van Haga woedend op Facebook

“Mij een dag blokken op dag coronadebat is sturen op het politieke proces”. Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) heeft geen goed woord over voor de blokkade die Facebook vandaag heeft opgelegd aan zowel het account van Belang van Nederland, als aan het account van de partijleider zelf.

“Uitgerekend op de dag van een belangrijk coronadebat in de Kamer, legt Facebook ons een 24-uur durende blokkade op vanwege een pro-Zwarte Pieten-post van 8 oktober (!) jongstleden. Dat woke-gedram is al triest genoeg, maar sturen op politieke processen is volstrekt onaanvaardbaar. Wij kunnen ons kritische geluid op het coronabeleid vandaag door deze blokkade nauwelijks kenbaar maken aan onze achterban. Noord-Koreaanse toestanden van censuur.”

Van Haga stelt Kamervragen over het inperken van het vrije woord en het criminaliseren van een oer-Hollandse traditie.

Wereldprimeur van Nederlandse bodem: duurzame lp's!

Het is gelukt! Na vijf jaar broeden heeft Green Vinyl Records, je raadt het al, een groene lp ontwikkeld. Niet qua kleur, al kunnen ze alle kleuren van de regenboog maken, maar qua co2 uitstoot. Een normale lp is namelijk gemaakt van pvc, en als je dat perst komen er veel schadelijke stoffen vrij. Bij Green Vinyl records in Asten kunnen ze dat met 93% minder, een wereldwijde primeur!

In november veel meer faillissementen uitgesproken

Rechtbanken hebben in november 248 faillissementen uitgesproken. Dit is het hoogste aantal dit jaar en veel meer dan in oktober, toen het ging om 154 faillissementen. Het aantal komt hiermee op het niveau van dezelfde periode vorig jaar, nog altijd erg laag in vergelijking met de jaren voor de coronacrisis. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Opvallend is dat vorig maand vooral meer rechtspersonen (bedrijven/organisaties) failliet gingen. Het aantal faillissementen onder natuurlijke personen (individuen) steeg ook, maar minder prominent.

Sinds mei 2020 daalt het aantal faillissementen scherp. De oorzaak van de daling is niet onderzocht, maar het lage aantal is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen.

In de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak is (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Open data
De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn ook beschikbaar als open data. Daarnaast worden alle uitgesproken faillissementen opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister.

Britten dreigen traditionele 'Kerstkalkoen' mis te lopen door tekort aan slagers

Vrachtwagenchauffeurs, portiers, slagers: er is een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten in Groot-Brittannië omdat het land na de Brexit de toelatingsregels heeft aangescherpt. Kort voor kerstmis klagen vooral kalkoenboeren en varkenshouders over een gebrek aan arbeiders in de slachthuizen. De achterstand is enorm, het aanbod voor de consument is niet veiliggesteld en daardoor niet zeker. Tal van dieren moesten worden afgemaakt omdat er geen ruimte meer voor ze was op de boerderijen.

De regering kondigde tijdelijke speciale visa aan voor maximaal 5.500 pluimveevleesverwerkers en 800 varkensslagers. Het is nog onduidelijk hoeveel buitenlandse ambachtslieden dit aanbod hebben geaccepteerd.

De Britse vleesindustrie heeft kritiek geuit op de uitvoering van het speciaal visumprogramma. "Het aantal en de snelheid van het verwerken van noodvisa voor slagers valt tot nu toe tegen", aldus de British Meat Processors Association. Vermoedelijk komen in december slechts een fractie van de benodigde vaklieden het land binnenkomen. "De grote vraag is of velen zullen besluiten om vlak voor Kerstmis naar het VK te komen of dat men zal wachten tot het nieuwe jaar".

Kerstkalkoen (Foto-Pixabay)
Kerstkalkoen (Foto-Pixabay)


NASA-sonde gaat voor het eerst de atmosfeer van de zon binnen

Wetenschappers hopen meer te begrijpen over zonnewinden en het magnetische veld van de zon dat het melkwegstelsel bijeenhoudt. De Parker Solar Probe vertrok in 2018 vanaf de aarde voordat het eerder dit jaar de zon 'raakte'.

De Parker Solar Probe slaagde er in om een 50 jaar oude droom uit te laten komen; de zon aan te raken en in haar corona (hete atmosfeer) te duiken.

Een NASA-ruimtevaartuig is dichter dan ooit bij de zon gekomen en de corona binnengedrongen, zo hebben wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dinsdag gezegd.

Het eerste succesvolle contact met de buitenste laag van de zon na een reis van 93 miljoen mijl (150 miljoen km) vanaf de aarde werd bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Geophysical Union.

Waarom is dit contact met de corona van de zon belangrijk?
De Parker Solar Probe verbleef in april tijdens zijn achtste ontmoeting met de zon vijf uur lang in de corona. De spiraalvormige baan van de sonde brengt hem bij elke omwenteling geleidelijk dichter bij de zon en volgens NASA-ramingen zou hij "tijdens de laatste paar doorgangen" steeds dicht genoeg bij de corona zijn geweest om er binnen te dringen. Het kostte wetenschappers vervolgens enkele maanden om de gegevens te ontvangen en te analyseren om de prestatie te bevestigen.

"Het feit dat de sonde de zon heeft aangeraakt is een bekroning voor de zonnewetenschap en een buitengewone prestatie," zei Thomas Zurbuchen, associate administrator van NASA's science mission board, in een verklaring.

Parker is in 2018 vanaf de aarde gelanceerd en is tot op 13 miljoen kilometer van het middelpunt van de zon gekomen.

Hij kruiste de zonneatmosfeer ten minste drie keer, met een snelheid van 62 mijl (100 kilometer) per seconde. De temperatuur kan in de zonneatmosfeer oplopen tot 2 miljoen Kelvin (1.999.726,85 graden Celsius).

Wat kunnen we leren van de zon?
Wetenschappers hopen meer te ontdekken over zonnestormen en zonnevlammen die het leven op aarde verstoren.

Projectwetenschapper Nour Raouafi van de Johns Hopkins University zei dat de gebeurtenis "fascinerend opwindend" was en merkte op dat de corona stofrijker was dan verwacht.

Aangezien de zon geen vast oppervlak heeft, is de corona met zijn elektronische veld en de zonnewind die erdoor ontstaat van groot belang voor wetenschappers.

Parker naderde de zon in augustus voor de tiende keer en zal de ster in het centrum van het zonnestelsel blijven observeren tot zijn laatste omloop in 2025.

Wat is een zonnestorm?
Een zonnestorm is het verschijnsel waar verhoogde zonne-activiteiten en uitbarstingen op het oppervlakte van de zon plaatsvinden. Een grote hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes kan ontsnappen uit de oppervlakte van de zon en wordt door de aantrekkingskracht van de aarde, het magnetisch veld van de aarde, razendsnel naar de aarde getrokken. De zon verliest jaarlijks een enorme hoeveelheid aan geladen deeltjes. Deze constante stroom van zonnemateriaal noemen we een zonnewind.

Een echte zonnestorm kan heel nadelig zijn voor het dagelijkse leven hier op aarde. Zonnewinden en zonnestormen kunnen storingen veroorzaken in het electriciteitsnetwerk en in communicatienetwerken. Deze kunnen dan tijdelijk uitvallen. Kwetsbare elektronica aan boord van satellieten kan onherstelbaar beschadigd worden.

Het nutteloze feitje van de dag: Veel geld voor duiven van NPO

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons zullen weleens op de site van de Nederlandse Publieke Omroep komen, maar wist je dat de de duivensport daar goed aan verdiend heeft? In 2012 wilde publieke omroep de krachten van de omroepen meer bundelen onder het merk NPO maar de site npo.nl was in het bezit van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. De publieke omroep betaalde uiteindelijk 100.000 euro aan de postduivenvereniging om de domeinnaam in bezit te krijgen.

Het nutteloze feitje van de dag: Veel geld voor duiven van NPO (WikiCommons/Spanishguitar101)
Het nutteloze feitje van de dag: Veel geld voor duiven van NPO (WikiCommons/Spanishguitar101)

Europa klaar voor strijd met omikron: 'We moeten echt iedereen vaccineren'

Europa is, met meer dan 1 miljard gebruiksklare vaccindoses, volledig toegerust op de strijd tegen omikron. Dat is hard nodig ook, aldus commissievoorzitter Von der Leyen, want het aantal besmettingen vliegt omhoog. Met een verdubbeling om de twee à drie dagen zal omikron tegen half januari de dominante variant zijn. Zo meldt het AD.

Kijk terug: Presentatie regeerakkoord Rutte IV (met download bijbehorende stukken)

Om 13.30 uur zullen de informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes een toelichting geven op wat er de afgelopen maanden allemaal achter gesloten deuren is besproken. Rond 14.00 uur komen de leiders van de vier coalitiepartijen aan het woord, die zullen gaan uitleggen wat de plannen zijn voor de komende kabinetsperiode. 

Het regeerakkoord heeft als motto ‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’.

Download het coaltieakkoord hier.

Download  de 'Budgettaire bijlage coalitieakkoord 2021-2025' hier.

Download het 'Eindverslag informateurs Remkes en Koolmees' hier.

Download brief Pieter Omzigt aan informateurs Remkes en Koolmees hier.

De informateurs Remkes en Koolmees hebben met de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie de besprekingen over het coalitieakkoord afgerond. Vandaag, 15 december, overhandigen de informateurs Remkes en Koolmees hun eindverslag en het coalitieakkoord aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Vervolgens lichten de fractievoorzitters Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers het coalitieakkoord toe.

Reactie OM na dreigtweets aan viroloog Koopmans

Naar aanleiding van de tweet van viroloog mevrouw Koopmans op 13 december over online bedreigingen heeft het OM veel mediavragen gekregen.

Hieronder de reactie van het OM.

Reactie OM
Het OM geeft prioriteit aan het aanpakken van online bedreiging van/opruiing tegen mensen met een publieke taak en neemt ook deze kwestie zeer serieus. Het gaat immers om mensen die hun nek uitsteken voor de samenleving. Zij moeten zoals mevrouw Koopmans hun werk veilig kunnen doen en beschermd worden. In beginsel stelt het OM een onderzoek in na een aangifte (bijvoorbeeld van belediging of bedreiging). Mevrouw Koopmans zal gevraagd worden alsnog aangifte te doen.

Gepolariseerde samenleving
De samenleving polariseert, er worden ontzettend veel nare uitingen gedaan op internet/sociale media. Lang niet alles komt in aanmerking voor strafrechtelijke vervolging. Het is door de hoeveelheid onbegonnen werk om iedere bedreiging of belediging op internet strafrechtelijk aan te pakken. "Mensen reageren hun boosheid af op een toetsenbord zonder te realiseren wat ze ermee aanrichten. De impact is groot voor iemand die bedreigd wordt. Wanneer mensen zich bedreigd voelen, is het dan ook belangrijk dat hiervan aangifte wordt gedaan”, aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Bij opruiing kan dit anders liggen, zeker als er acute gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan.

Strafrecht niet altijd de oplossing
Het strafrecht is geen oplossing voor alles wat er gebeurt op het internet en meer algemeen: in de samenleving. Internetbeheerders hebben hier ook een belangrijke rol en pakken die ook.

Het OM is zich ervan bewust dat dit soms tot onbegrip bij de burger leidt. Veel opmerkingen zijn onfatsoenlijk, onbeschoft of kwetsend. Er kan veel gezegd worden onder de vrijheid van meningsuiting. Totdat een uiting strafbaar is, dan is het OM aan zet. Het OM is er niet om kwetsend gedrag te verbieden. Het OM is er om strafbare feiten te vervolgen. Van der Burg: "Waar ik toe oproep, is om elkaar weer te respecteren en de verhoudingen weer te normaliseren".

Uitstoot broeikasgassen lager in derde kwartaal 2021

In het derde kwartaal van 2021 was de uitstoot van broeikasgassen 3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dat komt vooral doordat er minder elektriciteit is geproduceerd. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige Minder uitstoot elektriciteitssector

De gestegen gasprijzen en de relatief goedkopere elektriciteit uit het buitenland, afkomstig uit kern- en kolencentrales, leidden in het derde kwartaal van 2021 tot meer ingevoerde elektriciteit (66 procent) en minder productie (-15 procent) dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Door de productiedaling heeft de elektriciteitssector, ondanks het verstoken van meer steenkolen, minder broeikasgassen uitgestoten (-14 procent). Ook de toenemende productie uit hernieuwbare bronnen zorgde voor minder uitstoot.

Uitstoot door overige klimaatakkoordsectoren vrijwel gelijk
Het energieverbruik door de gebouwde omgeving en de landbouw varieert van jaar op jaar niet veel in de zomermaanden. In de koudere maanden spelen zonuren en temperatuur een belangrijke rol in het energieverbruik door deze twee sectoren, maar dat valt in de zomer vrijwel weg.

Ook de emissies door de industrie en mobiliteit zijn in het derde kwartaal van 2021 ongeveer hetzelfde als in het derde kwartaal van 2020. Daarmee lag de uitstoot door de mobiliteit nog steeds onder het pre-coronaniveau.

Uitstoot in eerste drie kwartalen 2021 onder pre-coronaniveau
In de eerste drie kwartalen van 2021 zijn meer broeikasgassen uitgestoten (3 procent) dan in dezelfde periode van 2020. De uitstoot in het derde kwartaal was weliswaar lager dan een jaar eerder (-3 procent), maar de uitstoot in het tweede kwartaal van 2021 was een stuk hoger (11 procent). Ook in het eerste kwartaal lag de uitstoot hoger (2 procent). In vergelijking met twee jaar eerder was de totale uitstoot in de eerste drie kwartalen echter nog lager (-6 procent).

Het CBS berekent ook de uitstoot van CO2 door alle Nederlandse economische activiteiten volgens de nationale rekeningen. Hierbij wordt in vergelijking met de uitstoot volgens de IPCC-definities ook de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart en de uitstoot door verbranding uit biomassa meegenomen. In het bericht hieronder worden de CO2-emissies conform de berekeningswijze van de nationale rekeningen gepresenteerd.

Uitstoot CO2 Nederlandse economie ook lager in het derde kwartaal
De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het derde kwartaal 0,6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in diezelfde periode met 5,0 procent groeide. Ook hier is de voornaamste oorzaak de lagere productie van de elektriciteitssector.

De transportsector heeft echter 28 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. In vergelijking met twee jaar geleden was de uitstoot door de luchtvaart nog ongeveer een kwart lager. Ook de emissies door de binnenvaart waren hoger, ruim 15 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. De zeevaart stootte in het derde kwartaal minder uit dan een jaar eerder.

De CO2-emissies zijn een eerste berekening op basis van de dan beschikbare informatie. De cijfers kunnen wijzigen op grond van nieuwe statistische broninformatie die nadien beschikbaar komt. Verdere toelichting op de IPCC richtlijnen is hier te vinden.

Broeikasgassen (Foto-Pixabay)
Broeikasgassen (Foto-Pixabay)

FOK! Wat een weer: er verandert weinig

herfstbanner

Hallo, hallo!

Jullie hebben het wellicht al opgemerkt, ons team is uitgebreid met de komst van Harry. Welkom!

Over het weer valt eigenlijk maar weinig te zeggen. Het is wat warmer dan vorige week maar nog altijd grijs met wat motregen. Dat blijven we vanavond en vannacht houden. Ook de temperatuur blijft vanavond en vannacht redelijk stabiel zoals het nu is; 9 graden celcius bij een matige zuidwestenwind.

Morgen tegen het eind van de middag klaart het pas wat op vanuit het noorden. Maar tot die tijd, moeten we het hier maar mee doen.

Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)
Met een roze gloed begon de dag vanochtend rond Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 15 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op WRC 10 voor PlayStation 5.

WRC 10, het vervolg op het zeer succesvolle WRC 9, is een nieuwe racegame op het gebied van offroad-simulatie, racen in het algemeen en speciaal voor alle rally fans! Kruip achter het stuur om door de meest realistische parcours te crossen. De nieuwe landen, uitdagingen, rally's en één van de beste carrièremodi in een racegame bieden jou eindeloos veel gameplezier.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Hoeveel officiële teams zijn er in WRC 10?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.