Britten dreigen traditionele 'Kerstkalkoen' mis te lopen door tekort aan slagers

Vrachtwagenchauffeurs, portiers, slagers: er is een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten in Groot-Brittannië omdat het land na de Brexit de toelatingsregels heeft aangescherpt. Kort voor kerstmis klagen vooral kalkoenboeren en varkenshouders over een gebrek aan arbeiders in de slachthuizen. De achterstand is enorm, het aanbod voor de consument is niet veiliggesteld en daardoor niet zeker. Tal van dieren moesten worden afgemaakt omdat er geen ruimte meer voor ze was op de boerderijen.

De regering kondigde tijdelijke speciale visa aan voor maximaal 5.500 pluimveevleesverwerkers en 800 varkensslagers. Het is nog onduidelijk hoeveel buitenlandse ambachtslieden dit aanbod hebben geaccepteerd.

De Britse vleesindustrie heeft kritiek geuit op de uitvoering van het speciaal visumprogramma. "Het aantal en de snelheid van het verwerken van noodvisa voor slagers valt tot nu toe tegen", aldus de British Meat Processors Association. Vermoedelijk komen in december slechts een fractie van de benodigde vaklieden het land binnenkomen. "De grote vraag is of velen zullen besluiten om vlak voor Kerstmis naar het VK te komen of dat men zal wachten tot het nieuwe jaar".

Kerstkalkoen (Foto-Pixabay)
Kerstkalkoen (Foto-Pixabay)