FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 november 2021

Red Bull en Mercedes domineren trainingen in Mexico

De eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Mexico zijn achter de rug en de twee topteams van dit jaar zijn ook op het Autodromo Hermanos Rodriguez het snelst: Mercedes en Red Bull vulden twee keer de gehele top-4.

In de eerste training was Mercedes het snelst, Valtteri Bottas wist Lewis Hamilton met enkele honderdsten af te troeven. Max Verstappen zat er in zijn Red Bull slechts enkele honderdsten achter, plek vier was voor teamgenoot Sergio Perez, die na een vroege spin - en daaropvolgende schade aan de achtervleugel - een flink deel van de training had gemist.

Een verbetering van de tijden was in de tweede training niet vreemd, de baan was immers een stuk minder stoffig, maar vooral Verstappen trapte het gaspedaal flink in: hij was vier tienden rapper dan Bottas en een dikke halve seconde sneller dan Hamilton en Perez, de rest stond op meer dan een seconde van de Nederlandse WK-leider.

De uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden.

KKD speelronde 14: een topper en de rest

Vanavond staat speelronde 14 voor een groot deel op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. Om 20:00 zijn er acht wedstrijden, de andere twee zijn zaterdag 16:30 en zondag om 12:15. Het programma oogt vrij saai met eigenlijk maar een echt leuk affiche: FC Volendam - FC Emmen. 

Beide clubs troffen elkaar onlangs nog in de KNVB Beker waarin FC Emmen in het vissersdorp met 0-3 won en een ronde verder bekert. Het "andere Oranje" staat in de Keuken Kampioen Divisie nog wel fier bovenaan, zowel in de reguliere stand als in de tweede periode. FC Emmen staat op een 5e plek met 25 punten, 5 minder dan FC Volendam. Denso Kasius is er door een schorsing niet bij, verder zijn Maloney, Murkin en Visser geblesseerd aan de Volendamse kant. FC Emmen beschikt bijna over een geheel fitte selectie, Peet Bijen traint weer mee na een jaar door een hielblessure. Caciano is er door een knieblessure nog niet bij.

De clubs troffen elkaar in totaal 36 maal, 16 maal won Volendam, FC Emmen won een keer minder. Het werd vijf maal gelijk. In de laatste 5 ontmoetingen won FC Emmen er vier, zij zijn als terugkerend Eredivisionist dan ook mijn favoriet. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN 3. Op het open kanaal van ESPN is uiteraard het schakelprogramma te zien waarin ook de Twentse derby FC Twente - Heracles Almelo in de Eredivisie te volgen is.

Speelronde 14        
vrijdag, 20:00:        
FC Dordrecht 2 - NAC Breda
FC Volendam - FC Emmen
FC Den Bosch - De Graafschap
VVV-Venlo - Jong Ajax
Helmond Sport - Roda JC
Jong FC Utrecht - FC Eindhoven
Jong PSV - TOP Oss
Jong AZ - MVV Maastricht
Zaterdag, 16:30:        
Telstar   -   Excelsior
Zondag, 12:15        
Almere City FC   -   ADO Den Haag

Random Pics van de Dag #460

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

FC Twente heeft vanavond de Twentse derby gewonnen. Thuis werd met 1-0 van Heracles gewonnen.

Al na vijf minuten spelen kwam Twente op voorsprong. Het was Hilgers die de bal over de doellijn wist te frommelen. Na een kwartier spelen kwam Heracles beter in het spel maar het leidde nog niet tot grote kansen. In de 25e minuut leek Pröpper heel dicht bij de 2-0. Zijn kopbal belandde in het zijnet, maar wel via de arm van Knoester. Pröpper wilde een strafschop maar de VAR was van mening dat er geen sprake was van hands. Op slag van rust leek Burgzorg te zijn ontsnapt aan de defensie van Twente, maar hij liep zich uiteindelijk toch vast. Even daarna haalde Vloet uit van buiten de zestien, Unnerstall stond echter prima op zijn plek.

Ook na rust is de thuisploeg de betere ploeg. Limnios haalde uit maar zijn de bal ging over het doel. Heracles kreeg overigens wel een paar kansen. Zo schoot Vloet de bal net naast. In de 70e een grote kans op de 2-0. Rots probeerde met een schot van een meter of vijf de bal in het doel te schieten, maar doelman Blaswich voorkwam de treffer met een prima reflex. Naarmate de wedstrijd op zijn einde liep was er van goed voetbal geen sprake meer. Onder meer doelpuntenmaker Hilgers moest geblesseerd naar de kant en een aantal spelers had last van kramp en kon niet meer verder. Een paar minuten voor tijd ging doelman Blaswich bijna in de fout bij een lage voorzet van invaller Misidjan. De keeper van Heracles duwde de bal voor de voeten van Ugaide, maar door de drukte kon hij de wedstrijd niet definitief beslissen.

FC Twente

1 - 0

Heracles Almelo

 5' Hilgers    
 
 Gele kaart: v.Wolfswinkel, Sadílek, Rots, (FC Twente), Sierhuis, Quagliata, Bakis, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée
Hilgers (Pleguezuelo/66)
Pröpper
Sadílek
Zerrouki (Bosch/84)
Vlap (Oosterwolde/ 61)
Brama
Rots (Misidjan/84)
v.Wolfswinkel (Ugalde/66)
Limnios
  Blaswich
Bakboord (Azzaoui/31)
Rente
Knoester
Quagliata (Sierra/90 4)
Kiomourtzoglou
Vloet
De La Torre
Fadiga
Sierhuis (Bakis/81)
Burgzorg (Laursen/81)

Kuipers: ziekenhuizen in drie regio's kunnen de zorg amper aan

Ziekenhuizen in de regio’s Limburg en Zuidwest-Nederland en in de omgeving van Zwolle lopen momenteel over, zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers. De zorg staat volgens hem de komende tijd voor een “groot dilemma. Aan de ene kant zijn er grote aantallen covid-patiënten, maar er is ook heel veel gewone zorg nodig”.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht meldde onlangs dat het in vergelijking met andere ziekenhuizen in de omgeving te veel coronapatiënten moet verzorgen en dat het eerlijk verdelen van patiënten over de regio niet goed gaat. Hoe meer overbelast een regio is, hoe lastiger het is voor ziekenhuizen om onderling patiënten te verdelen, zegt ook Kuipers. “Bovendien zijn niet alle patiënten geschikt om te kunnen verplaatsen. Zo zijn sommige mensen te ziek om ze te kunnen vervoeren. Anderen staan op het punt om ontslagen te worden, dus om die dan nog naar een ander ziekenhuis te brengen heeft dan weinig zin.” Lees verder bij Skipr.

Kilometervergoeding stijgt opnieuw niet, blijft al 15 jaar gelijk

De onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer wordt ondanks de stijgende brandstofprijzen het komende jaar niet verhoogd. De vergoeding is al sinds 2006 niet meer geïndexeerd.

Een steekhoudende reden voor het uitblijven van indexering naar de realiteit kan de woordvoerder niet geven. Ze wijst op 'politieke afwegingen'. Werkgeversorganisatie AWVN denkt het wel te weten na het inzien van berekeningen. Elke cent verhoging zou de schatkist 130 miljoen kosten. 

Onze oosterburen hebben ondanks de lagere brandstofprijzen 0,30 euro vergoeding per kilometer en dat stijgt in januari naar 0,35 euro per kilometer. 


Het nutteloze feitje van de dag: Meer vrouwen dan mannen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zijn een dichtbevolkt landje met miljoenen inwoners, maar wist dat er daarvan meer vrouw zijn dan man? Het CBS telde op 1 januari van dit jaar 17.475.415 inwoners van ons land en daarvan waren er 8.788.879 vrouw en 8.686.536 man.

Britse ziekenhuiselectriciën bekent 2 moorden en 44 gevallen van necrofilie

De bevindingen van de rechercheurs zijn schokkend: een Brit zou minstens 99 lijken seksueel hebben misbruikt. De elektricien werkzaam in een ziekenhuis in Kent is eind vorig jaar aangehouden op basis van nieuwe DNA-technieken. In de rechtbank bekent hij nog eens twee moorden.

Een Britse ziekenhuiselektricien heeft het seksueel misbruik van tientallen lijken en de moord op twee jonge vrouwen bekend. De 67-jarige pleitte schuldig aan de moorden op de 20- en 25-jarige vrouwen in 1987 in Kent, Engeland, volgens het Britse openbaar ministerie, de CPS. Hij sloeg en wurgde de vrouwen en na hun dood heeft hij geslachtsgemeenschap gehad met hun lichamen.

Vóór het proces had hij ook 51 andere misdrijven toegegeven, waaronder 44 gevallen van necrofilie. Onderzoekers geloven echter dat de man tenminste 99 lichamen seksueel heeft misbruikt in de mortuaria van twee ziekenhuizen in Kent.

De man werd eind 2020 aangehouden op verdenking van moord nadat speurders hem op het spoor waren gekomen dankzij nieuwe DNA-technieken. Tijdens een huiszoeking in zijn woning vond de politie harde schijven met foto's en filmpjes van seksueel misbruik van overledenen.

Volgens justitie had de man zichzelf tussen 2008 en 2020 gefilmd en gefotografeerd toen hij de lijken van tientallen vrouwen en meisjes in de mortuaria van ziekenhuizen waar hij werkte misbruikte. Via zijn baan als elektricien had hij toegang tot de ruimtes waar de lijken lagen. 78 van de lichamen zijn tot nu toe geïdentificeerd, waaronder drie minderjarigen en verschillende vrouwen ouder dan 85 jaar.

De aanklachten tegen hem zijn "ongekend in de Britse rechtsgeschiedenis", zei Libby Clarck van de CPS aanklager. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid was "diep geschokt" door de misdaad en kondigde een herziening van de toegang tot mortuaria aan.

David Fuller (geboortedatum: 04/09/1954) bekende schuldig te zijn aan:

  • Twee moorden
  • 32 gevallen van seksuele penetratie van een lijk met betrekking tot 32 individuele slachtoffers
  • Eén geval van seksuele penetratie van een lijk als groepsaanklacht met betrekking tot 27 slachtoffers
  • Acht gevallen van het nemen van onfatsoenlijke foto's van een kind
  • Drie gevallen van het bezit van een extreem pornografisch beeld
  • Drie gevallen van het maken van onfatsoenlijke afbeeldingen van kinderen
  • Eén geval van het bezit van een onfatsoenlijke foto van een kind
  • Eén geval van het bezit van verboden afbeeldingen van kinderen
  • Eén geval van voyeurisme
  • Eén geval van het bezit van een extreem pornografisch beeld

Fractievoorzitter BIJ1 Amsterdam niet te vertrouwen

Fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen van BIJ1 heeft een bijzondere kijk op zijn eigen politieke loopbaan, Veldhuyzen vindt namelijk dat hij niet te vertrouwen is. Tijdens een demonstratie tegen gentrificatie vertelde hij de aanwezigen dat hij politicus is, om vervolgens binnen een minuut te verkondigen dat politici niet te vertrouwen zijn:

De superrijken ter aarde leven als ecologische vandalen

Het afval scheiden en een e-car in de garage hebben, maar dan met het vliegtuig ergens heen gaan om te shoppen? Volgens een studie van Oxfam leven de superrijken van de wereld als ecologische vandalen. Volgens de studie veroorzaken zij tientallen malen meer broeikasgassen dan de rest van de mensheid. Daarentegen zal de uitstoot per hoofd van de armere helft van de wereldbevolking ver onder de beoogde 1,5-gradengrens voor de opwarming van de aarde in 2030 blijven. De rijkste tien procent daarentegen zal naar verwachting in 2030 de waarde met een factor negen overschrijden, de rijkste één procent zelfs met een factor dertig.

Deze studie werd door Oxfam gepresenteerd op de Wereldklimaatconferentie in Glasgow en maakt duidelijk dat de rijkste één procent - d.w.z. minder mensen dan de bevolking van bijvoorbeeld Duitsland - tegen 2030 verantwoordelijk zal zijn voor 16 procent van de totale wereldwijde broeikasuitstoot. Nafkote Dabi, klimaatdeskundige bij Oxfam, zei: "Een kleine elite geeft zichzelf een vrijbrief om ons klimaat te vernietigen." Dit, zo zei zij, zou rampzalige gevolgen hebben voor miljoenen mensen die nu al geconfronteerd worden met vreselijk natuurgeweld, honger en ontberingen. Door één enkele ruimtevlucht produceert een miljardair meer uitstoot dan iemand van het armste miljard in een heel mensenleven.

Global warming ( foto-Pixabay)
Global warming ( foto-Pixabay)

Hogere boetebedragen bij ontbreken energielabel woning

Vanaf deze maand gelden nieuwe boetebedragen als een woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig energielabel. Het boetebedrag voor particulieren wordt € 435 (was € 170). Als een bedrijf de fout in gaat, dan volgt een boete van € 870 (was € 340). Dit staat in de nieuwe beleidsregel die per 1 november van kracht is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van energielabels van woningen.

Energieadviseur bezoekt woning voor registratie energielabel
Verkopers van woningen moeten op het moment van de verkoop en oplevering een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Vanaf 1 januari 2021 moet hiervoor een energieadviseur ter plaatse de woning opnemen om de energieprestatieberekening te maken en het energielabel te registreren. Het verkrijgen van een vereenvoudigd energielabel, met beoordelen van bewijsmateriaal op afstand, is vanaf dit jaar niet meer mogelijk. Het oude boetebedrag was afgeleid van de kosten voor een vereenvoudigd label. Omdat het nieuwe energielabel duurder is, zijn de boetes naar boven bijgesteld voor voldoende afschrikwekkende werking.

1.090 boetes in 2021
Het afgelopen jaar heeft de ILT via registercontroles 1.090 boetes opgelegd aan personen of bedrijven die een woning zonder energielabel van de hand deden. Dit is voor de ILT te achterhalen door de overdrachtsgegevens van het Kadaster en de database met geldige energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te vergelijken. De ILT blijft ook de komende tijd controleren op de aanwezigheid van energielabels bij de verkoop en oplevering van woningen.

'Voyage ', na 40 jaar eindelijk weer een nieuw ABBA album

Die-hard fans wachten stiekem al sinds 1981 met smart op de terugkeer van hun idolen. Vandaag is het dan eindelijk zover, een van de grootste en meest invloedrijke popgroepen in de geschiedenis is deze week terug met hun nieuwe album 'Voyage'. Begin september hebben de vier leden van ABBA - Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid de eerste details over 'Voyage' vrijgegeven. Naast het nieuwe album kondigde de band ook een grensverleggende, vernieuwende concertervaring aan waarbij digitale avatars - Abbatars - vanaf mei 2022 te zien zullen zijn in de speciaal ontworpen "ABBA Arena" in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. De avatars krijgen ondersteuning van een tienkoppige liveband.

Met de aankondiging van het nieuwe album vestigde ABBA een nieuw record: alleen al in Groot-Brittannië werden binnen drie dagen meer dan 80.000 pre-orders voor het nieuwe album geregistreerd. Ook voor de show werden in de eerste 72 uur meer dan een kwart miljoen kaartjes verkocht. "Het is alweer een tijdje geleden dat we voor het laatst samen muziek hebben gemaakt", reageerden de vier muzikanten onlangs vrij beknopt op hun comeback: "Bijna 40 jaar om precies te zijn." Het lijkt erop dat dit geen afbreuk doet aan het succes van de groep.

FOK! Wat een weer: mogelijk mist

herfstbanner

In de kustgebieden is het vanochtend wisselend bewolkt met een enkele bui. Verder landinwaarts is het opgeklaard en zijn enkele mistbanken ontstaan. In de loop van de ochtend lost de mist overal op. Vanmiddag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en kan er overal een bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, langs de kust aanvankelijk vrij krachtig. In de middag en avond wordt de wind west tot zuidwestelijk.

Komende nacht raakt het op de meeste plaatsen bewolkt en verspreid over het land komen een paar buien voor. De minimumtemperatuur varieert tussen ca. 8°C in de kustprovincies en 4°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee westelijk en matig tot vrij krachtig.

Zaterdag is het overwegend bewolkt en lokaal valt lichte regen of komt een bui voor. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De zuidwestenwind is matig. Aan zee en op het IJsselmeer krachtig, in het noordelijk kustgebied hard. (Bron: KNMI)


Charged in Amsterdam was op een mooi plekje, qua lucht. (Foto: Charged)
Charged was in Amsterdam op een mooi plekje, qua lucht. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vader (60) redt dochter uit de prostitutie en slacht haar loverboy af

Een Amerikaanse vader verdwijnt mogelijk jaren in de gevangenis omdat hij bekend heeft het vriendje (19) van zijn tienerdochter om het leven te hebben gebracht. De 60-jarige John Eisenman zou hem met grof geweld hebben omgebracht nadat hij had vernomen dat de jongen zijn destijds minderjarige dochter voor 1000 dollar had verkocht aan een prostitutiebende. Meer hierover bij het AD.

Eisenman wist zijn dochter te redden en haalde haar terug naar het ouderlijk huis. Een maand later wachtte hij Aaron Sorenson op en nam hem mee in de kofferbak van zijn auto. Eisenman viel de jongen aan door hem met een betonblok op het hoofd te slaan en hem met een mes meerdere keren te steken. De tiener overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Na de slachtpartij reed Eisenman naar een afgelegen plek om zijn auto, met het lijk van de loverboy in de kofferbak, achter te laten.

Na een jaar werd het inmiddels in verregaande staat van ontbinding zijnde lijk gevonden bij een autoinbraak. Volgens Amerikaanse media was de jongen vastgebonden en zat er tape over zijn mond. Kleerscheuren wezen erop dat hij meerdere keren met een scherp voorwerp was gestoken.

Eisenmann beweerde aanvankelijk dat zijn 'verdwenen' auto was gestolen. Hij had echter in vertrouwen zijn grote geheim aan een buurman verteld, die daarop naar de politie stapte.

'Promotiefilmpje' voor hijab door Raad van Europa leidt tot veel kritiek in Frankrijk

De Raad van Europa heeft een video ingetrokken waarin de hoofddoek en de sluier voor moslima's als iets positiefs worden beschreven. In de video zijn dezelfde vrouwen te zien met en zonder hoofddoek, voorzien van een positieve teksten over diversiteit en schoonheid.

Het filmpje werd vorige week op Twitter geplaatst en veroorzaakte grote commotie in Frankrijk. De hoofddoek wordt door critici juist gezien als symbool van de onderdrukking van de vrouw. De Raad van Europa, waarvan vrijwel alle Europese landen lid zijn, houdt zich bezig met het bevorderen van mensenrechten en democratie. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is een onderdeel van de Raad voor Europa.

De Franse regering besloot de video na alle ophef te verbieden. "Wij keuren deze campagne ten sterkste af'', twittert staatssecretaris Sarah El Haïry. "Ik ben gechoqueerd door de video. Dit staat haaks op onze waarden. Je hoort de hoofddoek niet aan te prijzen." Daarna krabbelde de Raad van Europa ook terug en trok het filmpje terug.

"De inhoud van de video is de mening van individuele leden van een werkgroep", aldus de Raad. "We denken er nu over na hoe we het project beter voor het voetlicht kunnen brengen."


Britten keuren als eersten Merck-pil tegen COVID-19 goed

Britten die positief testen op het coronavirus kunnen binnenkort misschien een pil krijgen om de symptomen onder controle te houden en ernstige klachten te voorkomen. Een pil die is ontwikkeld door farmaceut MSD is donderdag goedgekeurd door de Britse toezichthouder voor geneesmiddelen, de MHRA. Het is de eerste goedkeuring voor het middel.

Het middel heet Molnupiravir. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, kijkt mee met de onderzoeken en komt binnenkort mogelijk met een oordeel. Als die waakhond positief is, zou het in Nederland gebruikt kunnen worden. Ook in de Verenigde Staten loopt een aanvraag voor goedkeuring. Lees verder bij Skipr.

In oktober was er een oversterfte van 1250 mensen

In oktober overleden wekelijks meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. In totaal overleden ruim 1 250 mensen meer dan verwacht voor deze maand. Vooral onder 80-plussers en Wlz-zorggebruikers was de sterfte verhoogd. In de laatste week van oktober (week 43, 25 tot en met 31 oktober 2021) overleden naar schatting bijna 3 350 mensen. Dat zijn er ruim 450 meer dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Dit nieuwsbericht beschrijft de sterfte in de afgelopen vier weken, week 40 tot en met 43 (4 tot en met 31 oktober 2021). In deze periode lag de sterfte boven de verwachte sterfte en ook elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Gemiddeld overleden in oktober per week 300 meer mensen dan verwacht. In september lag de sterfte gemiddeld 200 hoger dan verwacht. Toen was er in vier van de vijf weken oversterfte.

In week 43 registreerde het RIVM 88 overleden COVID-19-patiënten (stand 2 november), twee tot vier keer zo veel als het gemelde wekelijkse aantal in september en begin oktober.

Kaarsje branden ( foto-Pixabay)
Kaarsje branden ( foto-Pixabay)

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers toegenomen
In oktober lag de wekelijkse sterfte zowel voor mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) als voor de overige bevolking boven de verwachte sterfte. Er overleden ongeveer 600 Wlz-zorggebruikers en ruim 650 niet-Wlz-zorggebruikers meer dan verwacht voor deze periode.

De schatting van week 43 ligt bij Wlz-zorggebruikers en de overige bevolking ruim boven verwacht en er is oversterfte. Er overleden in week 43 ongeveer 1 300 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. Sinds eind februari 2021 is dit aantal niet meer zo hoog geweest. In de overige bevolking overleden ruim 2 050 mensen.

Overledenen per week (CBS)
Overledenen per week (CBS)

Vooral toename sterfte onder 80-plussers
De wekelijkse sterfte onder 80-plussers was in oktober hoger dan de verwachte sterfte, met in totaal ongeveer 700 meer sterfgevallen. In week 43 overleden naar schatting ruim 1 850 mensen van 80 jaar of ouder, bijna 300 meer dan de verwachte sterfte voor die week, er was oversterfte. Sinds juli ligt de sterfte in deze leeftijdsgroep boven de verwachte sterfte. Zowel begin als eind september (week 36 en 39) en eind oktober (week 42 en 43) was er oversterfte.

Ook onder 65- tot 80-jarigen was de wekelijkse sterfte in oktober hoger dan verwacht. In de afgelopen vier weken overleden ongeveer 400 mensen meer dan verwacht. In week 43 overleden naar schatting bijna 1 050 mensen van 65 tot 80 jaar, bijna 150 meer dan verwacht, er was oversterfte. Begin juni (week 22 en 23) was er ook oversterfte in deze leeftijdsgroep. Daarna nam de sterfte af, maar steeg weer vanaf begin juli (week 26). Vanaf de laatste week van juli (week 30) was er in de helft van de weken oversterfte. In oktober was er in drie van de vier weken oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de wekelijkse sterfte in oktober iets hoger dan verwacht, met in totaal ongeveer 150 meer sterfgevallen. In week 43 overleden naar schatting 450 mensen jonger dan 65 jaar, ongeveer 50 meer dan verwacht, er was oversterfte. In deze leeftijdsgroep was er eind augustus en begin september (week 34 tot en met 36) eveneens oversterfte.

Overledenen per week naar leeftijd (CBS)
Overledenen per week naar leeftijd (CBS)

Het oordeel van de rechter; belangrijke en opvallende uitspraken in week 43

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Hieronder de selectie van week 43:

Straf - Cel- en taakstraf voor op hoofd slaan met lachgastank
28 oktober - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 164 dagen voorwaardelijk, en 180 uur taakstraf omdat hij op 19 juli 2021 een man in het Vondelpark schijnbaar uit het niets met een lachgastank op zijn hoofd sloeg. Hij is vrijgesproken van poging tot doodslag, omdat niet is bewezen dat hij de kans dat het slachtoffer zou komen te overlijden, bewust aanvaardde. Wel is bewezen dat hij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toebracht. Het slachtoffer liep door de klap een schedelbreuk, hersenkneuzing en hersenbloeding op en heeft nog altijd veel last hiervan. Bij het bepalen van de straf heeft rechtbank meegewogen dat de man verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad en spijt heeft betuigd. Het reclasseringsrapport meldt dat hij geen drugs meer gebruikt en minder drinkt om niet opnieuw in zo’n situatie terecht te komen. Als bijzondere voorwaarde moet hij een cognitieve vaardigheden-training volgen. Ook moet hij ruim 8.400 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6102

Celstraf voor schietpartij in belwinkel in Zuidoost
29 oktober - Een 21-jarige man is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf omdat hij op 3 januari 2021 in Amsterdam-Zuidoost een man probeerde te doden door hem viermaal te beschieten. Ook is hij veroordeeld voor het bezit van het geladen vuurwapen die hij op zak had. Voor de schietpartij ruzieden het slachtoffer en de vriendin van de 21-jarige man. Omdat de man onder andere tweemaal richting het hoofd schoot, is poging tot doodslag bewezen. Hij creëerde niet alleen voor het slachtoffer een levensgevaarlijke situatie maar ook voor omstanders, onder wie de medewerkers van de belwinkel waar de schietpartij plaatsvond. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt en antisociaal gedrag vertoont vanwege beperkte gewetensontwikkeling. Onder meer daarom neemt de rechtbank het advies over hem (licht) verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Als bijzondere voorwaarden moet hij onder meer meewerken aan forensisch psychiatrisch toezicht. Ook moet hij 3.250 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6187

Bestuur - Bezit Turks paspoort en verlening vreemdelingenpaspoort kan
27 oktober - Een vreemdeling maakte volgens de voorzieningenrechter onvoldoende aannemelijk dat hij een spoedeisend belang heeft zijn verlopen vreemdelingenpaspoort terug te krijgen. De voorzieningenrechter oordeelt echter wel dat een vreemdeling een vreemdelingenpaspoort kan krijgen ook als die een reisdocument van een ander land heeft waarmee die in de praktijk niet kan reizen en van wie het ook niet kan worden gevraagd een nieuw reisdocument aan te vragen. Bij de aanvraag van het vreemdelingenpaspoort heeft de vreemdeling zijn Turkse paspoort overgelegd en daarbij uitgelegd dat hij daarmee niet meer kon reizen omdat dat hij een aanhanger is van de Gülen-beweging. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid verstrekte vervolgens het vreemdelingenpaspoort. Dit betekent dat die bij de aanvraag van het vreemdelingenpaspoort kennelijk oordeelde dat het bezit van een geldig Turks paspoort niet in de weg stond het vreemdelingenpaspoort te verlenen, hoogstwaarschijnlijk omdat de vreemdeling in de praktijk niet met dat Turkse paspoort kon reizen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2021:11754

Kanton - Kansloze zaak met valse verklaringen beginnen, pakt duur uit
22 oktober - Een op staande voet ontslagen werknemer van een afhaalrestaurant in Amsterdam-Oost die zijn ontslag eerst aanvocht maar zijn eis later introk, moet de daadwerkelijk gemaakte proceskosten van ruim 4.000 euro betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De werknemer werd ontslagen omdat hij wekenlang onbereikbaar was voor de werkgever en de arbodienst zonder dat hij zich ziek had gemeld. De werknemer stelde dat hij zich niet zou hebben kunnen ziek melden omdat hij destijds op de intensive care lag en niet kon bellen. Maar de brief van de arts die zijn ziekenhuisopname zou moeten bewijzen bleek vals. Bovendien plaatste hij wel berichten op social media waaruit bleek dat hij vakantie vierde. Omdat hij zijn werkgever een bij voorbaat kansloze procedure had ingesleept terwijl hij gebruikmaakte van valse verklaringen, moet hij nu al deze kosten betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6058

Kanton - 20 procent huurkorting tot geluidsoverlast is verholpen
26 oktober - De huurder van een appartement in Amsterdam-Centrum boven een vertaalbureau heeft recht op 20 procent huurkorting vanaf 1 oktober 2018 zolang de woningcorporatie de geluidsoverlast niet heeft laten verhelpen. Ook de huurverhoging vanaf 1 juli 2019 van 3 procent is onredelijk zolang de geluidsoverlast bestaat. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Die overlast is namelijk een gebrek en de huurder klaagt er al jaren over. Dat die bedrijfsruimte niet van de woningcorporatie is, verandert niets aan het feit dat de woningcorporatie er alles aan moet doen om de overlast te laten verhelpen. Uit het deskundigenrapport blijkt dat gesprekken in het vertaalbureau goed hoorbaar en bij stemverhoging mogelijk ook verstaanbaar zijn. De geluidsisolatie voldoet niet aan de norm en het kunnen horen van die gesprekken tast het huurgenot aan. De overlast ontstond na de verbouwing toen het verlaagde plafond in de bedrijfsruimte is verwijderd.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2020:7535
ECLI:NL:RBAMS:2021:6125

Civiel Gekraakt pand in Amsterdam moet worden ontruimd
22 oktober - Krakers moeten het door hen gekraakte pand in Amsterdam-Centrum ontruimen, zo oordeelde de voorzieningenrechter. Een projectontwikkelaar wil voormalig hotel The Bridge, waarvan het gekraakte pand deel uitmaakt, verbouwen tot een vijfsterrenhotel. Volgens de projectontwikkelaar staat de bewoning van het pand door de krakers het door haar beoogde gebruik als projectruimte en als ruimte om buurtbewoners te informeren over de voortgang van de bouw van hotel in de weg. Uitgangspunt is dat de krakers onrechtmatig gebruik maken van het pand, maar dat voor leegstand niet wordt ontruimd. Volgens de voorzieningenrechter heeft de projectontwikkelaar haar plannen met het pand, mede aan de hand van een aannemingsovereenkomst, voldoende concreet onderbouwd. Van leegstand zal daarom geen sprake zijn en de krakers moeten het pand binnen drie werkdagen ontruimen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6103

Civiel - Beding tot terugbetalen opvoedkosten nietig
27 oktober - Een stiefzoon hoeft zijn stiefvader geen 210.000 euro aan onder meer opvoedkosten terug te betalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De stiefvader eiste dat bedrag voor kosten die hij onder andere heeft gemaakt voor de opvoeding van zijn stiefzoon. De stiefzoon heeft zich toen hij 18 jaar was in een notariële akte, waarbij ook zijn moeder en de stiefvader partij waren, verplicht om op enig moment de gemaakte opvoedkosten terug te betalen aan zijn stiefvader. De rechter oordeelt dat een dergelijke verplichting in strijd is met de wet of de goede zeden en daardoor nietig is. Ook hoeft de stiefzoon van de rechter niet een in de notariële akte opgenomen schuld aan de stiefvader (terug) te betalen, nu niet is gebleken van het bestaan van die schuld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6043

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

Geen vervolging Bilal Wahib voor misplaatste actie

De 22-jarige Bilal Wahib die een minderjarige jongen op Instagram vroeg zijn geslachtsdeel in ruil voor geld te laten zien, zal hiervoor niet worden vervolgd. Hoewel er volgens het OM wel sprake is van een strafbaar feit wordt de zaak tegen de 22-jarige Amsterdammer geseponeerd.

De oproep deed Wahib in maart van dit jaar tijdens een live-sessie op Instagram. De 12-jarige jongen gaf toe aan Wahibs oproep omdat hij er 17 duizend euro voor zou krijgen. Voor het OM is na bestudering van het dossier duidelijk geworden dat de oproep van Wahib geen seksuele strekking heeft. Er zijn geen seksuele handelingen op de beelden van de livestream te zien. Daarnaast zijn de beelden niet gemaakt om seksueel prikkelend te werken. Wat het OM betreft is er dan ook geen sprake van het bezit of vervaardigen van kinderporno of ontuchtige handelingen. De oproep van de 22-jarige Amsterdammer was volgens Wahib onderdeel van een grap. Het OM is van mening dat het hier om een volstrekt misplaatste actie gaat.

Strafbaar feit
Wel staat voor het OM vast dat Wahib de jongen heeft bewogen iets te doen wat hij op dat moment niet wilde. Als de jongen had geweten dat hij geen geld zou krijgen, zou hij niet voor een groot publiek zijn geslachtsdeel hebben getoond. Door het beloven van een groot geldbedrag is er volgens het OM geen sprake van vrijwilligheid. Daarnaast speelt de ongelijkwaardige verhouding tussen de volwassen Wahib, een bekende Nederlander met een groot publiek, en het minderjarige slachtoffer een rol. Volgens het OM heeft Wahib een inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de minderjarige jongen. Dat is een strafbaar feit. Hoewel Wahib zich naar oordeel van het OM wel schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, zal hij er niet voor worden vervolgd.

Niet in het belang slachtoffer
In de eerste plaats heeft het slachtoffer aangegeven geen behoefte meer te hebben aan een strafrechtelijke vervolging. Een gang naar de rechter is voor hem erg belastend en daarom niet in zijn belang. Wahib heeft met hem afspraken gemaakt hoe de zaak naar tevredenheid van beiden kan worden opgelost. Deze afspraken zijn gemaakt in een procedure buiten het strafrecht om. Daarnaast heeft het incident veel persoonlijke en professionele gevolgen gehad voor Wahib. Contracten zijn verbroken, partijen wilden niet meer met hem samenwerken en hij heeft forse imagoschade opgelopen. Ondanks dat deze gevolgen zijn veroorzaakt door zijn eigen handelen, is dit een omstandigheid waar het OM rekening mee heeft gehouden.

Om deze twee redenen heeft het OM besloten de zaak te seponeren.

Man (34) krijgt 30 jaar voor het doden van zijn vrouw, zijn kinderen en zijn moeder

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 34-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De rechtbank acht bewezen dat hij in 2020 in Etten-Leur zijn vrouw en twee kinderen doodde en op een later moment zijn moeder vermoordde. De nabestaanden ontvangen schadevergoedingen van in totaal ruim € 85.000.

Het Openbaar Ministerie eiste in deze zaak een levenslange gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie gaat echter uit van vier keer moord, terwijl de rechtbank drie keer doodslag en één keer moord bewezen acht. Een levenslange gevangenisstraf kan in uitzonderlijke gevallen en met grote behoedzaamheid worden opgelegd. Volgens de rechtbank zijn er in deze zaak geen uitzonderlijke omstandigheden aanwezig die ervoor kunnen zorgen dat een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd. Uit het strafblad en de getuigenverklaringen blijkt immers niet dat de verdachte al eerder gewelddadig was. Ook is volgens de rechtbank niet gebleken dat er sprake is van een grote kans op herhaling.

Planmatig handelen
De moord op de moeder vindt de rechtbank bewezen. Gebleken is dat de man uit Etten-Leur eerst zijn vrouw en kinderen ombracht. Op een later moment, belde hij zijn moeder met de vraag naar de woning komen. Vervolgens heeft de man zijn moeder op dezelfde manier gedood als hij zijn gezin doodde, namelijk door haar te wurgen. Volgens de rechtbank wijst dit op planmatig handelen in plaats van handelen in een ‘ogenblikkelijke gemoedsopwelling’. De rechtbank vindt dat de man tijdens het telefoongesprek met zijn moeder nog de gelegenheid heeft gehad zich te beraden over zijn daad en de gevolgen hiervan.

Toerekeningsvatbaar
De verdachte is onderzocht door deskundigen, onder meer van het Pieter Baan Centrum. Zij konden niet vaststellen of de verdachte verminderend toerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van zijn daden. Hoewel bij verdachte wel een stoornis en bepaalde trekken zijn vastgesteld, kan de rechtbank niet vaststellen dat deze van invloed zijn geweest op zijn handelen.

Lange gevangenisstraf
Gezien de ernst van de feiten vindt de rechtbank een zeer lange gevangenisstraf van 30 jaar op zijn plaats. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven, heeft ontkend dat hij betrokken was bij de dood van zijn gezin en een verhaal heeft verzonnen over de betrokkenheid van een derde partij. Dit maakt het proces nog pijnlijker voor de nabestaanden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.