FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 augustus 2021

Bebaarde zwangere non-binair vraagt rechter om als 'ouder' op geboorteakte te komen

In een geboorteakte wordt degene die het kindje heeft gebaard normaliter als 'moeder' opgenomen. Daar komt straks verandering in als het aan Ryan Ramharak (29) ligt.

De zwangere non-binaire transpersoon wenst als 'ouder' te worden geregistreerd. "Ik voel me niet de moeder, ook niet de vader, maar de ouder". De gang naar de rechter zal Ryan pas na de bevalling maken als ze hun kindje gaan aangeven bij de burgerlijke stand. Momenteel heeft Ryan een procedure lopen om als geslacht een X in het paspoort geregistreerd te krijgen. "Hopelijk helpt die X ook om me straks als ouder in plaats van moeder te laten registreren."

Ryan werd als meisje opgevoed en ging zes jaar geleden in transitie. "Ik ben non-binair. Dus ik voel me geen vrouw, maar ook geen man." Ryan heeft wel een baarmoeder. "Ik kan dus zwanger worden. Bij mijn transitie wilde ik mijn baarmoeder en eierstokken behouden om eventueel nog kinderen te kunnen krijgen."

Ryan is na anderhalf jaar eindelijk zwanger geworden van partner David. Twaalf weken nu, Ryan is misselijk en moe, maar beiden zijn dolgelukkig met de zwangerschap. David is geboren als man en homoseksueel, ze hebben elkaar via Tinder leren kennen en Amor schoot gelijk raak.

Het trotse stel informeerden van de week hun familie en kennissen over hun zwangerschap. Hun kindje zal de naam 'Ravi' krijgen, een inclusieve naam. Ze hebben ook al bedacht hoe hun babietje hen straks moet noemen. "Ryan wordt baba en David wordt papa." 

Hoe ze Ravi straks gaan opvoeden? "We willen ons kind alle vrijheid geven om zich te ontwikkelen. En vooral met heel veel liefde. Dat is tenslotte het belangrijkste."

Halo Infinite lanceert zonder co-op en Forge

In de maandelijkse development update komt 343 Industries met slecht nieuws. Halo Infinite zal bij de launch van de game géén co-op kennen voor de campaign.

Ook is The Forge, waarin spelers zelf aan de slag kunnen om maps en meer te maken, niet beschikbaar. Het huidige plan is om co-op in seizoen 2 (na ongeveer drie maanden) en The Forge in seizoen 3 (na ongeveer een half jaar) te introduceren. De voornaamste reden is dat er tijd nodig is voor bugfixing en de ervaring op alle platformen soepel te maken.

Het ontwikkelteam heeft overwogen de game weer uit te stellen, maar heeft daar uiteindelijk niet voor gekozen. Dit betekent wel dat we later dit jaar in ieder geval aan de slag kunnen met de multiplayer. En natuurlijk de campaign, als je geen zin hebt in co-op.

Duitsland gaat met VS samenwerken op Ramstein voor evacuaties uit Afghanistan

De Amerikaanse basis in Ramstein moet de centrale hub worden voor reddingsvluchten uit Afghanistan - want tienduizenden wachten nog steeds om het land te verlaten. In Duitsland bereiken de eerste lokale medewerkers de deelstaten.

De Amerikaanse reddingsvluchten vanuit Afghanistan zullen voornamelijk worden afgehandeld via de basis in Ramstein. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei dat met de VS is afgesproken dat met name Ramstein Air Base tijdelijk kan worden gebruikt voor de transit van mensen die bescherming zoeken vanuit Afghanistan naar de VS. "Zo vergroten we onze gezamenlijke transportcapaciteiten en verlichten we de luchtbrug tussen Kabul en Tasjkent."

Ramstein bij Kaiserslautern is een van de belangrijkste militaire transport- en vrachtluchthavens voor de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Volgens berichten moeten Amerikaanse burgers en lokaal personeel uit Afghanistan op de luchtmachtbasis worden voorbereid op hun verdere vlucht naar de VS.

Het Duitse leger (Bundeswehr) heeft tot nu toe meer dan 1.600 mensen uit Afghanistan in veiligheid gebracht tijdens haar evacuatiemissie. Dit zijn Duitse staatsburgers, Afghaanse lokale medewerkers en mensen uit in totaal 36 andere landen.

NAVO doet beroep op Taliban
Het Amerikaanse leger heeft verreweg het grootste aantal mensen vanuit Afghanistan in veiligheid gebracht. Volgens het Pentagon zijn er sinds zaterdag 7.000 mensen geëvacueerd. Volgens het Duitse ministerie van Defensie is het onduidelijk hoeveel asielzoekers de Verenigde Staten in totaal in veiligheid moeten brengen. De Amerikaanse president Biden sprak over ongeveer 50.000 tot 65.000 hulpverleners, inclusief hun families. Momenteel wachten ongeveer 6.000 mensen met geldige papieren om door Amerikaanse militaire vliegtuigen te worden uitgevlogen, meldde de Amerikaanse omroep CNN. De Amerikaanse strijdkrachten willen het aantal mensen dat dagelijks wordt uitgevlogen aanzienlijk verhogen.

De NAVO wil ook haar evacuatie-inspanningen verdubbelen. Tegelijkertijd drong de militaire alliantie er bij de Taliban op aan om lopende acties niet te belemmeren. "We verwachten dat de Taliban alle vreemdelingen en Afghanen die het land willen verlaten in staat zullen stellen het land veilig te verlaten", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een speciale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen.

Chaos houdt aan op het vliegveld in Kabul
Maar de belangrijkste factor hier is de veiligheid in Kabul en op zijn luchthaven. De situatie daar blijft echter gespannen. Op weg naar het vliegveld is een Duitse burger gewond geraakt. Hij zou binnenkort uit Kabul worden gevlogen. Twee helikopters zullen binnenkort de evacuatiecampagne van de Bundeswehr gaan ondersteunen. Zoals een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei, zijn de helikopters al geladen voor transport naar Afghanistan. Ze moeten daar zo snel mogelijk worden gebruikt. Denkbaar is onder meer het redden van individuele personen uit "gevaarlijke situaties" of personen ophalen van afgelegen locaties. Random Pics van de Dag #394

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Fransman zaagt zijn Citroën tot cabrio, met Audi- en BMW-logo als kers op de taart

Zomer, zon maar geen geld voor een cabrio. Een Fransman besloot het heft in eigen handen te nemen, pakte een  zaag en haalde het dak eraf. De snelwegpolitie stopte het bijzondere voertuig met een afgezaagd dak op de snelweg A20 richting de Atlantische kust, zo lieten ze op Facebook weten.

De vindingrijke hobbyist had de auto ook nog een bijzondere fine-tuning gegeven. Om de meer dan 20 jaar oude Citroën-Xantia er indrukwekkender uit te laten zien, rustte de hobbyist hem uit met een Audi-logo op de radiatorgrille en een BMW-logo op de kofferbak. Volgens de reglementen werd de "conceptcar made in France" van de weg gehaald.

Tweede evacuatievlucht uit Afghanistan geland op Schiphol

Op Schiphol is een tweede evacuatievlucht uit Afghanistan geland. Dit keer werd gebruik gemaakt van een Airbus A330-MRTT van de NAVO. Aan boord zaten 180 passagiers, meldt het ministerie van Defensie. Er is niet bekendgemaakt of er Nederlanders aan boord zaten.

De militaire Airbus vertrok vanuit Islamabad in Pakistan en landde rond 15.15 uur op de Polderbaan van Schiphol. De passagiers zijn uitgestapt op een platform en met bussen naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp gebracht. Daar wordt iedereen eerst getest op corona, voordat ze verder mogen reizen.

Defensie stelt de locatie beschikbaar in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het Centraal Orgaan Asielzoekers is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke opvang. Defensie voert sinds 18 augustus evacuatievluchten uit vanuit Afghanistan. 

De Airbus A330 MRTT is een multifunctioneel toestel: het kan andere vliegtuigen in de lucht voorzien van brandstof en kan worden gebruikt voor het vervoer van passagiers en vracht. De MRTT-toestellen staan gestationeerd op Eindhoven Airport. De vliegtuigen zijn van de NAVO en worden gedeeld door Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Noorwegen en Tsjechië.

Transportvliegtuig
Afgelopen woensdagavond kwam de eerste evacuatievlucht uit Afghanistan aan op Schiphol. Toen werd er gebruikt gemaakt van een Boeing C-17 Globemaster III, een groot transportvliegtuig dat ook wordt gedeeld door meerdere landen.

KKD: speelronde 3, blijf zitten allen!

Vandaag begint speelronde drie van de Keuken Kampioen Divisie. De overheid heeft de KNVB gewaarschuwd dat men moet blijven zitten, maatregelen zouden verzwaard kunnen worden.

Maar we gaan het over de wedstrijden van vandaag hebben met een heuse topper in de eerste divisie met De Graafschap - NAC welke live te zien is op ESPN 3. Naast deze zijn er nog 6 wedstrijden in het schakelprogramma. Ook de Eredivisiewedstrijd NEC - PEC Zwolle is te zien in het schakelprogramma, evenals RB Leipzig - Stuttgart uit de Bundesliga, deze begint om 20:30u.

FC Dordrecht dat het seizoen goed begint ontvangt Jong FC Utrecht dat een punt in bezit heeft. MVV, dat 10e staat met 3 punten krijgt Helmond Sport op bezoek wat op een 19e plek nog puntloos is. Jong Ajax reist als nummer laatst naar FC Den Bosch, dat tweede staat. Echter heeft koploper ADO Den Haag dat FC Emmen vanaf plek 15 op bezoek krijgt, 3 punten in mindering gekregen waarmee FC Den Bosch koploper is. 

Excelsior ontvangt FC Volendam, laatstgenoemde kent een moeilijk begin met slechts een punt. Roda JC, dat met 3 punten op een 7e plek staat gaat op bezoek bij het winstloze Telstar. De topper van de avond is dan De Graafschap - NAC. Beide clubs had ik al hoger in de ranglijst verwacht, net als FC Volendam en FC Emmen overigens. Deze wedstrijden beginnen om 20:00u en zijn te zien op ESPN.

Zaterdag om 16:30 begint VVV-Venlo - Almere City FC, beide hebben nog niet gewonnen dus dat is noodzakelijk. De laatste twee wedstrijden in deze ronde zijn maandag om 20:00u; Jong PSV ontvangt FC Eindhoven en Jong AZ krijgt TOP Oss op bezoek.

Volleybalsters winnen ook tweede duel op EK met overtuiging

De Nederlandse volleybalsters hebben bij het EK ook de tweede groepswedstrijd gewonnen. Oranje won met speels gemak van Finland: 3-0 (25-10 25-10 25-18).

Oranje had donderdag al de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne gewonnen en ook tegen Finland kende de Nederlandse volleybalploeg geen problemen. De eerste twee sets werden gewonnen met 25-10 en ook in de derde set kende de ploeg van bondscoach Avital Selinger geen problemen.

Nederland speelt zondag tegen Roemenië en daarna volgen de groepsduels met Turkije (dinsdag) en Zweden (woensdag). De eerste vier teams van de poule plaatsen zich voor de achtste finales.

Lange rij bij Ajax-shop voor nieuw rasta-clubtenue

Het nieuwe clubtenue van Ajax zorgt voor een lange rij bij de Johan Cruijff Arena. Het gaat om het Europese shirt van de voetbalclub, dat is uitgevoerd in de rastakleuren groen, geel en rood.

De nieuwe Bob Marley-kleding lijkt goed in de smaak te vallen. Wie online wilde bestellen kwam vanochtend vaak bedrogen uit: de webshop was kort na de lancering van de kledinglijn overbelast. "Ik stond op het punt het shirt aan te schaffen, maar toen bedacht ik me dat ik voor Feyenoord ben. Prachtig shirt dit!", aldus een Twitteraar.

Op een sweater staat boven het Ajax-logo een foto van Bob Marley met op de achterkant de songtekst van 'Three Little Birds'. Op de bijpassende voetbalschoenen prijken drie vogeltjes, een verwijzing naar de titel van het nummer. Ajax-fans zingen het al jaren massaal in het stadion.

Dit shirt wordt het uittenue voor Europese wedstrijden en is dit na de kampioenssterren, de terugkeer van het oude logo, nu al de derde mooie geste in korte tijd voor de fans van de Amsterdamse topclub.

Brand in studentenflat vermoedelijk aangestoken, mogelijk om regenboogvlaggen

De politie houdt er sterk rekening mee dat de brand die vanochtend woedde in een flat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam West is aangestoken. De voorgaande weken zijn er meerdere brandstichtingen geweest, waarbij onder meer Pride-posters en papieren regenboogvlaggetjes in brand zijn gezet.

Huisvester DUWO stuurde eerder al een brief naar de bewoners over 'meerdere beschamende uitingen van intolerantie' in het wooncomplex. In de meeste gevallen ging het om het in brand steken van posters die waren opgehangen ter gelegenheid van de Pride. "In een ander geval betrof het een fascistisch symbool dat op een deur werd aangebracht", aldus DUWO in de brief.

"We willen je graag laten weten dat we de voorvallen op het netvlies hebben, ze absoluut niet tolereren en proberen uit te vinden waar ze vandaan komen", vervolgt DUWO. "Verder willen we benadrukken dat we sancties zullen opleggen als we erachter komen dat een of meer bewoners zelf verantwoordelijk is/zijn voor genoemde uitingen."

Zorgen
Studentenunie ASVA uit in een persbericht haar zorgen over de veiligheidssituatie in het complex. "Omdat er ook nog vermoedens van brandstichting zijn, roepen wij DUWO en de politie op om zo snel mogelijk met de bewoners en ASVA om tafel te gaan", zegt voorzitter Maarten van Dorp. "Studenten hebben recht op een veilige woning, nu die veiligheid in het geding is moeten we direct maatregelen treffen.”

De studentenbond is bekend met de eerdere incidenten. Zowel DUWO als de politie zijn op de hoogte gesteld over de incidenten van verbrandde vlaggen,” Van Dorp. “Het is enorm teleurstellend dat er pas na een grotere brand verder onderzoek is ingesteld.”

De brand brak vanochtend rond 05.30 uur uit op de achtste etage. Besloten werd het volledige gebouw te ontruimen, wat betekende dat zo'n honderd studenten en backpackers het pand moesten verlaten en, veelal in badjas en op slippers, werden opgevangen in een naastgelegen moskee. Vier mensen zijn wegens rookinhalatie overgebracht naar een ziekenhuis.

Halsema
Burgemeester Femke Halsema heeft het Openbaar Ministerie en de politie vanmiddag bijeen geroepen om te praten over de veiligheid van de studentenflat.

Ze sprak vanmiddag op het stadsdeelkantoor in West met een aantal bewoners. De bewoners worden daar tijdelijk opgevangen. "We leven zeer mee met de mensen die gewond zijn geraakt bij de brand. En ook met al de bewoners die halsoverkop hun woning hebben moeten verlaten. Dat moet zeer beangstigend zijn geweest", aldus de burgemeester in een reactie.

Motief
"Het onderzoek is nog in volle gang. Er is extra recherche ingezet om zorgvuldig en uitgebreid de oorzaak en het mogelijk motief van de brand te achterhalen. Mocht er sprake zijn van een LHBTIQ+-gerelateerd motief, dan nemen we dit zeer serieus en zullen we hierop daadkrachtig en gericht acteren."

Storer wint eerste bergrit in Vuelta, Roglic blijft nipt leider

Michael Storer heeft de eerste bergrit in de Vuelta gewonnen. De 24-jarige Australiër van team DSM rekende op de steile slotklim af met zijn medevluchters. In het algemeen klassement bleef Primoz Roglic net leider. De Sloveen heeft acht seconden voorsprong op de Oostenrijker Felix Großschartner, die deel uit maakte van de kopgroep. Alejandro Valverde moest met een zware valpartij opgeven.

Vandaag stond in de Vuelta de eerste échte bergrit op het menu. De renners moesten in totaal liefst zes beklimmingen over. Het zorgde direct voor vele aanvallen, alleen moest er tot na de eerste beklimmingen gewacht worden voordat een kopgroep zich zou vormen. Op dat moment had Hugh Carthy, de nummer drie van vorig jaar, opgeven.

Uiteindelijk zou een kopgroep van 29 wegrijden met daarbij enkele interessante renners zoals onder meer Felix Großschartner, Sepp Kuss en Jack Haig. De voorsprong van de voorsprong liep gestaag op en in het peloton controleerde Jumbo-Visma. Op de vierde klim van de dag kwam er ook gang in het peloton. Movistar opende de aanval op Jumbo-Visma. Alejandro Valverde zorgde met een aanval voor druk op Jumbo-Visma, maar die duurde echter maar kort nadat Valverde hard ten val kwam en niet veel later moest opgeven met een sleutelbeenbreuk.

De rust keerde weer terug in het peloton en het werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zou zitten.Sivakov en Storer reden in de finale weg uit de kopgroep. Het leidersduo begon met een kleine voorsprong aan de slotklim van eerste categorie, maar kregen al snel gezelschap van Andreas Kron en Carlos Verona.

Na verschillende aanvallen was het Storer die het best had ingedeeld. De 24-jarige Australiër reed zijn medevluchters op de steile stukken van de Balcón de Alicante los en zou uiteindelijk solo over de meet komen. Hij won voor Verona en Sivakov.

In de strijd tussen de favorieten veranderde er weinig. Primoz Roglic kwam nooit in de problemen en doordat Adam Yates het tempo in het peloton verhoogde bleef de Sloveen van Jumbo-Visma ook aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft nu een voorsprong van acht seconden op Großschartner.

Zaterdag krijgen we weer een vlakke rit in de Ronde van Spanje.

PvdA en GroenLinks willen als één blok de formatie in

De PvdA en GroenLinks willen daadwerkelijk samen de formatie in, als één onderhandelingsteam en met één fractie in de Tweede Kamer als het over de kabinetsvorming gaat. ,,Er is iets bijzonders gebeurd, de samenwerking is innig geworden.” Of VVD en CDA deze stap voldoende vinden is nog de vraag aldus het AD. 

De politieke redactie van de Telegraaf heeft echter al een reactie van de VVD; 

Gisteravond reageerde Hans Spekman, de oud partijvoorzitter van de PvdA al op het nieuws;

Nieuwe trailer voor Marvel Studios' Eternals

Onlangs is er een nieuwe en laatste trailer vrijgegeven voor Marvel's Eternals. De buitenaardse onsterfelijke wezens geven onder anderen een verklaring voor hun afwezigheid tijdens de rampzalige gebeurtenisssen in Avengers: Endgame.

Over de film is weinig bekend, maar wel dat we het verhaal zullen zien achter de Eternals en hoe ze al meer dan 7000 jaar in het geheim op aarde verblijven en de mensheid beschermen tegen de Deviants, de grootste vijand van de Celestials, die op hun beurt weer de Eternals hebben geschapen. In de hoofdrollen zijn ondermeer Angelina Jolie, Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Salma Hayek en Kit Harington te zien. De regie is in handen van Chloé Zhao, die eerder dit jaar een Oscar won voor Nomadland. 

Eternals is vanaf 3 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

COVID-19: 2.250 positief getesten en 6 doden, totaal 1.913.908 en 17.939

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.250 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.913.908 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 71 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 452 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 21 patiënten opgenomen, er liggen nu 215 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.939 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Monumentaal Nederland

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland heeft een rijke historie en dat merk je aan de gebouwen die je vaak dagelijks passeert. Want wist je dat Nederland in 2019 63.323 rijksmonumenten telde? Van die vele tienduizenden monumenten zijn er bijvoorbeeld 31.728 woningen en woningbouwcomplexen en 5.512 kastelen, landhuizen en parken zo weet het CBS ons te vertellen.

Taliban vermoorden familieleden van een Duitse journalist

Volgens berichten uit Afghanistan heeft de Taliban tijdens het zoeken naar een Duitse journalist werkzaam voor 'Deutsche Welle' een van zijn familieleden doodgeschoten en een ander ernstig verwond.

Dat meldt de Duitse internationale omroep op haar website. De talibanstrijders deden huis tot huis doorzoekingen op zoek naar de journalist. Andere familieleden van de man hebben op het laatste moment kunnen ontsnappen en zijn op de vlucht. De journalist is momenteel zelf werkzaam in Duitsland.

De directeur van Deutsche Welle, Limbourg, zei dat deze misdaad het acute gevaar aantoont waarin alle werknemers en hun families in Afghanistan zich bevinden. De Taliban voerden al een georganiseerde zoektocht naar journalisten in Kabul en ook in de provincies. Dit werd duidelijk door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen en weken. Limbourg zei dat de Taliban de huizen van ten minste drie Deutsche Welle-journalisten hadden doorzocht. Collega's van andere media zijn ontvoerd of vermoord.

De Duitse Vereniging van Journalisten riep de internationale gemeenschap op om leden van Afghaans lokaal personeel beter te beschermen. De DJV legt uit dat men niet werkeloos moet toekijken als de nabestaanden van journalisten en NGO-medewerkers worden vermoord in Afghanistan.

Twee verdachten aangehouden na gooien molotov Cocktail op journalist Sikkom

De politie heeft vannacht twee personen aangehouden. De mannen worden verdacht van brandstichting en poging moord, nadat zij in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus brandend materiaal in en tegen de woning van een journalist in Groningen hebben gegooid. Bij het incident raakte niemand gewond.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen de zaak hoog op en startten een uitgebreid onderzoek. Er is meteen een buurtonderzoek gedaan en gistermiddag hebben politie en het OM een opsporingsbericht met beelden van de verdachten gepubliceerd.

Rechercheonderzoek en tips
De verdachten zijn een 32-jarige man en een 31-jarige man, allebei uit Groningen. De politie kwam de verdachten op het spoor door rechercheonderzoek en de tips die binnen kwamen na het delen van de beelden. “Niet alleen de politie heeft deze zaak hoog opgenomen, we zien dat mensen veel hebben meegedacht”, zegt districtschef Frank Smilda. “De beelden zijn massaal gedeeld en de tips hebben er mede voor gezorgd dat de verdachten zo snel konden worden aangehouden.”

Beelden verwijderen
De beelden van de verdachten zijn van www.politie.nl verwijderd. De politie vraagt iedereen de gedeelde beelden te verwijderen. Op die manier kunnen we het vervolgonderzoek zo zorgvuldig mogelijk doen. Het onderzoek gaat door en de verdachten zullen worden verhoord. Het is nog niet bekend wat de aanleiding is geweest, dat moet blijken uit het vervolgonderzoek.

PersVeilig
De politie en het OM treden hard op in geval er journalisten mishandeld of belaagd worden. Hoofdofficier Diederik Greive: “Nederland is een vrije rechtsstaat waarin journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen en niet beperkt worden door mensen die ze bedreigen of, nog erger, geweld tegen ze inzetten.” Bij zulke incidenten wordt gehandeld conform de afspraken die zijn vastgelegd in het protocol PersVeilig. De opsporing en vervolging van verdachten bij strafbare feiten tegen journalisten krijgen hoge prioriteit. Verdachten worden sneller voor de rechter gebracht. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt door het OM verdubbeld. Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Meer informatie over PersVeilig lees je hier.

Advocaat Plasman: Volgens getuigen viel Carlo achterover op de rand van een stoep

Advocaat Peter Plasman, die Sanil B. een verdachte van het doodschoppen van Carlo Heuvelman op Mallorca bijstaat, zegt dat getuigen hebben verklaard dat het slachtoffer recht achteroverviel op een stoeprand. Dat zou de doodsoorzaak kunnen zijn. "Dat wordt in elk geval een discussie”. Zo meldt de Gelderlander. 

Prijs voor gas breekt door grens 1 euro per kubieke meter

De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu voor huishoudens die een nieuw contract moeten afsluiten. Bij sommige energieleveranciers is de grens van 1 euro per kubieke meter gepasseerd. Aanbieders hebben zorgen over de zeer lage stand van de gasreserves. Lees verder bij de Gelderlander.

Demo beschikbaar voor WarioWare: Get it Together!

Nintendo heeft vandaag een (gratis) demo beschikbaar gemaakt voor WarioWare: Get it Together! De game laat je een hoop Microgames spelen en ondersteunt zelfs multiplayer.

In WarioWare: Get it Together! bestuur je mini-versis van Wario en zijn vrienden. Door hen te besturen, voer je snelle acties uit in de bekende microgames die vaak maar enkele seconden duren. De game werd tijdens de afgelopen E3 aangekondigd.

Op 10 september komt de volledige versie van de game beschikbaar, exclusief op Nintendo Switch.

Quake remaster gelanceerd

Quake remasters is gelanceerd voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. De Next gen consoles moeten nog even geduld hebben. De remaster is de game zelf met nieuwe graphics en vier uitbreidingen, waarvan er twee nieuw zijn. 

Daarnaast ondersteund de game co-op tot 4 spelers en de ouderwetse deathmatch multiplayer mode voor 8 spelers. Het online gedeelte is met cross-platform support. De upgrade is gratis voor iedereen die Quake al op Steam of Bethesda.net heeft.


Vuelta: Etappe 7 - Flinke heuvels en aankomst bergop

De zesde etappe van de Vuelta a España was vermakelijk, ondanks de kilometerslange vlakke aanloop. De wind deed het peloton zo nu en dan breken en de winst ging naar vluchter Magnus Cort, die op het zware slotklimmetje zeer knap stand wist te houden.

Vandaag volgt een etappe over een dikke 150 kilometer, waarin het juist geen meter vlak gaat zijn. Vanaf de start volgt al een tien kilometer lange klim om op te warmen, vervolgens is het continu omhoog of naar beneden, met uiteindelijk een slotklim van acht kilometer, waarvan vooral de tweede helft erg zwaar is.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we elke meter weer mooi langskomen, prima om er tijdens de koers bij te houden. Kort na één uur vertrekken de renners uit startplaats Gandia, de finish op Balcón de Alicante wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht - Eurosport is er op de stream al gelijk bij.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: pfffffffffffffffffffffffffffff!!!!!!!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff. Wat een verschrikking vandaag zeg. Ik ben een echte zomerliefhebber, maar het was vandaag regelrecht depressief weer. Ik had er echt last van. Om 13.00 vanmiddag heb ik zelfs de lampen aan gedaan. Dat dit in hartje winter kan gebeuren dat begrijp ik, maar in hartje zomer? Het was echt ongekend somber vandaag in den lande.

Ik begrijp best dat mensen het een prima zomer vinden, maar op zo'n dag als vandaag moet zelfs de meest hardnekkige trollen die constant doen voorkomen alsof het zo'n fijne zomer is somber stemmen. En diegene die serieus menen dat dit een prima dag was mogen van mij linearecta van het internet verbannen worden en met pek en veren naar Antartica gestuurd worden. Maar ja, daar zitten ze ook niet op die mensen te wachten.  

Het bleef ook niet droog. Op vrij veel plaatsen viel er af en toe regen- en motregen. De grootste hoeveelheden vielen in de nabijheid van een slepend koufront in de noordoostelijke helft. Eelde kwam uit op 6 mm. Op diverse andere plaatsen viel er tussen de 1 en 3 mm. Er stond een frisse wind en de maxima lagen ook bedroevend laag. Toch waren er her en der ook wel een paar kleine opklaringen en daar liep het kwik nog op tot net 20 graden. Op de meeste plaatsen was het echter maar 18 of 19 graden.

Vannacht blijven we dit weerbeeld houden. Bewolkt en her en der wat motregen. 

Morgen lijkt het wel iets lichter te worden. Een stralende dag is echter wel teveel gevraagd, want de bewolking blijft het weerbeeld overheersen. Ik denk dat de kans op een paar opklaringen wel wat groter is dan vandaag. Dat moet ook haast wel, want erger dan vandaag kan eigenlijk niet. De wind heeft een westelijke voorkeur en is meest matig van kracht. Overigens kan er ook nog wel een buitje vallen.

Zaterdag lijkt de beste dag van het weekend te worden. Er is een stuk meer ruimte voor de zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. Het kwik profiteert daar van mee en liggen met 21 tot 25 graden op een redelijk niveau. Niet perfect, maar het is iets.

Dit feest duurt niet lang. Buien liggen alweer snel op de loer. Daar komen we later wel over te spreken.

Welterusten allemaal!

Grijs en bewolkt, zoals de afgelopen dagen zijn (Foto: qltel)
Grijs en bewolkt, zoals de afgelopen dagen zijn (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.