Tweede evacuatievlucht uit Afghanistan geland op Schiphol

Op Schiphol is een tweede evacuatievlucht uit Afghanistan geland. Dit keer werd gebruik gemaakt van een Airbus A330-MRTT van de NAVO. Aan boord zaten 180 passagiers, meldt het ministerie van Defensie. Er is niet bekendgemaakt of er Nederlanders aan boord zaten.

De militaire Airbus vertrok vanuit Islamabad in Pakistan en landde rond 15.15 uur op de Polderbaan van Schiphol. De passagiers zijn uitgestapt op een platform en met bussen naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp gebracht. Daar wordt iedereen eerst getest op corona, voordat ze verder mogen reizen.

Defensie stelt de locatie beschikbaar in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het Centraal Orgaan Asielzoekers is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke opvang. Defensie voert sinds 18 augustus evacuatievluchten uit vanuit Afghanistan. 

De Airbus A330 MRTT is een multifunctioneel toestel: het kan andere vliegtuigen in de lucht voorzien van brandstof en kan worden gebruikt voor het vervoer van passagiers en vracht. De MRTT-toestellen staan gestationeerd op Eindhoven Airport. De vliegtuigen zijn van de NAVO en worden gedeeld door Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Noorwegen en Tsjechië.

Transportvliegtuig
Afgelopen woensdagavond kwam de eerste evacuatievlucht uit Afghanistan aan op Schiphol. Toen werd er gebruikt gemaakt van een Boeing C-17 Globemaster III, een groot transportvliegtuig dat ook wordt gedeeld door meerdere landen.