FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 augustus 2020

Random Pics van de Dag #81

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Boots nieuwe Commandant Zeemacht in Caribisch gebied

Brigadegeneraal der mariniers Frank Boots is de nieuwe Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied. In deze functie is hij ook de hoogste baas van de Kustwacht. Boots nam gisteren in Curaçao het stokje over van ranggenoot Peter Jan de Vin.

Defensie heeft in het Caribisch gebied ongeveer 800 medewerkers. Die zetten zich onder meer in voor drugsbestrijding, het tegengaan van mensensmokkel, grensbewaking en het verlenen van hulp bij natuurrampen.

De jaren in de West gingen voor De Vin niet ongemerkt voorbij. Zo hield bijvoorbeeld kort na zijn aantreden als commandant orkaan Irma in 2017 huis op Sint Maarten. De Vin leidde de daarop volgende hulpoperatie op het eiland, waar op het hoogtepunt 600 militairen aan de slag waren. Nog eens 400 man ondersteunden vanaf schepen en de Benedenwindse eilanden.

Samen sta je altijd sterker!
De Vin zag het belang van het snel kunnen reageren op verzoeken om hulp. Hij maakte zich er daarom hard voor de procedures van bijstandsaanvragen te verkorten en te verbeteren. En met succes. Het gaat dan niet alleen om de hulpverlening nadat orkanen grote schade hebben aangericht. Denk ook aan de inzet van militairen om de openbare orde op de eilanden te bewaren. “Dat is geheel in lijn met onze visie om een relevante maritieme en veiligheidspartner te zijn. Linksom of rechtsom. Samen sta je altijd sterker!”

Zr.Ms. Karel Doorman
Op de valreep van zijn vertrek kreeg de Vin nog te maken met het bestrijden van het COVID-19-virus binnen het overzeese deel van het Nederlands koninkrijk. Nederland stuurde onder meer Zr.Ms. Karel Doorman met mensen en middelen om hem daarin bij te staan.

Door op ingezette koers
Nieuwe commandant Boots wil bijdragen aan de aanpak van de vele uitdagingen in de regio, zei hij. “Mijn doel is om de ingezette koers van een 24/7 informatiegestuurd politieoptreden in het maritieme domein voort te zetten. Ook met mij aan het roer kunt u erop vertrouwen dat wij een betrouwbare partner zijn.”

Boots is niet onbekend met het Caribisch gebied. Voor hij de functie van De Vin overnam was hij plaatsvervangend commandant van The Netherlands Maritime Force (NLMARFOR). In deze uitzendbare staf van de Koninklijke Marine speelde hij vorig jaar op de Bahama’s een belangrijke rol in het aansturen van de noodhulpoperatie na de verwoestingen die orkaan Dorian had aangericht. Eerder in zijn carrière was Boots al compagniescommandant in het Caribisch gebied.

De Vin verlaat Defensie. Hij gaat met functioneel leeftijdsontslag, een soort vervroegd pensioen.

Midden: de nieuwe commandant Frank Boots, rechts scheidend commandant Peter Jan de Vin (foto: Ministerie van Defensie)
Midden: de nieuwe commandant Frank Boots, rechts scheidend commandant Peter Jan de Vin (foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Selectie Mitchelton Tour "team van opportunisten"

Mitchelton-Scott, de wielerploeg die vorig jaar vier etappes won in de Tour de France, gaat ook in de editie van dit jaar vooral voor de dagsuccessen.

De grootste naam in de selectie, die door ploegleider Matt White zelf wordt bestempeld als een "team van opportunisten", is die van Adam Yates. De ploeg bestaat verder uit de Colombiaan Esteban Chaves, de Spanjaard Mikel Nieve, Daryl Impey (ZAf),Jack Bauer (NZl),Sam Bewley (NZl) en Christopher Juul-Jensen (Den).

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 34

Wat een diversiteit deze week: twee documentaires, een muziekfilm en titels in het Koreaans, Hongaars, Japans, Grieks, Frans en Engels. Wie nu nog klaagt over dat het in de bioscop 'allemaal hetzelfde is' mag zich in een hoekje gaan schamen. En als je het allemaal niks vindt: geen nood; volgende week is er alweer genoeg nieuws van bekende acteurs en regisseurs.

Relic

Wanneer de bejaarde weduwe Edna vermist raakt, reizen haar dochter Kay en kleindochter Sam naar het afgelegen familiehuis om haar te zoeken. Maar als Edna plotseling weer opduikt ontdekt Kay dat een mysterieuze entiteit niet alleen het huis teistert maar ook hun (groot)moeder… Relic zet het haunted house genre volledig op zijn kop. De meest onheilspellende film van dit jaar!

Once Were Brothers

Een hele fijne documentaire over ‘The Band’, legendarische muziekgroep uit de jaren ’60, die niet alleen het subgenre ‘Americana’ uitvonden, maar waarvan de leden “three of the greatest white singers in rock history,” waren aldus de ‘Boss’ Springsteen. Vol muziek en begeleid door enthousiaste fans als Bruce Springsteen, Martin Scorsese, Eric Clapton, Taj Mahal en Van Morrison vertelt Robbie Robertson als een van de twee nog in leven zijnde bandleden het buitengewone en per definitie gekleurde verhaal van hun opkomst en ondergang.

One Day

Anna heeft het met drie kinderen, een man, een baan en financiële stress chronisch druk. Ze komt haar afspraken en beloftes na, regelt en onthoudt van alles voor iedereen. Door de hectische dagen spreekt ze haar man echter weinig. Ze voelt aan alles dat ze hem aan het verliezen is en het onvermijdelijke haar te wachten staat…

American Dharma

In American Dharma neemt alt-right-kopstuk Steve Bannon, voormalige hoofdstrateeg van Trumps regering, leider van diens presidentiële campagne en tot voor kort hoogste baas bij de rechts-conservatieve nieuwssite Breitbart News, plaats tegenover filmmaker Errol Morris voor een uitvoerig vraaggesprek. Morris is kritisch, maar vermijdt als interviewer de directe aanval.

Promare

Promare is een zinderend, grandioos en spectaculair vormgegeven sci-fi actie-avontuur van de maker van Kill la Kill en Gurren Lagann en studio Trigger (Little Witch Academia). Waarin de altijd halfnaakte brandweerman Galo Thymos, “the world’s number one firefighting idiot” het opneemt tegen frenemy Lio Fotia, de jonge leider van Mad Burnish, de rebelse outcasts met pyro-kinetische krachten.

Sibyl

Psychotherapeut Sibyl neemt het besluit om een groot deel van haar patiënten af te zeggen om weer te gaan schrijven. Haar plannen worden echter gedwarsboomd door Margot, een jonge gepassioneerde actrice die flink in de problemen zit en bij Sibyl smeekt om een afspraak. Margot is bezig met nieuwe filmopnames en heeft een affaire met haar tegenspeler Igor van wie zij nu zwanger is. Igor zelf is getrouwd met de regisseuse van de film. Sibyl raakt steeds dieper verwikkeld in het leven van Margot en wordt hierdoor geconfronteerd met haar eigen woelige verleden. Gefascineerd door de verhalen neemt zij de gesprekken op en werkt stiekem aan haar nieuwe roman. Als Margot Sibyl ook nog eens vraagt om naar Stromboli te komen voor het einde van de opnames, dreigen alle grenzen tussen Sibyl en haar patiënt te vervagen, evenals de scheidslijn tussen Sibyl's verbeelding en de realiteit.

House of Hummingbird

Korea, 1994. De 14-jarige Eunhee heeft het niet makkelijk op de middelbare school. Ze moet hardwerken voor goede cijfers en heeft thuis te maken met familieleden die elkaar continu in de haren vliegen. Ze zoekt afleiding bij haar vrienden, maar de druk van het opgroeien en de zoektocht naar houvast eisen zijn tol. Pas als ze een nieuwe docente ontmoet waar een onverwachte vriendschap mee ontstaat, lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel te zijn.

Kala azar

In een semi-industriële zone aan de rand van een stad, ergens in het zuiden van Europa, bedrijft een jong stel de liefde in hun auto, off-road, omringd door zwerfhonden. Daarna beginnen ze met hun dagelijks werk: het ophalen van overleden huisdieren om ze naar het dierencrematorium te brengen en later de as aan de eigenaren terug te geven. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe het koppel zich verhoudt tot leven en dood. Naast hun werk verzamelen ze tijdens hun ritten ook doodgereden, anonieme dieren. Ook die cremeren ze, met zorg en aandacht. In dit desolate landschap geeft het stoïcijnse doorzettingsvermogen van het stel ruimte om hun liefde te laten groeien, tot het moment dat ze zelf een dier aanrijden. Zal dat het einde van hun relatie en hun baan betekenen?

André Rieu: Magical Maastricht, Verbonden door Muziek

Magical Maastricht: Verbonden door Muziek viert 15 jaar van betoverende concerten in André’s geboortestad Maastricht. De Koning van de Wals heeft zijn meest spectaculaire optredens en gevoeligste muziekstukken geselecteerd en brengt de vrolijke sfeer van zijn iconische openluchtconcerten in Maastricht, regelrecht bij jou in de bioscoop. Gastheer André van Duin heeft een persoonlijk gesprek met André Rieu, een exclusief interview vanaf Het Vrijthof in Maastricht.

Mogelijk moordwapen Bas van Wijk gevonden

In het onderzoek naar de dood van Bas van Wijk heeft de recherche op aanwijzingen van een verdachte een vuurwapen en horloge aangetroffen. Er zullen schietproeven worden gehouden om vast te stellen of het wapen het gebruikte vuurwapen is. De verdachte die de politie de aanwijzingen heeft gegeven, is degene die vorige week een bekennende verklaring heeft afgelegd.

De politie doet uitgebreid onderzoek naar de aanleiding van de dood van Bas van Wijk en roept getuigen op foto's en camerabeelden te delen. Maandag 24 augustus staan de vier verdachten voor de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank. De beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

Kruijswijk moet streep zetten door Tour de France

Steven Kruijswijk doet niet mee aan de Tour de France. De renner van Jumbo-Visma heeft teveel last van blessures na zijn val van afgelopen zaterdag in het Critérium du Dauphiné.

"Tot mijn grote teleurstelling kan ik door een breukje in mijn schouder en de vele schaafwonden niet deelnemen aan de Tour.  Ik ga nu eerst aan mijn herstel werken en dan richt ik me op de Giro d'Italia als nieuw doel, " aldus Kruijswijk.

De Noor Grondahl Jansen vervangt Kruijswijk.Verder bestaat de ploeg uit Primoz Roglic (Slo), George Bennett (NZl),Wout van Aert (Bel),Tony Martin (Dui), Sepp Kuss (VS) en de Nederlanders Tom Dumoulin en Robert Gesink.

'Koeman richt zich op drie versterkingen, inclusief Van de Beek'

Met de officiële bevestiging van het hoofdtrainerschap bij FC Barcelona kan Ronald Koeman zich nu richten op de selectie voor komend seizoen. Volgens het Spaanse medium AS heeft de 57-jarige trainer drie versterkingen op het oog: Éric García (Manchester City), Lautaro Martínez (Internazionale) en Donny van de Beek (Ajax).

Centrumverdediger García heeft bij Manchester City een contract tot medio 2021 en heeft aangegeven niet te willen verlengen. Het 19-jarige talent maakte tot 2017 deel uit van de jeugdopleiding van de Catalaanse club.

Martínez staat al langer in de belangstelling van Barcelona en zij deden zelfs al een poging om de Argentijnse spits over te nemen van Internazionale. Een te hoge transfersom was toen het belangrijkste struikelblok.

Financiën kunnen ook wel eens een probleem vormen bij Van de Beek. Zijn huidige werkgever Ajax verlangt naar verluidt een transfersom van veertig tot vijftig miljoen euro.

“Financieel is er niet alles mogelijk, dus we willen dat de jeugd wordt ingepast. Gelukkig is er genoeg talent. Er moet een elftal komen waarnaar de mensen graag naar willen kijken”, vertelde Koeman aan Ziggo Sport. “Maar als we een hele grote transfer willen maken, zal er eerst iemand verkocht moeten worden.”

Spugende en dreigende overlastveroorzaker aangehouden

De politie heeft woensdag 19 augustus 2020 omstreeks 18.10 uur op het Postelse Hoefpad in Tilburg een 42-jarige Tilburger aangehouden als verdachte van mishandeling en bedreiging. Hij zou hij een beveiliger van een supermarkt op de Westermarkt hebben bedreigd. Ook had hij in haar gezicht gespuugd.

De 21-jarige beveiliger deed aangifte. Zij verklaarde dat zij rond 14.15 uur achter de beveiligingscamera’s zat. Ze zag daarop dat een man andere klanten lastig viel. Hij hield geen afstand en liep luid schreeuwend rond. Zij herkende hem direct van eerdere incidenten. Ze liep de winkel in en sprak de man aan. Ze zei tegen hem dat hij afstand moest houden en de zaak moest verlaten. Hierop reageerde de man direct erg kwaad en agressief waarbij hij haar dreigde dood te steken. Ze begeleidde hem naar buiten waarbij hij haar vier keer in het gezicht spuugde. Hierna ging hij er vandoor.

Zoekactie
De politie heeft na de melding in de omgeving tevergeefs naar hem gezocht. Hij is een bekende van de politie die vaker overlast veroorzaakt. Rond 18.10 uur zagen agenten de verdachte lopen op de Wandelboslaan, waarna ze hem met toestemming van de officier van justitie alsnog buiten heterdaad hebben aangehouden.

Nieuwe verdachten aangehouden in groot cyberonderzoek

In een groot onderzoek naar cybercrime, waarbij meer dan 200 slachtoffers zijn opgelicht en ruim 4 miljoen euro is buitgemaakt zijn dinsdag 18 augustus 2020 opnieuw verdachten aangehouden. Het gaat om een man van 22 jaar uit Nieuw-Buinen en een man van 33 uit Helmond. Ook zijn de woningen van de verdachten doorzocht. In Nieuw-Buinen zijn onder andere merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure vervoersmiddelen in beslag genomen.

Gebeld door de bank
De politie kreeg meer dan 200 aangiftes binnen van, vooral oudere slachtoffers die dachten dat zij door medewerkers van de bank waren benaderd. De zogenaamde bankmedewerker adviseerde het slachtoffer om geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen. De cybercriminelen keken waar nodig zelfs mee met Teamviewer op de computer van het slachtoffer, om te helpen het geld zo snel mogelijk veilig te stellen op ‘kluisrekeningen’. In werkelijkheid werd het geld door de cybercriminelen weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde geldezels of katvangers. De bedragen die werden gestolen varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro.

Eerdere aanhoudingen
Al eerder werden er in het onderzoek 5 verdachten aangehouden. Op 18 mei 2020 werd een 21-jarige man uit Amersfoort en een 30-jarige man uit Veendam aangehouden, op 27 mei een 23-jarige man uit Veendam en op 2 juni 2020 een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum.

Ook bij hen werden grote geldbedragen, dure merkkleding, telefoons, computers en dure auto’s in beslag genomen. Deze verdachten zitten nog in gevangenhouding, de feiten waarvan zij worden verdacht zijn oplichting, computervredebreuk en witwassen.

Onderzoek gaat door
De politie gaat verder met haar onderzoek, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Nieuwe verdachten aangehouden in groot cyberonderzoek (Foto: Politie)
Nieuwe verdachten aangehouden in groot cyberonderzoek (Foto: Politie)

Minder varkens, schapen en kippen, meer melkgeiten

Het aantal bedrijven met varkens is met 12,0 procent afgenomen van ruim 4.000 in 2019 naar 3.600 in 2020. De varkensstapel is gekrompen met 1,2 procent naar ruim 12 miljoen varkens. Het aantal melkgeiten is het laatste jaar opnieuw toegenomen en ook de rundveestapel werd iets groter. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2020.

De daling van het aantal varkensbedrijven hangt onder andere samen met de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij, waar bedrijven tussen 2013 en 2019 gebruik van konden maken.

De omvang van de Nederlandse varkensstapel schommelt al jaren rond de 12 miljoen. De varkens staan evenwel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 14,5 duizend in 2000 tot 3,6 duizend in 2020. Het gemiddeld aantal varkens per bedrijf nam toe van 900 in 2000 naar 3 400 in 2020.

Vooral het aantal bedrijven met vleesvarkens nam het afgelopen jaar af. Er waren dit jaar 13,4 procent minder bedrijven met vleesvarkens dan in 2019, bij de fokvarkens was deze afname 5,2 procent.

Bescheiden groei rundveestapel
Op 1 april 2020 telde Nederland 3,8 miljoen runderen, 0,7 procent meer dan vorig jaar. Het aantal bedrijven met runderen nam met 2,4 procent af naar 24 duizend. Het aantal melkkoeien steeg met 1,0 procent naar 1,6 miljoen, het vrouwelijk jongvee nam met 1,6 procent toe naar 886 duizend.

De rundveestapel is in 2017, 2018 en 2019 gekrompen. In 2017 is het fosfaatreductieplan voor de Nederlandse melkveehouderij in werking getreden. Bedrijven moesten melkvee van de hand doen met het doel de groei van de veestapel te stoppen. Dit jaar is de rundveestapel weer licht gegroeid.

Opnieuw meer melkgeiten en minder schapen en kippen
Het aantal melkgeiten is dit jaar opnieuw toegenomen. De melkgeitenstapel groeide met 4,3 procent naar 476.000 dieren. Het aantal schapen (exclusief lammeren) daalde tegelijkertijd met 5,8 procent naar bijna 550.000.

Dit jaar waren er 100 miljoen kippen, dat is 1,0 procent minder dan in 2019. Het aantal leghennen nam met 2,5 procent af, het aantal vleeskuikens nam met 0,9 procent toe.

Aantal nertsen afgenomen
Nertsenfokkers hielden op 1 april 2020 ruim 700.000 moederdieren. Dit zijn er bijna 100.000 (12,1 procent) minder dan het jaar daarvoor. De ruimingen van nertsenbedrijven in verband met corona vonden na de peildatum van 1 april plaats.

Het aantal nertsenfokkerijen is sinds het begin van de eeuw gestaag gedaald van 190 (2000) tot 110 (2020). In 2013 is de Wet verbod pelsdierhouderij aangenomen. Per 2024 is de nertsenfokkerij in Nederland niet meer toegestaan.

Consument pessimistischer in augustus

De stemming onder consumenten is verslechterd in augustus, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -29, tegen -26 in juli. Consumenten waren pessimistischer over het economisch klimaat. De koopbereidheid is nauwelijks veranderd.

Met -29 lag het consumentenvertrouwen in augustus ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-6). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten pessimistischer over economisch klimaat
Het oordeel van consumenten over de economie is verslechterd. De deelindicator economisch klimaat ging van -51 naar -59. Zowel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als over die in de komende twaalf maanden waren consumenten pessimistischer dan in juli.

Koopbereidheid vrijwel hetzelfde
De koopbereidheid ging van -10 naar -9. Consumenten waren minder negatief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde daarentegen een fractie. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen iets ongunstiger dan in juli.

Consument buitengewoon pessimistisch over toekomstige werkloosheid
De consumenten waren in augustus pessimistischer over de toekomstige werkloosheid dan in juli. In augustus verwachtte 89 procent van de respondenten dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden gaat stijgen, 6 procent voorzag een daling. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam hiermee uit op -83, het laagste cijfer in ruim zeven jaar tijd. De werkloosheidsverwachting bereikte in maart 1993 met -88 het laagste niveau ooit.

PVV: Syrische asielzoeker Saleh A. land uitzetten

Geert Wilders en Gidi Markuszower van de PVV hebben schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid over het bericht ‘A. broedt op derde aanval’. Saleh A. heeft reeds twee aanslagen op het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam gepleegd, en dreigt met een derde aanslag, met een vuurwapen dit keer. 

De PVV-leden zijn van mening dat wanneer de Syrische asielzoeker het land uitgezet was, hij niet zou kunnen broeden op een derde aanval. Ook vinden ze dat het Openbaar Ministerie steken heeft laten vallen in de vervolging van de terrorist, door niet alleen een hele lage straf te eisen na de eerste aanslag, maar ook door hem niet als terrorist te vervolgen. 

Ze willen van de minister weten of hij bereid is om Saleh A. na zijn opgelegde straf alsnog het land uit te zetten en welke andere maatregelen er genomen gaan worden zodat deze asielzoeker geen nieuwe aanslag kan plegen op HaCarmel of andere Joodse doelen in Nederland. 

FOK! Wat een weer: warm, bewolking, zon en misschien onweer

Yooooo!

Als eerste wil ik jullie bedanken voor de vele foto's die ik in de mail heb gekregen. Superleuk, en ik zal de komende dagen ook zo veel mogelijk foto's plaatsen!

Dan even naar gisteren. Het was prima weer, maar de benauwdheid sloop er toch weer in. Na de doorwaaidag van dinsdag liepen de temperaturen vandaag toch weer een stuk hoger op. Overal liep het kwik op tot 25 graden, en zelfs het verschil tussen Terschelling en Eindhoven was niet heel groot. Op Terschelling werd het net geen 26 graden, terwijl het in Eindhoven net 29 graden werd. 

Vandaag beleven we dan (misschien) de laatste tropische dag van 2020. Als de bewolking op tijd weg is tenminste. Ik verwacht maxima tussen de 26 graden op Vlieland tot ruim 31 in Limburg. Misschien nog wel wat hoger. Ik denk dat De Bilt de 30 graden net niet haalt en blijft steken op 29 graden.

Tegelijkertijd is de verstoring niet ver weg. Overdag zijn er wat wolkenvelden, maar over het algemeen schijnt de zon flink. De bedoeling is wel dat er in de loop van de middag een vore over de westelijke helft gaat trekken. Het koufront lijkt weing voor te stellen. Op die vore zouden een paar forse onweersbuien tot ontwikkeling kunnen komen. Vraag is vooral: blijft dat nét op zee, of trekt het wél over de kustprovincies. Dat moeten we even afwachten, maar als er een bui valt is dat een forse. Kom ik vanavond op terug. 

Het echt koelere weer komt pas in het weekend. Dan zijn Monique en Frank weer aan de beurt, en heb ik mijn taak volbracht.  

Tot héél snel.  

Meer weer op FOK!

 Dubbele regenboog in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een prachtige dubbele regenboog boven Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Defund the Police!

Er gaan stemmen op aan 'the other side of the pond' om de politie, die 'walgelijke racistische organisatie', minder geld toe te stoppen; dat zal ze leren! Zo heeft de stad New York al besloten om één miljard dollar minder naar de politie aldaar te sturen. Hier een filmpje van wat we dan wellicht vaker kunnen verwachten. Twee, naar ik hoop 'rookies', treden wel heel amateuristisch op wanneer er een overval plaatsvindt in een 'deli:

Ja hoor, prima idee om de politie te korten op hun budget zodat er nog minder geld is om 'the boys and girls in blue' te trainen hoe om te gaan in dit soort situaties!

Als extra filmpje nog één waaraan ik direct moest denken toen die malloot zijn 'knife' liet zien aan de medewerker: "You call that a knife? This is a knife!", van eindbaas Crocodile Dundee:

Bijna 300 meldingen hittestress tijdens hittegolf

Tijdens de hittegolf in augustus zijn bij het Meldpunt Hittestress van Wakker Dier 290 meldingen binnengekomen. Verreweg de meeste meldingen betreffen schapen en komen uit de provincie Noord-Holland. “Veel boeren zijn duidelijk niet goed voorbereid op de steeds heter wordende zomers,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

De hittegolf van 5 tot en met 17 augustus telde dertien dagen. Toen kwamen er in totaal 152 meldingen binnen over schapen met hittestress. Ook runderen (125) en paarden (62) zijn vaak gemeld. De meeste meldingen komen uit de kustprovincie Noord-Holland (77), gevolgd door Zuid-Holland (39) en Utrecht (37). “Onze vrees dat door de warmere zomers dieren steeds meer in de problemen komen, wordt door deze cijfers bevestigd,” aldus Hilhorst.

Wet dieren
Dieren moeten beschermd worden tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en kou. Dat staat in de ‘Wet dieren’. Toch spreken veel meldingen over ernstige hittestresssymptomen: trillen, flink hijgen, hoge ademfrequentie en de tong uit de mond. “In de wei is van bescherming veelal geen sprake. Dat is onnodig en erg naar voor de dieren. Daarom vragen we de minister om de wet te handhaven en schaduw te verplichten,” zegt Hilhorst.

Petitie Hittestress
Wakker Dier voert intensief campagne op het thema hittestress voor dieren. Behalve het Meldpunt is er een Monitor, die het aantal dagen telt waarop dieren hittestress ervaren. Ook loopt er een petitie voor een Nationaal Hitteplan voor dieren. De petitie wordt binnenkort aangeboden aan minister Schouten (LNV) en is al meer dan 80 duizend keer ondertekend. “We eisen dat LNV nu éindelijk de hoognodige maatregelen gaat nemen,” zegt Hilhorst.

Vluchtelingen wereldwijd hard geraakt door impact coronavirus

Het coronavirus heeft een enorme impact op de leefomstandigheden van vluchtelingen wereldwijd. In vluchtelingenkampen leven mensen dicht op elkaar en is het vaak lastig om afstand te houden. Daarbij is het volgen van hygiënemaatregelen lastig, bijvoorbeeld omdat er simpelweg niet genoeg sanitair of water beschikbaar is. Over de hele wereld komen vluchtelingen en migranten in de knel. Omdat zij juist nu extra hulp kunnen gebruiken, start het Rode Kruis in september met de sportactie Kilometers voor Kansen.

Het Rode Kruis maakt zich ook zorgen om de sociaal-economische impact van het coronavirus op vluchtelingen. Zij werken vaak voornamelijk in de informele sector. Dit ongeregistreerde werk, bijvoorbeeld schoenenpoetsen of straatverkoop, valt door de uitbraak van het virus grotendeels weg. Veel vluchtelingen zitten hierdoor zonder inkomen, terwijl ze de kosten zien oplopen. Sinds de start van de coronacrisis zijn zij meer geld kwijt aan hygiëne-producten en eten. Uit een steekproef van het Rode Kruis onder zo’n 500 vluchtelingen die leven in Turkije, blijkt dat 70 procent zijn baan heeft verloren door de crisis die volgt op het coronavirus. Tegelijkertijd ziet acht op de tien zijn dagelijkse kosten juist oplopen.

Ook buiten de kampen zorgen slechte leefomstandigheden voor een groter risico op verspreiding van het coronavirus onder vluchtelingen. In Turkije, het land dat de meeste vluchtelingen ter wereld opvangt, hebben ruim 200.000 vluchtelingengezinnen geen toegang tot water, toiletartikelen of gas om te koken. Zeker 255.000 gezinnen hebben geen eigen toilet in huis.

Sportactie
In september start het Rode Kruis de sportactie ‘Kilometers voor Kansen’ om geld op te halen voor hulp aan vluchtelingen. Gedurende de maand september leggen deelnemers een afstand af die symbool staat voor de afstand die een vluchteling aflegt. Iedereen die zin heeft in een sportieve uitdaging kan zich inzetten en mag zelf bepalen hoe zij de kilometers afleggen. Bijvoorbeeld door te fietsen, wandelen, zwemmen of skeeleren. Voor de gekozen afstand kunnen zij zich laten sponsoren. Met het opgehaalde geld kan het Rode Kruis bijvoorbeeld zorgen voor schoon drinkwater of hygiënevoorlichting in vluchtelingenkampen.

Verschillende topsporters zetten zich tijdens Kilometers voor Kansen in voor vluchtelingen. Onder andere olympisch zwemster Kira Toussaint gaat de uitdaging aan: ‘Ik doe mee met Kilometers voor Kansen om aandacht te vragen voor de zware reizen die vluchtelingen afleggen. Zij maken veel kilometers, in vaak erg slechte omstandigheden. Door mijn kilometers in september te laten tellen wil ik geld ophalen om deze mensen te helpen.’

Aanmelden voor Kilometers voor Kansen kan hier.

Man doodgestoken in Eindhoven

Vanavond is een man zwaar gewond geraakt bij een vechtpartij op de Woenselse markt te Eindoven. De traumahelicopter is ter plaatse geweest maar het mocht niet meer baten. Het slachtoffer is overleden.

  

Tingly Tweets #1

Op twitter kom je naast veel gemopper en informatie ook leuke, mooie, vreemde en/of verwonderlijke tweets tegen.
Vaak vormt een illustratie het middelpunt van de tweet. Hier een verzameling tweet(illustratie)s die ik graag met jullie wil delen.

Nu al een tekort aan beschermende schorten in het ziekenhuis ?

Op Twitter kwam ik onderstaand bericht tegen, hierin wordt gesproken over een tekort aan beschermende schorten in het ziekenhuis. De beschermende schorten maken naast medische mondkapjes en handschoenen een belangrijk onderdeel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Als dit een juiste schets is van de huidige stand van zaken in de Nederlandse ziekenhuizen, is dit diep en diep triest !

Misschien zit er enkel wat ruis op de logistieke stromen van deze schorten, en is het een tijdelijk 'probleempje'. Financiële middelen voor een structurele loonsverhoging in de zorg zijn er volgens ons kabinet niet, maar laten we hopen dat ze wel het fatsoen hebben om de zorg met deugdelijke persoonlijke beschermingsmiddelen aan de slag te laten gaan.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.