Nummer 1 hits van weleer: De hits uit 1966

Voor een (hopelijk) klein beetje nostalgie hier een item met nummer 1 hits uit de Top 40 van 1966.

1966 was het jaar waarin de legendarische Amerikaanse basketbalploeg The Chicago Bulls werd opgericht. Boven spanje botst een Amerikaanse B-52 bommenwerper met een tankvliegtuig. Aan boord waren vier waterstofbommen van elk 70 kiloton. Drie vallen op de velden, één in zee. Amerikanen moeten 1400 ton radioactieve grond verwijderen.

Op 3 februari landt het onbemande Russische ruimtevaartuig Loena 9 op de Oceaan der Stormen op de maan. Op 2 maart vindt de eerste niertransplantatie plaats in Leiden en John Lennon stelt tijdens een interview dat The Beatles populairder zijn dan Jezus Christus.

Prinses Beatrix trouwt met haar prins Claus van Amsberg, Frankrijk trekt zich terug uit de militaire samenwerking in de NAVO en generaal Soeharto neemt in Indonesië de macht over.

In Zuid-Afrika wordt het Defense and Aid Fund, een organisatie die rechtshulp gaf aan slachtoffers van apartheid, verboden en op 30 april wordt the Church of Satan opgericht in San Francisco.

Paus Pauls VI schaft de Index Liborum Prohibitorum, een lijst van voor katholieken verboden boeken, af. Anno 2020 zijn het vooral facebook en twitteractivisten die boeken en andere kunstvormen weer willen verbieden. Koningin Juliana opent de Coentunnel, Gerard Reve treedt toe tot de Rooms-Katholieke Kerk.

Engeland wint het WK-Voetbal door in de finale voor eigen publiek West-Duitsland na verlenging te verslaan met 4-2, Johan Cruijff maakt zijn debuut in het Nederlands voetbalelftal in het EK-kwalificatieduel tegen Hongarije en op 29 augustus geven de Beatles hun laatste concert in Candlestick Park, San Francisco.

Democraten '66 (nu D66) wordt opgericht, evenals de Black Panther Party. Die laatste richt zich tegen discriminatie van de zwarte bevolking, vooral door gebruik van geweld. Om die reden richten zij zich ook tegen ds. Martin Luther King, die geweldloosheid predikt. Ook wordt de eerste paal voor de Amsterdamse wijk Bijlmermeer geslagen.

Wat er allemaal bovenaan de Top 40 prijkte in 1966 zie je op de volgende pagina's