FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 december 2002

Ophef over 'executiebevel' voor abortus in VS

In de Amerikaanse staat Georgia is een storm van kritiek ontstaan over een wetsvoorstel dat voorstelt om vrouwen, die een abortus willen, een rechtzaak te laten ondergaan om een rechter een bevel tot executie te laten ondertekenen.

De republikein Bobby Franklin heeft het voorstel ingediend om de rechten van ongeboren kinderen te onderkennen. "De laatste drie jaar krijgen deze kinderen de doodstraf, terwijl er geen rechtzaak over is geweest," aldus Franklin. "Deze kleine jongens en meisjes moeten we beschermen."

Voorstanders van de abortus hebben kritiek op het wetsvoorstel omdat deze tegen een uitspraak van het hooggerechtshof uit 1973 indruist. Met die uitspraak werd abortus in het hele land gelegaliseerd. "Dit zal de kans op gevaar voor de vrouwen vergroten. Zij zullen eerder hun toevlucht zoeken tot illegale abortus," aldus een woorvoerder van een pro-abortus-organisatie.

Zelfs onder republikeinen krijgt het voorstel overigens weinig steun en het lijkt er dan ook niet op dat het plan zal worden aangenomen.

Met dank aan Wicha voor de tip!

Prins Claus was de monarchie ''om het even''

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dit jaar overleden prins Claus had er geen enkele moeite mee gehad als de monarchie in Nederland zou zijn verdwenen. ''Het was Claus om het even of er wel of geen monarchie was'', zegt theoloog en dichter Huub Oosterhuis vandaag in een interview met De Telegraaf.

Huub Oosterhuis was een goede vriend van Claus en bezocht hem ook gedurende de laatste weken van zijn leven het ziekenhuis. Tijdens de bijzetting van Claus op 15 oktober in de Nieuwe Kerk in Delft hield hij een toespraak die velen diep raakte.

Prins Claus wilde ook op geen enkele manier bevoorrecht worden. Hij vond het maar vreemd dat hij geen belasting hoefde te betalen en hij geneerde zich als hij weer met spoed en voorrang in het ziekenhuis werd opgenomen.

Keeperssoap Ajax gaat door


Bij Ajax lijkt er maar geen einde te komen aan de keeperssoap.

Als bij de Amsterdammse club de ene doelman speelklaar is, krijgt de andere keeper weer een blessure. Maarten Stekelenburg hoorde afgelopen vrijdag dat hij zeker twee maanden niet in actie zal kunnen komen. Er bleek dat hij een handwortelbeentje in zijn linkerpols heeft gescheurd. De Haarlemmer was pas een paar weken hersteld van de tegen Inter Milan opgelopen blessure. De grote vraag is nu wie er aankomende zondag in het duel met Excelsior in Rotterdam het doel van Ajax zal verdedigen.

De Australiër Joey Didulica is namelijk ook niet helemaal fit, maar hij zal wel gewoon mee gaan naar Rotterdam. Coach Ronald Koeman zal vermoedelijk toch een beroep op hem doen. Aangezien de wedstrijd voor de Roemeen Bogdan Lobont nog te vroeg komt. De eigenlijk als eerste keeper aangetrokken Lobont traint al wel weer met de groep mee. Henk Timmer, aangetrokken om de keepersproblemen op te lossen is ook nog altijd geblesseerd.

R'dam stopt subsidie bij contact met AEL

Als blijkt dat er in Rotterdam gesubsidiëerde verenigingen zijn die contacten onderhouden met de Arabische Europese Liga (AEL) dan wordt hun subsidie stopgezet. Dat heeft burgemeester Opstelten laten weten op vragen van Leefbaar Rotterdam-gemeenteraadslid Michiel Smit.

Rotterdam wil niets te maken hebben met de in opspraak geraakte Belgische club en hun voorman Abou Jahjah.

Overigens zei Opstelten dat vooralsnog niets er op wijst dat de AEL in Rotterdam actief is.

Radicale imams preken nog steeds haat in Nederland

In Nederland blijven radicale imams stug doorgaan met hun anti-westerse preken gericht tegen de democratie en tegen de emancipatie van de vrouw. Dat blijkt uit opnamen die in het bezit zijn van het actualiteitenprogramma NOVA en die vanavond zullen worden uitgezonden.

Eerder dit jaar besteedde NOVA al aandacht aan de haatpreken van radicale imams wat tot veel commotie leidde. De overheid kondigde toen aan maatregelen te nemen. Maar onlangs werd bekend dat het OM die imams niet gaat vervolgen. En nu blijkt een kleine groep radicale imams - die niet representatief is voor de moslims in Nederland - gewoon door te gaan met die preken.

Zo roept imam Fawaz in de moskee Assoennah in Den Haag de moslims op om zich afzijdig te houden van de democratie: Ze moeten politieke partijen afzweren en het wereldse gedachtegoed zoals liberalisme, democratie, socialisme en ''alles wat ernaar riekt en aan 't menselijk brein is ontsproten'': ''Ons geloof moet waarachtig zijn. We mogen nooit meegaan met ongelovigen, socialisten of democraten. We mogen die partijen niet steunen, op ze stemmen, campagne voor zo voeren hun kranten of tijdschriften kopen of ze financieel helpen, al is het maar met één cent. Ze zijn bondgenoten van Satan.''

In de moskee El Tawheed in Amsterdam keert een imam zich tegen de emancipatie van de vrouw: ''De vrouw die zonder toestemming van haar man het huis verlaat is ongehoorzaam jegens Allah en zijn profeet en verdient straf.'Ze mag niemand het huis van haar man binnenlaten zonder zijn toestemming. Ze mag ook niet naar de markt. Als een vrouw koopt en verkoopt en met mannen praat hoor je vaak uit haar mond woorden die Allah ontstemmen''.


In NOVA geven vanavond burgemeester W. Deetman van Den Haag, burgemeester Job Cohen van Amsterdam, moslimgeleerde A. Jaballah en arabist M.Berger commentaar.


Uitzending Nederland 3: 22.12 - 22.38 Herhaling: 00.13 - 00.33

Park rond met PSV

De overgang van Park Ji-Sung naar PSV is op een paar details na rond.

De zaakwaarnemer van de speler liet weten dat de Zuid-Koreaanse aanvaller van het Japanse Kyoto Purple Sanga voor drieënhalf jaar bij de ploeg uit Eindhoven tekent. PSV betaalt 4,5 miljoen dollar (4,3m euro) voor de international van 21 jaar. Park verkast in de winterstop naar Brabant.

Vrouw stript voor politie om man te beschermen

Een vrouw heeft in een Duits winkelcentrum een striptease uitgevoerd om beveiligingspersoneel af te leiden van haar stelende echtgenoot.

De man had diverse juwelen in zijn zakken laten rollen. Toen de beveiligingsbeambten hierop het stel naderde begon de vrouw te schreeuwen en zich tot op haar ondergoed uit te kleden. Ze wilde zo de beambten afleiden zodat haar man met de goederen een goed heenkomen kon zoeken. Maar in plaats daarvan schrok de man zo dat hij de spullen op de grond liet vallen.

Het stel bleek naast de juwelen ook nog eens tassen met gestolen shirts en schoenen bij zich te hebben en mag de feestdagen in de cel doorbrengen.

Strafschoppen kunnen dodelijk zijn

-Frankie- en bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Strafschopreeksen aan het eind van een voetbalwedstrijd zijn gevaarlijk. Dat zeggen Britse onderzoekers. Volgens hen is er een verband tussen penaltyreeksen en het aantal hartaanvallen bij supporters.

Bij de wedstrijd Argentinië - Engeland in de achtste finales van de wereldbeker voetbal in 1998 kwamen er 55 hartinfarcten meer voor dan normaal. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met de maand ervoor en dezelfde periodes in het 1997 en 1999.

De onderzoekers denken dat de spannende wedstrijd de stijging heeft veroorzaakt. Een eerder onderzoek van de universiteit van Utrecht had al uitgewezen dat er op 22 juni 1996, de dag dat Nederland op het Europees kampioenschap in Engeland uitgeschakeld werd door Frankrijk, vijftig procent meer mensen stierven aan een hartaanval.

De onderzoekers hebben een goede tip voor de voetbalbonden: 'Schaf de strafschoppenreeksen af!'

Motie Teeven door fraude van tafel geveegd

wildhagen en Dino_ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het partijcongres waarbij Haitske van de Linde werd gekozen is door het oude bestuur van Leefbaar Nederland flink geknoeid met stemmen. Dat zegt interim-voorzitter Van Galen in een nieuwsbrief aan de leden. Hierdoor werd voorkomen dat Fred Teeven lijsttrekker van de partij zou blijven.

Teeven had een motie ingediend om het bestuur te laten aftreden. Hij deed dat vanwege de voordracht van Emile Ratelband tot lijsttrekker. Zijn motie haalde het echter niet.

Volgens Van Galen komt dat doordat ex-voorzitter Jetten niets heeft gedaan met de steunbetuigingen en voorkeursstemmen die via de post en e-mail voor Teeven binnen waren gekomen. Deze trad vervolgens af en Ratelband werd daarna verslagen door Van de Linde.

Van Galen zegt verder dat de ledenadministratie een puinhoop was en de kas geplunderd. De promotiecampagne voor Ratelband heeft tienduizenden euro's gekost, betaald uit staatssubsidies.

Duitse militaire helikopter neergestort bij Kabul

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is vandaag een Duitse militaire helicopter neergestort. Daarbij vielen zeker acht doden.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van het vliegveld van de stad. Het toestel telde zes inzittenden. Zij zijn allemaal omgekomen bij de crash. Op de grond vielen ook twee doden. De oorzaak van de ramp is nog niet bekend.

Straatpatrouilles AEL krijgen tegenhanger

Er komen in Antwerpen straatpatrouilles die migrantenjongeren gaan controleren op strafbare feiten. Veiligheidscomités in de probleemwijk Borgerhout komen met het plan in een reactie op de Arabisch-Europese Liga (AEL), die de politie controleert op mogelijk geweld tegen migranten.

Het is niet geheel duidelijk wie er achter de comités zitten. Het Vlaams Blok zegt er niets mee te maken te hebben, maar men heeft de partij wel benaderd voor juridisch advies.

Minister van Justitie Verwilghen wil de patrouilles op dezelfde manier aanpakken als die van de AEL. Men mag migranten volgen, mits het niet komt tot geweld, het geen kenmerken van een privé-militie krijgt en politie niet wordt gehinderd.

De burgemeester van Antwerpen is niet blij met de voornemens. "Zij zullen de gemoederen ophitsen en dat is bijzonder betreurenswaardig", aldus de burgemeester, die gaat bekijken over de patrouilles kunnen worden verboden. Als dat niet lukt gaan die volgende maand van start.

Aantal WAO'ers dit jaar flink gedaald

Er doen steeds minder mensen een beroep op de WAO. Dat zeggen de ARBO-diensten. Het aantal mensen dat dit jaar een beroep deed op de verzekering is met 15 procent gedaalt en blijft daarmee met 985.000 onder de miljoen.

Vooral in de zorg en de horeca is er sprake van een flinke daling. In de zorg daalde het aantal WAO-ers met 25 procent, in de horeca met 20 procent.

De afname lijkt een gevolg te zijn van nieuwe regels die op 1 april van dit jaar zijn ingegaan. Werknemers en werkgevers moeten beter meewerken aan de terugkeer op de werkvloer. Wanneer zij dat niet doen kunnen er boetes worden opgelegd. Volgens één van de diensten, ArboNed, zijn werkgevers hierdoor serieuzer in hun aanpak van het ziekteverzuim en pakken de ARBO-diensten de zaken ook actiever aan.

Met dank aan wildhagen en Boogey55 voor de tip!

Geheime diensten leveren Blix informatie

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wapeninspecteurs van de VN krijgen meer informatie van de VS en Groot-Brittannië over plaatsen waar Irak massavernietigingswapens maakt of opslaat. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse overheid gezegd. De leider van de teams, Hans Blix, klaagde eerder dat hij te weinig medewerking kreeg.

Volgens Blix hebben beide landen door hun inlichtingendiensten veel betere informatie voorhanden dan de VN-teams. De Amerikaanse regering wilde echter zo weinig mogelijk kwijt omdat men bang is dat zich onder de wapeninspecteurs Iraakse spionnen bevinden.

De informatieoverdracht moet nog dit weekend plaatsvinden. De verstrekking van de geheime informatie zal meteen een test zijn of de informatie geheim blijft voordat de teams verrassingsbezoeken uitvoeren.

Afrikaanse kinderen willen rasta-kerstman

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kerstman met een witte baard, ingepakt in dikke winterkleren, sleeënd door de sneeuw. Dat is het beeld dat ook in veel Afrikaanse winkels is te zien. Maar dat vinden Afrikaanse kinderen maar niets. Zij hebben liever een kerstman met rastahaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kaapstad. Ook de kerstmuziek zoals wij die kennen is niet erg populair. Het Afrikaanse kwaito is veel geliefder. Zoals een onderzoeker samenvat: "De kerstman en Afrika, dat gaat niet samen."

"Ben en Dutchtone volgend jaar exit"

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgend jaar zullen er nog maar drie aanbieders van mobiele telefonie zijn. Dat zegt KPN-topman Ad Scheepbouwer. Ben en Dutchtone zullen de concurrentie niet aankunnen en sneuvelen. Alleen KPN, Vodafone en O2 blijven bestaan.

Scheepsbouwer verwacht dat France Télécom en Deutsche Telekom de verliezen van hun Nederlandse dochters Dutchtone en Ben niet willen blijven aanvullen. Beide bedrijven hebben één miljoen klanten, veel minder als concurrenten KPN en Vodafone en draaien net als O2 met verlies.

KPN zal overigens geen van de bedrijven overnemen, omdat dit tot bezwaren van de mededingingsauthoriteiten zou leiden.

Bolletje verliest rechtzaak om beschuit

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Beschuitfabrikant Bolletje heeft een rechtzaak tegen de Apeldoornse uitvinder Theo Tempels verloren. Uitvinders van Bolletje hadden zich jaren gebogen over de vraag hoe beschuit uit de verpakking gehaald kon worden en kwamen dit jaar eindelijk met de oplossing: Beschuit met een inkeping. Helaas voor hen bleek dit al eerder te zijn uitgevonden.

Volgens de rechtbank is het octrooi op de uitvinding van Tempels geldig. Een klap voor Bolletje, die gisteren niet op de uitspraak wilde reageren. Tempels is echter verheugd en ook de Nederlandse Orde van Uitvinders is blij met de uitspraak. Hoeveel geld Tempels kan gaan vangen, is onduidelijk, maar volgens de directeur van de orde zou dat inmiddels in de miljoenen kunnen lopen.

Geluid tv-reclame wellicht zachter

Het is veel televisiekijkers een doorn in het oog: het hoge volume van reclame. Volgens een recent onderzoek is het zelfs de grootste ergernis wat reclame betreft. Reclamemakers gaan daar nu iets aan doen.

Er is inmiddels een werkgroep opgericht die diverse mogelijkheden gaat bekijken. Zo zou dat kunnen door de volumeknop simpelweg omlaag te draaien, maar dan zouden reclames teveel van hun kracht verliezen en niet meer genoeg opvallen. De werkgroep komt in januari met een plan.

Hoewel tv-reclame harder klinkt dan de programma's eromheen is dat feitelijk niet zo. De klanken en tonen worden echter opgeschroeft om de reclame beter te laten klinken. Hierdoor lijkt het volume groter.

Met dank aan Boogey55 voor de tip!

Grote gasexplosie in Halle (Duitsland)

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een gasexplosie in het centrum van het Duitse Halle zijn vanmiddag drie gewonden gevallen waarvan één zwaargewond. Door de explosie stortten enkele gebouwen in. Reddingswerkers verwachten dan ook dat er nog mensen onder het puin liggen.

De explosie heeft veel schade aan de gebouwen aangericht. Volgens ooggetuigen werden van verschillende huizen de buitenwanden weggeblazen en werden geparkeerde auto's met brokstukken en gruis bedekt. In een omtrek van 100 meter barstten de ramen.

De brand die na de explosie ontstond werd snel geblust. Reddingswerkers zoeken momenteel met honden naar meer slachtoffers.

Automobilist vervoert anti-tankgranaten

psv en Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een verkeerscontrole op de A1 bij Voorst heeft de politie een auto aangetroffen met daarin twee anti-tankgranaten met geleidebuis. De twee inzittenden zijn aangehouden.

Naast de granaten vond men ook een jachtgeweer, een doorgeladen pistool en een grote hoeveelheid geld waarvan de herkomst onduidelijk is.

DVD Review: Slipknot - Disasterpieces

Iemand een DVD laten reviewen die niks om de muziek geeft is geen goed idee, daarom heb ik FLIPNEUS gevraagd zijn mening te geven over de DVD Disasterpieces van Slipknot. Bedankt FLIPNEUS!

"Geliefd, gehaat, aanbeden en verafschuwd; dit excentrieke negental heeft nadat de bandleden een beetje hun eigen weggetje zijn gegaan (drummer Joey (#1) speelt gitaar in de horrorpunkband "Murderdolls" en zanger Corey (#8) en gitarist James (#4) hebben een CD opgenomen met hun oude band "Stone Sour") een DVD uitgebracht van het optreden wat ze eerder dit jaar in de London Arena gaven. Slipknot heeft de reputatie een zeer goede liveband te zijn, nu heb je de kans om zelf die conclusie te trekken zonder blauwe plekken op te lopen."

Langste wachtrijen bij Lidl en Aldi

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie niet van lange wachtrijen bij de kassa houdt, moet geen boodschappen gaan doen bij Lidl of Aldi. Praktijkonderzoek van de Consumentenbond heeft namelijk aangetoond dat de wachttijd bij deze supermarkten wel op kan lopen tot zes minuten.

Een lange rij bij de kassa blijkt echter niet de grootste ergernis van klanten te zijn. Lege schappen worden nog vervelender gevonden. De kortste wachttijd trof men aan bij Edah, Wizzl en Jan Linders. De onderzoekers benadrukken wel dat boodschappen doen bij een duurdere supermarkt niet hoeft te betekenen dat de rijen korter zijn.

Verder vinden niet alle klanten het onaangenaam om even te wachten bij de kassa. Zij doden de tijd door gezellig een babbeltje te maken met de andere wachtenden.

Bos kritisch over Balkenende

errrrr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PvdA lijsttrekker Wouter Bos heeft stevige kritiek geuit op op demissionair premier Jan Peter Balkenende van het CDA. Volgens Bos was er een gebrek aan regie in het afgelopen kabinet. Bos liet in het programma Netwerk weten dat iedere premier het volgens hem moeilijk zou hebben gehad met deze omstandigheden.

Bos wil overigens wel regeren met het CDA. Op een hoop punten is het CDA de richting van de PvdA op gegaan, maar bij de kabinetsonderhandelingen met de VVD hebben ze het tegenovergestelde gedaan volgens Bos. "Het CDA heeft vaak mooie woorden, maar zo gauw ze met de VVD om tafel zaten, waren ze die vergeten," zo liet Bos weten.

Als er een progressieve coalitie komt met CDA en PvdA kan volgens Bos de economische neergang redelijk snel worden gestopt. "Het begrotingstekort gaat naar beneden, en is nog ver beneden de Europese norm. In 2004 gaat het weer de goede kant op." Er moeten geen nieuwe bezuinigingen komen vind Bos, omdat "de banenmarkt dan echt stokt".
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.