Radicale imams preken nog steeds haat in Nederland

In Nederland blijven radicale imams stug doorgaan met hun anti-westerse preken gericht tegen de democratie en tegen de emancipatie van de vrouw. Dat blijkt uit opnamen die in het bezit zijn van het actualiteitenprogramma NOVA en die vanavond zullen worden uitgezonden.

Eerder dit jaar besteedde NOVA al aandacht aan de haatpreken van radicale imams wat tot veel commotie leidde. De overheid kondigde toen aan maatregelen te nemen. Maar onlangs werd bekend dat het OM die imams niet gaat vervolgen. En nu blijkt een kleine groep radicale imams - die niet representatief is voor de moslims in Nederland - gewoon door te gaan met die preken.

Zo roept imam Fawaz in de moskee Assoennah in Den Haag de moslims op om zich afzijdig te houden van de democratie: Ze moeten politieke partijen afzweren en het wereldse gedachtegoed zoals liberalisme, democratie, socialisme en ''alles wat ernaar riekt en aan 't menselijk brein is ontsproten'': ''Ons geloof moet waarachtig zijn. We mogen nooit meegaan met ongelovigen, socialisten of democraten. We mogen die partijen niet steunen, op ze stemmen, campagne voor zo voeren hun kranten of tijdschriften kopen of ze financieel helpen, al is het maar met ťťn cent. Ze zijn bondgenoten van Satan.''

In de moskee El Tawheed in Amsterdam keert een imam zich tegen de emancipatie van de vrouw: ''De vrouw die zonder toestemming van haar man het huis verlaat is ongehoorzaam jegens Allah en zijn profeet en verdient straf.'Ze mag niemand het huis van haar man binnenlaten zonder zijn toestemming. Ze mag ook niet naar de markt. Als een vrouw koopt en verkoopt en met mannen praat hoor je vaak uit haar mond woorden die Allah ontstemmen''.


In NOVA geven vanavond burgemeester W. Deetman van Den Haag, burgemeester Job Cohen van Amsterdam, moslimgeleerde A. Jaballah en arabist M.Berger commentaar.


Uitzending Nederland 3: 22.12 - 22.38 Herhaling: 00.13 - 00.33