FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 september 2000

23 gewonden bij achtbaanongeluk

Bij een ongeluk met de hoogste achtbaan ter wereld in het Britse Blackpool, zijn gisteravond 23 personen gewond geraakt. Twee gondels zouden tegen elkaar zijn gebotst, aldus de Britse omroep BBC.

4 mensen raakten bekneld in de wagentjes en zijn door de brandweer bevrijd. Een passagier liep een gebroken been op en een ander had verwondingen aan de ruggegraat. Over de aard van de rest van de verwondingen is nog niets bekend. Volgens een hulpverlener zijn circa 16 mensen naar het ziekenhuis vervoerd.

Volgens het management van attractiepark Blackpool Pleasure Beach gebeurde het ongeluk toen een trein die voor het 'station' op de rit stond te wachten, werd aangereden door een tweede trein.

De attractie werd meteen gesloten. De achtbaan van Pepsi Max kostte ruim 40 miljoen gulden en werd enkele jaren geleden geopend.


Acht ton hasj in boot

De politie in Portugal heeft een Nederlander gearresteerd die zo'n 8.000 kg hasj smokkelde. De drugs lagen in de boot waarmee de Nederlander in de stad Portimao voor anker was gegaan.

Er wordt gesproken van de grootste hasjvangst ooit in Portugal. De identiteit van de man van ongeveer 60 jaar, is niet bekend. De Nederlander moest vrijdag voor de rechter verschijnen. De hasj, verdeeld in 280 pakken, werd tijdens een routinecontrole ontdekt.

Sterfgevallen door luchtvervuiling

In Europa sterven tienduizenden mensen per jaar aan de gevolgen van de luchtverontreiniging. Dat blijkt uit een onderzoek. Van de sterfgevallen komt 6% door vervuilde lucht en de helft daarvan door de uitstoot van uitlaatgassen in het verkeer. Professor Künzli van de Universiteit in Bazel schrijft dat in het medische tijdschrift The Lancet. Künzli en collega's deden hun onderzoek in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk, waar 20.000 mensen per jaar aan uitlaatgassen sterven en zo'n 25.000 chronische bronchitis en een 500.000 mensen astma-aanvallen krijgen.

Artsen en de potentiële donor

Artsen doen te weinig om te bekijken of hun overleden patiënt geschikt is voor donatie van organen en weefsels. Ze weten weinig van donatie af, hanteren verschillende criteria of hebben het gewoon te druk om erop te letten. Ook raadplegen niet altijd het donorregister, wat wel moet. Ook laten ze zich door nabestaanden van de donatiewens van de overledene afbrengen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Transplantatie Stichting, die gegevens onderzocht van 2500 mensen die in verschillende ziekenhuizen overleden. Volgens de directeur van de Stichting werden er van hen slechts 626 geschikt bevonden voor donatie. Dat zouden er ongeveer twee keer zoveel moeten zijn. "De artsen denken vaak ten onrechte dat een overledene niet geschikt is. Daar moet verandering in komen door betere voorlichting", aldus de directeur.

Dode in kanaaltunnel

Het treinverkeer in de Kanaaltunnel is vannochtend stilgelegd nadat er op het spoor aan Britse zijde een dode en enkele zwaargewonden waren gevonden. De treinreizigers die in de tunnel stilstaan, hebben te horen gekregen dat het een illegale immigrant is die vlak voor de aankomst in Dover samen met enkele anderen van een vrachttrein is gesprongen. Een woordvoerster van tunnelexploitant Eurotunnel wilde dit niet bevestigen en alleen maar zeggen dat er een dode is gevonden in de tunnel, maar dat er geen sprake is van een ongeval met een trein.

Sting geeft gratis cocert

Fans van Sting kunnen over een week of twee een optreden van de zanger bijwonen in het New Yorkse Central Park. Het concert is geheel gratis en wordt bekostigd door een electronicacocern. Die betaalt hiervoor $1.000.000 aan de stad. Burgemeester Giuliani heeft gezegd dat het geld zal worden besteed aan verschillende jeugdprojecten in de stad. Zo krijgen parken een opknapbeurt en worden er allerlei alcoholvrije nieuwjaarsfeesten georganiseerd. Het gratis concert van Sting is op 12 september. Fans moeten er wel snel bij zijn, want van tevoren moeten ze een kaartje ophalen en daarvan zijn er maar 25.000 verkrijgbaar.

Geen kerkelijk homohuwelijk

In een brief van de Nederlandse bisschoppen aan alle geestelijke staat: "Een verbintenis van personen van hetzelfde geslacht kan niet kerkelijk worden ingezegend.". De visie van de kerk is én blijft dat het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw is. De rooms-katholieke homopastores zijn boos over de brief. "Het zegenen van partnerschappen noemen de bisschoppen onmogelijk, maar het is wél mogelijk", aldus Theo Koster, pater dominicaan en voorzitter van de katholieke pastores. "Wij komen eind van het jaar met onze eigen brief." De brief van de bisschoppen had eigenlijk al 2 maanden terug verstuurd moeten worden, maar door de onstane ophef na uitspraken van de paus (hij noemde homoseksualiteit een objectieve stoornis), is besloten de brief nu pas de deur uit te doen. Kardinaal Simonis zegt dat de brief geldt als richtlijn en er geen straffen zijn voor pastores die toch een homorelatie inzegenen.

Goedkope benzine

Op de eigen internetsite van de ANWB is vanaf vandaag een lijst met goedkopere tankstations te bekijken. De bond wil hiermee tegemoet komen aan de vele vragen over de hoge benzineprijzen.

Op de site staan locaties in Nederland waar de brandstofprijzen meer dan 3 cent lager liggen dan de richtprijzen die door de grote brandstofmaatschapijen worden gehanteerd. De adressenlijst is voor een belangrijk deel tot stand gekomen met behulp van ANWB-leden. De gegevens worden wekelijks bijgewerkt.

Mensen die geen internet hebben, kunnen de lijst met goedkopere stations afhalen bij de ANWB-kantoren.


Taxi voor een tientje

Smarttax wordt in samenwerking de ANWB, het nieuwste taxibedrijf van nederland en ze garanderen dat een taxirit niet duurder zal zijn dan 10 gulden voor een rit binnen de stadsgrenzen. Er zal gereden worden met Smarts en er kan dus maar 1 persoon worden vervoerd.

Begin 2001 zullen de eerste 80 "taxitjes" gaan rijden in Den Haag en als het aanslaat zal er worden uitgebreid naar de rest van het land.

Iedere Smart-taxi is voorzien van satellietnavigatie (gps) waardoor de chauffeur geen stratenkennis meer hoeft te hebben. Ook beschikt het wagentje over een internetaansluiting en een telefoon, waarvan de klant, tegen meerprijs, tijdens de rit gebruik kan maken.

De Smarttax zal in de rustige uurtjes, naast het vervoeren van personen, ook dienst gaan doen als koeriersbedrijf voor bijvoorbeeld pakketjes. Ook hiervoor geldt een maximaal tarief van tien gulden.

Robots bouwen robots

boud2k had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers van de Brandeis University in Massachusetts zijn erin geslaagd robots te ontwikkelen die zichzelf voortplanten, aldus het tijdschrift Nature. Aanleiding zijn twee aparte studies - de een nog gekker dan de andere.

Gestoord of niet, interessant is het onderzoek naar 'Automatic design en manufacture of robotic lifeforms' wel. Daarin omschrijven de wetenschappers de resultaten van een experiment waarin zij een systeem ontwikkelde die op eigen kracht'robotkinderen' ontwierp én bouwde. "Het robotsysteem is volledig automatisch kleine speelgoedrobots aan het creëren. Alles wat de mensen doen is de motors vastzetten", legt professor Jordan Pollack van Brandeis University, Massachusetts uit. Niet alleen de 'lichamen' worden door de oorspronkelijke robot ontworpen, ook de 'geest' - de software - wordt autonoom aangepast. De producten, kleine robots van 20 x 20 x 32cm, bewegen onder eigen kracht.

Pollack en z'n collega Lipson willen een oplossing vinden voor het vaak zeer kostelijk productieproces van robotmechanismen. Meestal komt daar een uitgebreid - en dus duur - onderzoek aan te pas, om nog maar te zwijgen over de hoge kosten van het fabriceren. Door een robotsysteem zelf al het werk te laten doen, kan het veel goedkoper. En misschien wel beter, want het systeem is evolutionair. Een nieuw design wordt voor constructie eerst door de computer gesimuleerd. Virtueel laat het systeem de robotontwerpen een evolutie doorlopen, zodat het eindigt met een 'kind' dat aangepast is aan de eisen van de omgeving en de taken die ze moeten verrichten.

Een tweede onderzoek bekijkt de groepsdynamiek van robottoestellen. Bij experimenten met mobiele 'intelligente' robots bleken zij groepsprocessen te ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met die van bepaalde insecten.

Haal de terminator2 replys maar weer uit de kast want het begint er wel op te lijken zo

Oma sexueel misbruikt

Doctor X had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 80-jarige vrouw is in haar woning in Utrecht slachtoffer geworden van een zedendelict. De dader belde bij haar aan. Toen de vrouw opendeed, duwde de man haar naar binnen en waarop hij zich aan haar vergreep. Bij zijn vertrek nam de man de handtas van zijn slachtoffer mee.

De vrouw liep geen verwondingen op, maar was totaal van de kaart. De dader is een blanke man van tussen de 30 en 40 jaar oud. In belang van het onderzoek wil de politie niet zeggen of het slachtoffer is aangerand of verkracht. Een recherchebijstandsteam van 15 mensen onderzoekt de zaak.

De politie vindt het te vroeg een verband te leggen met een soortgelijke zaak in Losser. daar werd een 93-jarige vrouw in haar woning slachtoffer van een zedendelict. Die dader zou ook 30 á 40 jaar zijn.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.