Robots bouwen robots

boud2k had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers van de Brandeis University in Massachusetts zijn erin geslaagd robots te ontwikkelen die zichzelf voortplanten, aldus het tijdschrift Nature. Aanleiding zijn twee aparte studies - de een nog gekker dan de andere.

Gestoord of niet, interessant is het onderzoek naar 'Automatic design en manufacture of robotic lifeforms' wel. Daarin omschrijven de wetenschappers de resultaten van een experiment waarin zij een systeem ontwikkelde die op eigen kracht'robotkinderen' ontwierp én bouwde. "Het robotsysteem is volledig automatisch kleine speelgoedrobots aan het creëren. Alles wat de mensen doen is de motors vastzetten", legt professor Jordan Pollack van Brandeis University, Massachusetts uit. Niet alleen de 'lichamen' worden door de oorspronkelijke robot ontworpen, ook de 'geest' - de software - wordt autonoom aangepast. De producten, kleine robots van 20 x 20 x 32cm, bewegen onder eigen kracht.

Pollack en z'n collega Lipson willen een oplossing vinden voor het vaak zeer kostelijk productieproces van robotmechanismen. Meestal komt daar een uitgebreid - en dus duur - onderzoek aan te pas, om nog maar te zwijgen over de hoge kosten van het fabriceren. Door een robotsysteem zelf al het werk te laten doen, kan het veel goedkoper. En misschien wel beter, want het systeem is evolutionair. Een nieuw design wordt voor constructie eerst door de computer gesimuleerd. Virtueel laat het systeem de robotontwerpen een evolutie doorlopen, zodat het eindigt met een 'kind' dat aangepast is aan de eisen van de omgeving en de taken die ze moeten verrichten.

Een tweede onderzoek bekijkt de groepsdynamiek van robottoestellen. Bij experimenten met mobiele 'intelligente' robots bleken zij groepsprocessen te ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met die van bepaalde insecten.

Haal de terminator2 replys maar weer uit de kast want het begint er wel op te lijken zo