Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over schandalige verslechtering van de zorg in Amsterdam door een reden die lang geleden al werd voorspeld.

De jeugdzorg in Amsterdam wordt geteisterd door lange wachtlijsten. Minister Rouvoet dreigt zelfs met ingrijpen als er niet heel snel duidelijkheid komt of het zal lukken, die wachtlijsten voor het eind van het jaar weg te werken. Een strenge maatregel die weinig wordt toegepast.

En vorige week werd al bekend dat een aantal -veelal jeugdige- mensen met een lichte verstandelijke handicap niet in een zorginstelling zal worden behandeld, maar in een oude gevangenis. Kortom:

Grote problemen dus, in Amsterdam. Problemen die ongetwijfeld worden veroorzaakt door geldgebrek. Want alles hangt uiteindelijk samen met het beschikbare geld.

Vandaag beginnen de verhoren van de gemeentelijke enquêtecommissie naar de missers rond de NoordZuidlijn. Tegenstanders van die lijn hebben meermalen gesteld dat de kosten uit de hand zouden lopen, waardoor andere voorzieningen voor de Amsterdamse burgers in de knel zouden komen. Kan de enquêtecommissie mij even laten weten, of ze dat aspect ook meeneemt in de verhoren van oplichters en leugenaars als Geert Dales?