Canon: Floris V

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden: ontstaan uit een opstand
Zoals onderhand bekend moet zijn was Nederland niet altijd Nederland. Nederland bestond voor lange tijd uit verschillende gebiedjes die nu Nederland en Belgisch Vlaanderen omvatten. Nederland is ook niet altijd een monarchie geweest. Lange tijd geleden stond Nederland bekend als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit ontstond eigenlijk uit protest tegen de Bourgondische vorsten die de Nederlanden onder één bestuur wilde hebben. Dan beginnen er roerige tijden van godsdienstoorlogen en de beeldenstorm.
De onderwerpen binnen dit thema zijn; Floris V; Karel V; De Beeldenstorm; Willem van Oranje; De Republiek; Spinoza en De Grachtengordel. Enkele van deze onderwerpen zijn reeds al behandelt. Vandaag behandelen we Floris V.

Floris V (1245-1296)
Floris V lijkt misschien een beetje een vreemde eend in het bijt binnen dit thema, maar het draait hier natuurlijk om het Binnenhof, waar al eeuwen politiek wordt bedreven.
Floris werd in 1245 geboren als toekomstig graaf. Des Graven Haghe werd toen net gebouwd, door de vader van Floris, graaf Willem II. Willem II kwam in 1256 op een nogal brute manier om het leven. Tijdens een expeditie tegen de Friezen, zakte hij met paard en al door het ijs om vervolgens zijn schedel ingeslagen te krijgen door een stel Friezen. Floris V was op twee-jarige leeftijd al graaf, maar zijn oom nam het voorlopig nog voor hem waar. Toen hij aan de macht kwam wilde Floris zijn vaders dood wreken, dit was echter geen groot succes.
Floris concentreerde zich vervolgens weer op het machtsgebied van de Hollandse graven en pikte het Amstelgebied en Woerden in. Wat later veroverde hij West-Friesland.


In 1280 was het Haagse slot eindelijk gereed. De ridderzaal was het middelpunt van dit alles. Floris had de smaak te pakken gekregen en liet ook het Muiderslot bouwen. Ironisch genoeg werd hij in 1296 daar gevangen gezet door opstandige vazallen. De boeren eisten echter dat hij vrijgelaten zou worden. Toen Floris wilde ontsnappen belandde hij in de sloot. Hij kon geen kant op omdat zijn benen onder het paard vastgebonden waren en hij werd door zwaarden gedood.