Le Sint est mort, vive la Sint

Om maar even een groot misverstand de wereld uit te helpen, Sinterklaas is niet jarig vandaag. Zes december is de dag dat Sint Nicolaas overleed en de sterfdag is vaak traditioneel de gedenkdag van de desbetreffende heilige. Vandaar dat zes december 'zijn' dag is en dus kun je het uitzwaaien van de Sint na pakjesavond vrij letterlijk nemen (denk daar maar eens over na als je volgend jaar 'Dag Sinterklaasje' zingt).
Sinterklaas leeft nog steeds, 700 miljoen euro en 7,1 miljoen pinbetalingen bevestigen dat nog maar eens. Ondanks dat er ver voor Sinterklaasavond al tekenen te zien waren van zijn grote concurrent was het in menig huishouden weer ouderwets gezellig met pakjes, surprises en hier en daar zelfs een echte Sinterbuurman die langs kwam. Ook Zwarte Piet strooide weer gul met pepernoten, schuimpjes en ander lekkers.

En Nederland zou Nederland niet zijn als er toch nog een kleine discussie zou zijn over de huidskleur van onze vriendelijke knecht. Het is onderdeel van een traditie en dat sommigen zich aangevallen voelen valt toch echt onder de kop bekrompen geest. Sinterklaas leeft onder de kids toch maar drie weken per jaar en daar waar een kindje de verkeerde zwarte piet aanspreekt is één ouderlijke verbetering of het extra inzicht als het kind een jaar ouder is al genoeg om de fout te herstellen. Sommige buitenlanders laten zich toch iets te gemakkelijk stigmatiseren. Denk er eens over na dat verreweg het grootste deel van de zwarte pieten gespeeld worden door blanken die zich zwart schminken. Je kunt dus beter discussiëren over de beeldvorming dat zwarten lui zijn en ze de blanken de zware klusjes voor hen op laten knappen.