Spierballenvertoon

Het is nogal een (ogenschijnlijk) kordaat optreden van de politie en justitie de laatste tijd. Hadden we vrijdag nog de opwinding over de grootschalige actie tegen de Hofstadgroep, gisteren ging het er nog heftiger aan toe, bij de actie tegen de Hells Angels.

Het ziet er allemaal behoorlijk overtuigend uit en zowel de Hofstadgroep als de Hells Angels, hebben meer dan alleen "de schijn tegen" natuurlijk. Iedereen weet dat het geen zuivere koffie is, maar het is altijd lastig aantoonbaar gebleken en met alle respect voor de ongetwijfeld beste bedoelingen van justitie, lijkt het er ook deze keer op dat het toch allemaal maar flinterdun wordt qua bewijzen. De opbrengst van al het politievertoon: bivakmutsen, gasmaskers en een verzameling wapens".

Samir A. zal ongetwijfeld roepen dat zijn vrouw enorme zweetvoeten heeft en dat hij daarom gasmaskers in huis heeft, voor zover hij überhaupt iets zegt natuurlijk, want het bezit van gasmaskers en bivakmutsen is niet strafbaar.

Dat er bij de diverse huiszoekingen bij de leden van de Hells Angels wapens zijn gevonden, zal niemand verbazen. Toch is ook dit maar een karige opbrengst voor een dergelijk omvangrijke actie. Het lijkt er sterk op dat dit gewoon spierballenvertoon is om enerzijds aan potentiële criminelen en terroristen te tonen dat er in Nederland niet met de wet valt te spotten en anderzijds het Nederlandse volk duidelijk te maken dat er echt wel wordt opgetreden tegen groeperingen als hierboven genoemd.

Het is echt de vraag of we gebaat zijn bij dit alles. Wanneer je met een dergelijk machtsvertoon politie-invallen doet, dan is het zaak dat er harde bewijzen boven water komen, waarmee vervolgens fikse straffen kunnen worden opgelegd. Lopen de rechtszaken echter met een sisser af, of wordt een groot deel van de verdachten vroegtijdig weer vrijgelaten, dan werkt dit natuurlijk alleen maar averechts. Eerlijk gezegd ben ik bang dat dit laatste er wel weer heel erg dik in zit.