Weer gevechten met Fatah al-Islam

Icoon TerrorismeDe gevechten tussen Libanese regeringstroepen en aanhangers van de radicale Palestijnse groepering Fatah al-Islam zijn vandaag hun derde dag ingegaan. Ooggetuigen spraken van zware beschietingen die plaatshadden bij het ochtendgloren. Medici in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr al-Bared waar de afgelopen dagen tientallen doden vielen, roepen de strijdende partijen op de beschietingen te staken. Er zouden doden en gewonden op de straten liggen. Tientallen mensen hebben door het geweld sinds zondag het leven verloren.

De radicaal-islamitische organisatie heeft vandaag de recente bomaanslagen in Libanon opgeëist. In een verklaring dreigde Fatah al-Islam Beiroet opnieuw ''in brand'' te zetten. De Libanese hoofdstad werd de afgelopen twee dagen opgeschrikt door explosies in een christelijke en een soennitische wijk. Daardoor viel één dode en raakten meerdere mensen gewond.

Al-Qaeda
Volgens de Syrische ambassadeur bij de VN is Fatah al-Islam gelieerd aan het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Strijders van de beweging die nu slag leveren in het Noord-Libanese Tripoli hebben jaren geleden vastgezeten in Damascus.

De diplomaat sprak beschuldigingen tegen dat de radicale groepering banden onderhoudt met de Syrische autoriteiten. ''Als ze naar Syrië komen zullen ze in de gevangenis worden gegooid'', zei de diplomaat. ''Ze vechten niet voor de Palestijnse zaak. Ze vechten voor al-Qaeda.''


Opgeëist door Fatah al-Islam