Sudan voert geweld in Darfur op

Icoon BuitenlandsHet Sudanese regime stookt opzettelijk het geweld in de westelijke regio Darfur op. Humanitaire hulp wordt gehinderd, dorpen worden aangevallen en brute milities worden bewapend om de strijd aan te gaan met rebellen en bandieten.Het regeringsleger is bovendien betrokken bij aanvallen op dorpen waarbij vrouwen en kinderen worden vermoord. Dat stelde de VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland woensdag in een rapportage aan de VN-veiligheidsraad.

De situatie in het gebied verslechtert in hoog tempo en dreigt in een niet te stoppen neerwaartse spiraal terecht te komen. Egeland, waarschuwt voor een ramp van buitengewone proporties als er niet snel iets aan de situatie wordt veranderd. De Nederlandse speciale VN-gezant voor Sudan Jan Pronk kwam eerder al tot soortgelijke observaties."De komende weken zijn cruciaal voor onze levensader naar 3 miljoen mensen. Deze periode is waarschijnlijk de laatste mogelijkheid voor deze raad, de regering van Sudan, de Afrikaanse Unie, de rebellen en voor ons allen om een humanitaire ramp te voorkomen die nog veel grotere proporties aanneemt dan we tot nog toe hebben gezien in Darfur", hield de Noor de vijftien leden tellende Veiligheidsraad voor.

Volgens Egeland vindt er in bepaalde delen van Darfur "desintegratie plaats van orde en gezag". Rebellen krijgen wapens uit het buitenland en van over de grens met Tsjaad en de regering bewapent Arabische milities die niet-Arabische dorpen aanvallen en daar verkrachten en moorden."Het falen komt door een overheid die het conflict liever aanwakkert dan de eigen burgers beschermt en van rebellen die zich niet willen aansluiten bij het staakt-het-vuren", aldus Egeland.

Door de toestroom van wapens neemt het banditisme langs de wegen toe waardoor de levering van hulp moeilijker wordt. Het probleem wordt verergerd door een muur van administratieve obstakels die de regering langzaam maar zeker heeft opgeworpen in zowel Khartum als Darfur.