Verdachten kunstroof moeten 18,1 miljoen betalen

De hoofdverdachten van de Rotterdamse kunstroof in 2012 moeten de Kunsthal 18,1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Boekarest maandag bepaald, schrijft het Roemeense persbureau Mediafax. Het bedrag is gebaseerd op de waarde van de zeven kunstwerken die uit de expositieruimte in Rotterdam zijn verdwenen.

Drie verdachten werden maandag ook veroordeeld tot straffen van twee tot bijna zeven jaar. De Roemeen Adrian Procop, die op de vlucht was geslagen en in december in Manchester werd aangehouden, kreeg de hoogste straf. Hij is veroordeeld voor het samenwerken met hoofdverdachte Radu Dogaru, die vorig jaar dezelfde straf kreeg evenals een derde hoofdverdachte Eugen Darie.

De handlangers Bitu Alexander en Olga Dogaru, de moeder van Radu, kregen straffen van twee jaar. Olga Dogaru werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

Procop en Dogaru zijn in oktober 2012 de Kunsthal in Rotterdam binnengeslopen. Ze namen werk mee van onder andere Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet. Wat er precies met de werken is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. De verdachten hebben daar verschillende verklaringen over afgegeven.