Israël gijzelt 64 Palestijnse politici

Icoon Israël/PalestinaHet Israëlische leger heeft gisteravond naar verluidt 64 Palestijnse bewindslieden en parlementariërs ontvoerd. Met zwaar geschut waren de Israeli's de bezette Westelijke Jordaanoever binnengetrokken, nadat een Israëlische soldaat was ontvoerd door een Palestijnse groepering, Volks Verzet Comités (PRC) genaamd. De Volksverzetscomités wilden de Israelische soldaat ruilen tegen Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israelisch gevang zitten. De Israelische premier Olmert ging hier niet op in, "wij voeren geen onderhandelingen met terroristen".

Onder de 64 ontvoerden zit in elk geval vice-premier Nasser al-Shaher, minister van Arbeid Mohammed Barghouthi, minister van Religieuze Zaken Nasser Nayef Rajoub en minister van Financiën Omar Abdel Razek. Het is opmerkelijk dat het Israëlische leger lieden van de regerende Hamas partij ontvoert, aangezien zij primair opriepen tot de vrijlating van de soldaat en secundair tot een goede behandeling van hem.

Ondertussen is een 18-jarige Israelische kolonist gedood. De Volksverzetscomités zegt achter zijn dood te zitten. Aangezien zij ook de Israelische soldaat hadden ontvoerd, rest er weinig hoop voor zijn leven. Ze hadden al gedreigd hem te vermoorden als Israël zijn militaire actie niet zou afbreken.