Romario eindelijk op 1000

Officieel of officieus, dat blijft de vraag nadat de Braziliaanse voetballer Romario afgelopen zondag zijn duizendste treffer maakte. Teamgenoten bedolven de ex-PSV'er na de verzilverde strafschop. Met zijn doelpunt schaarde Romario de Souza Faria zich naast de legendarische Pelé, die de grens van 1000 ook overschreed in zijn carrière.

"Ik draag dit op aan mijn familie, mijn kinderen. Ik ben echt emotioneel, dit is een uitzonderlijk moment in mijn leven," zei de 41-jarige voormalige superspits tegen de pers. Die waren na de strafschop het veld op gerend voor een reactie. Het spel kwam daardoor welgeteld zestien minuten stil te liggen.

Het duizendste doelpunt van Romario heeft de voetbalgelederen in Brazilië lange tijd bezig gehouden. De stadions van de clubs waar Romario's elftal Vasco da Gama speelde zaten keer op keer volgepakt met mensen, maar de spits zelf had schijnbaar last van plankenkoorts. Gisteren was het dan eindelijk zo ver - of toch niet?
Eerder werd beweerd dat Romario in de jacht naar 1000 doelpunten één treffer over het hoofd had gezien: tegen Nieuw-Buinen zou de Braziliaan gescoord hebben, maar PSV-archivaris Peter Verhagen ontkende dit. Romario zelf gaf overigens toe nogal ruimhartig te zijn geweest in zijn doelpuntentelling: ook vriendschappelijke duels en wedstrijden uit zijn jeugd telde hij mee. De magische grens van doelpunten zou hij dus zomaar al eerder kunnen hebben bereikt.