Marokkanen met angst op reis

Nederlandse Marokkanen die dit jaar de vakantie in hun moederland willen doorbrengen zijn bang om overvallen te worden. Steeds vaker zijn zij het doelwit van gewelddadige overvallen bij de snelwegen in Spanje.

Alleen al het afgelopen weekend kwamen het bij het steunpunt van de ANWB in Barcelona zes meldingen binnen van overvallen. Volgens een woordvoerder is het een nieuw fenomeen. "Vroeger had moeder de waardevolle spullen in haar korset genaaid. Maar de nieuwe generatie Marokkanen is aardig welvarend, rijdt in mooie auto's en heeft mooie spullen en vaak veel geld bij zich omdat ze voor langere tijd gaan. Dat maakt ze tot een aantrekkelijke prooi."

Mohammed Chahim, raadslid in Helmond, heeft het probleem per brief aangekaart bij de minister van Buitenlandse Zaken. Hij vraagt hem en de staatssecretaris om de overvallen aan te kaarten bij de ambtsgenoten in Spanje. Ook het Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland (SMN) stuurde een brief aan het ministerie waarin ze hun bezorgdheid uiten.

Chahim laat weten dat het om brute overvallen gaat. Auto's worden van de weg gedrukt en vervolgens beroofd. Voorheen hadden de 'Westerse' toeristen met hun dure auto's voornamelijk last van overvallers. Nu hebben de overvallers (veelal van Oost-Europese afkomst) het op de Marokkanen gemunt. Zij hebben volgens Chahim vaak cadeaus en veel contant geld bij zich dat ze in Marokko aan familie willen geven.

"Het gaat soms om tienduizend euro. Het is spaargeld, maar soms ook zwart geld. Dat is de reden dat mensen vaak niet eens aangifte durven te doen. Marokkanen stappen sowieso niet zo snel naar de politie. Dat heeft met schaamte te maken. Ook het taalprobleem speelt een rol bij het aangifte doen", aldus Chahim. Het is voor het SMN ook belangrijk dat het Nederlandse consulaat voorbereid is.

In theehuizen en moskeeën zijn de reizen en de overvallen het gesprek van de dag. Verschillende leden van de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven hebben al gezegd bewapend op reis te gaan, zodat zij zich tegen de overvallers kunnen beschermen. Vier Marokkaanse jongeren uit Amsterdam die in april van dit jaar bewapend op pad gaan, zitten nu echter in een Spaanse cel. Toen zij overvallen werden, schoten zij de Oost-Europese overvallers in de benen en sloegen ze de overvallers met knuppels.

Het SMN kent verschillende scenario's. Zo zijn er overvallers die vermomd als politieagent auto's van de weg halen of auto's worden gehackt tijdens het tanken. "Het gaat er dit jaar allemaal veel heftiger aan toe dan voorgaande jaren."

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.