Van Dale offline na onbedoelde belediging

Icoon InternetDe gratis online versie van Van Dale is sinds vrijdagmiddag offline. Door een technisch mankement kregen de bezoekers beledigende betekenissen van woorden te zien. Wie voor vrijdagmiddag zocht op het woord ‘geitenneuker’, kreeg de uitleg ‘moslim’ te zien. Een oplettende internetter heeft dat ontdekt. Woordvoerster Marjolien van den Bergh zegt dat dat het gevolg is van een technische fout.

Volgens de zegsvrouw wordt de inhoud van het online woordenboek afgeleid van een database met zoekwoorden. In die database bevinden zich ook zogenaamde ‘labels’ die de uitleg bij een woord van context te voorzien. Bij het woord ‘geitenneuker’ hoort het label ‘beledigend’.

Tijdens een recente update aan de website waren de labels per ongeluk niet meegenomen. Daardoor ontbraken ook toevoegingen als ‘informeel’ of ‘in BelgiŽ’ (bij Vlaamse woorden) . Van Dale had besloten om vrijdagmiddag de site tijdelijk uit de lucht te halen. Als de labels weer op hun goede plek staan, gaat de site weer online.