Verhagen: Nederlandse bijdrage Gaza troepenmacht

Icoon PolitiekMaxime Verhagen zal zijn uiterste best doen om Nederland te laten bijdragen aan een internationale troepenmacht, mocht deze nodig zijn om na een Israëlisch-Palestijns vredesaccoord het vacuüm van het teruggetrokken Israëlische leger op te vullen.

Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken maandagavond in zijn toespraak op de prestigieuze Herzliya-conferentie in Israël. Volgens Verhagen is een sterke, internationale troepenmacht de beste manier om, na de eventuele terugtrekking tot overeengekomen grenzen, Israëls veiligheid te garanderen.

Ook stipuleerde de minister nogmaals dat de grenzen van de Gazastrook heropend moeten worden voor de export, zodat Palestijnse burgers een inkomen kunnen verwerven. Hij riep op elektriciteitsvoorziening toe te staan en ervoor te zorgen dat voldoende voedsel en medicijnen de bevolking bereikt. Hij zei te begrijpen dat Israël maatregelen moet nemen om de veiligheid van de eigen bevolking te garanderen, maar drong er op aan om de reactie binnen proporties te houden.

"Hoe meer de bewoners van Gaza door de mangel worden gehaald, des te meer zullen ze zich onttrekken en verontwaardigd voelen", aldus Verhagen. "Frustratie en woede kunnen een vruchtbare bodem voor radicalisering vormen".

Eerder maandag sprak hij ook al zijn Israëlische ambtgenote Tsipi Livni daarop aan.
"Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen"