"Er werd flink wat afgeneukt bij Veronica"

Herinnert u zich deze nog?Wie dacht dat 3FM-dj Giel Beelen vernieuwend was door zich een paar jaar geleden te laten pijpen tijdens de uitzending heeft het mis. Bij het oude Radio Veronica gebeurde het al. Er gaan de meest wilde verhalen rond over Radio Veronica, de roemruchte zeezender en later publieke omroep uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Seks, drugs en rock'n roll zijn daarbij de sleutelwoorden. Mediajournalist Arjan Snijders heeft het allemaal uitgezocht en er een boek over geschreven. En dan niet alleen maar over de beruchte zeezendertijd, maar ook over de laatste jaren van Veronica.

Dus werden de dj's nu onder de mengtafel oraal bevredigd tijdens de uitzending? "Ja hoor, dat is wel gebeurd ja", zei Snijders gisteravond in FOK!radio. "In ieder geval Jeroen van Inkel. De verschillen met Giel zijn dat Giel zijn microfoon open liet staan, Van Inkel niet. Het tweede verschil is dat andere dj's zoals Rob Stenders dat fragment van Beelen overdag herhaalden, waardoor het meer impact had." Maar volgens Snijders was het bij Radio Veronica in de jaren 70 al goed feest. "Er werd flink wat afgeneukt. Ik denk dat bijna elke Veronicaan het wel met de ander gedaan heeft. En dat was ook weer een deel van de lol daar..."

Snijders schreef het boek 'Herinnert u zich deze nog' in opdracht van de Omroepvereniging Veronica. "Ik heb journalistieke onafhankelijkheid gevraagd en ook gekregen. Dat was best wel lef hebben, want ook de huidige bestuurders staan er niet altijd even positief in." Maar met wat het uiteindelijk geworden is was niet iedereen blij. "Vooral de oude rotten in de verenigingsraad zijn er absoluut niet blij mee."

En er staan nogal wat dingen in het boek die de goedkeuring van de oude rotten niet kan krijgen. Bijvoorbeeld de passage over Rob Out, oud-directeur van Veronica. "Hij was zwaar aan de drank en nam sollicitaties af in z'n naakie... gewoon om te kijken hoe sollicitanten daarmee om gingen." En dan is er nog het 'secretaresse-verhaal'. "Er is ooit een secretaresse van het balkon af gegooid. En die is daar behoorlijk gehandicapt uitgekomen." Nu waren dat vaak nog van die stiekeme Hilversumse geheimen. "Maar er zijn mensen die er niet blij mee zijn dat dit nu zwart op wit staat."

De laatste jaren van Veronica waren niet geweldig. De zender stapte eind jaren negentig uit de HMG (nu RTL). Er kwamen toen 'graaiers' op Veronica af. "Bert van der Veer is er zo eentje. Die heeft in 2003 nog een tijdje Veronica Televisie gemaakt met heel veel seksprogramma's. Maar toen hij dat ging uitzenden wist hij eigenlijk al dat het een kansloos avontuur was. Want bijna geen enkele kabelmaatschappij gaf de zender door en er was ook helemaal geen reclame-apparaat. Drie maanden later lag het op z'n gat en ging hij met 450.000 euro naar huis."

Inmiddels bestaat de omroep Veronica niet meer. Er is wel nog een vereniging die onder andere de archieven beheert. "Het merk Veronica is verkocht aan Sky Radio die er nu Radio Veronica mee maken. En op televisie heeft SBS nu de rechten, die er de tv-zender Veronica maakt." Dat werd gedaan om te voorkomen dat de vereniging failliet zou gaan.

Het bestuur van de vereniging Veronica is wel tevreden met het boek. "Zij hebben een streep willen zetten onder het verleden en willen nu bouwen aan een nieuwe toekomst." Zo is de vereniging nu ook eigenaar van kabelzender Kink FM en runt het een radioschool waar nieuwe talenten opgeleid worden.

Heeft Snijders nog een heftig feitje tot slot? "De personeelsfeestjes van Veronica waren een ramp voor vaste relaties. Zo is er een verhaal dat een zwangere vrouw naar haar man belde toen het zover was, maar die man was net heftig aan het vreemdgaan met een Veronica-collega. Dus moest de zwangere vrouw maar even wachten." Overigens moet de mediajournalist toegeven dat het tegenwoordig veel minder heftig is bij de huidige omroepen. "Het paste echt bij die tijd. En daarom was Veronica zo'n hechte club."