Vogelaar opent Ramadanfestival

PvdA-minister voor Integratie Ella Vogelaar zal vanavond in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de derde editie van het Ramadanfestival openen. Hiermee wordt de eerste dag van de ramadan, de islamitische vastenmaand, ingeluid. Het Arab Orchestra of Nazareth, dat uit joden, christenen en moslims bestaat, sluit de avond af.

Het festival organiseert tussen vandaag en 20 oktober verschillende activiteiten om ontmoetingen tussen moslims en niet-moslims te stimuleren. Het thema is dit jaar 'Elkaar blijven ontmoeten'. Het Ramadanfestival vindt in veertig gemeenten plaats.

De ramadan houdt in dat moslims na zonsopgang en voor zonsondergang niet eten, drinken, roken en zich onthouden van geslachtsgemeenschap. De achterliggende gedachte hiervan zou zijn om het lichaam te zuiveren en de mens rust te geven. Jaarlijks vasten tijdens de maand ramadan is één van de vijf zuilen van de islam.

Ieder jaar wisselt de begindatum van de ramadan. De islamitische kalender is namelijk niet afgestemd op de zon, zoals de gregoriaanse kalender die wij gebruiken, maar op de maan. In verschillende landen worden verschillende methodes gebruikt om de start van de ramadan te bepalen. Hierdoor kan het gebeuren dat in sommige landen de ramadan op een andere dag begint dan in andere landen. Na 29 of 30 dagen is de ramadan voorbij. De vastenmaand wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest.

Met dank aan IkBenEenMarokkaan voor de submit.