Hollands guerrillameisje FARC komt uit Groningen

BinnenlandsEen Nederlands vrouw van wie onlangs dagboeken werden gevonden in een kamp van het marxistische rebellenleger FARC in Colombia, is een oud-studente uit Groningen. Het betreft de 28-jarige Tanja Nijmeijer, schrijft De Telegraaf vandaag. Ze blijkt zich in 2002, na haar studie Romaanse Talen en Cultuur aan de universiteit in Groningen, te hebben aangesloten bij het rebellenleger.

Eerder was ze in 2000 al in Colombia met studenten uit Europa op een rondreis, georganiseerd door een Deense organisatie om marxistische experimenten in Zuid-Amerika te leren kennen. Ze was zo enthousiast dat ze in 2002 terugkeerde en zich aansloot bij de FARC.

Het nieuws dat een Nederlandse meevecht met het rebellenleger van FARC werd bekend nadat het Colombiaanse leger een inderhaast verlaten kamp van de marxistische beweging was binnengevallen en daar dagboeken van Tanja had aangetroffen. Ze waren overigens ondertekend met de schuilnaam Eillen. Maar doordat een Colombiaanse krant delen van het dagboek en een gevonden foto publiceerde, konden media in Nederland haar identiteit traceren.

Overigens meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren nog geen idee te hebben wie achter 'Eillen' schuilging. '''Eillen', noch haar familie heeft ooit contact gezocht met de Nederlandse ambassade in Colombia of het ministerie'', zo luidde de verklaring.

Kritisch
In haar dagboeken schrijft Tanja zeer kritisch over het leven in het rebellenleger. Het dagelijks leven bij de Farc ervaart ze vaak als saai en vernederend en haar collega-strijders als opportunisten, de mannen als seksistisch en onbetrouwbaar. Vaak is ze depressief. ''Soms word ik huilend wakker en altijd is er dezelfde vraag: heb ik het juiste gedaan? Zou ik gelukkig zijn geweest als ik in Nederland was gebleven, les had gegeven, gewerkt had als vertaler, lesgegeven aan de universiteit, gewerkt in een bedrijf? Verloofd, getrouwd, met kinderen?''

Ook schrijft ze dat ze genoeg heeft van ''dat blabla over communist zijn, eerlijkheid, niet verspillen en gehoorzamen. Ik voel me nutteloos. Hier heb ik geen toekomst. Ik kan nergens heen.'' Maar even later concludeert ze dat ze niet anders wil. ''Hier ben ik een vis in het water; het oerwoud is mijn thuis. De FARC is mijn leven, mijn familie. Ik zou liever in een gevechtseenheid zitten.''

Doodvonnis
De vondst van haar dagboeken kan het doodsvonnis voor de Hollandse Tanja betekenen. De FARC heeft een huiveringwekkende reputatie met het afrekenen van critici binnen zijn eigen gelederen. ''Er geldt maar één straf voor zo'n stommiteit: de doodstraf'', zegt een FARC-kenner in De Telegraaf.

Mocht Tanja overigens op de een of andere manier weten te terug te keren naar Nederland, hoeft ze niet te vrezen dat zij haar Nederlanderschap verliest omdat ze 'in vreemde krijgsdienst' is geweest. Dat gebeurt namelijk alleen bij gevechtshandelingen tegen het Nederlandse Koninkrijk of zijn bondgenoten.

Het rebellenleger FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) werd in 1964 opgericht als een militaire vleugel van de Colombian Communist Party (CCP). De FARC is de oudste, grootste en best uitgeruste Marxistische terreurgroep in Colombia. De beweging heeft eigenlijk alle soorten aanslagen die bij een guerilla-oorlog horen al gepleegd. Daarbij horen onder andere moorden, kidnappingen en bomaanslagen. Deze aanslagen worden zowel gepleegd op politici als op onschuldige burgers.Aangetroffen foto van Tanja Nijmeijer

Met dank aan ZoetZuurHapje, Vandaar en remc-o voor de submit.