Gevechten Gazastrook gaan gewoon door

Icoon Isra묯PalestinaDe strijdende Palestijnse partijen zijn vandaag gewoon doorgegaan met hun gevechten. Zeker zes mensen verloren door de gewelddadigheden het leven. Het dodental van de gevechten in de afgelopen vier dagen kwam vanochtend op minstens 53 te staan.

Schutters van Hamas vielen in het midden van de Gazastrook posities aan van veiligheidsdiensten die verbonden zijn aan president en Fatah-leider Mahmoud Abbas. Bij één van de acties vonden vier Fatah-aanhangers de dood.

Strijders van Fatah beschoten op hun beurt met raketgranaten het huis van de Hamas-onderminister voor Informatie. De woning vatte vlam maar er vielen geen slachtoffers.

'Oorlogsmisdaden'
Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maken de Hamas en Fatah zich schuldig aan schendingen van het humanitaire volkenrecht die in sommige gevallen neerkomen op oorlogsmisdaden. HRW wijst op het executeren van gevangen strijders, het vermoorden van burgers die niet deelnemen aan de gevechten, het vechten in ziekenhuizen en het misbruiken van onderscheidingstekens van de pers.

Zo gooide Hamas een kok van de garde van de Palestijnse president Abbas, een Fatah-leider, van een hoog gebouw. Op zijn beurt gooide Fatah een imam die Hamas steunt van een hoog gebouw. Ook werd maandag gevochten in en rond twee ziekenhuizen in de Gazastrook. HRW herinnert eraan dat ziekenhuizen volgens het volkenrecht onder alle omstandigheden beschermd moeten worden.