Bestand in Gaza snel geschonden

Icoon Buitenlands Na felle gevechten tussen rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah gisteren in de Gazastrook, hebben Egyptische bemiddelaars een staakt-het-vuren kunnen arrangeren. Maar dat bestand werd vanochtend alweer gebroken.

Bij de gevechten van gisteren vielen vijf doden en achttien gewonden. Het waren de hevigste gevechten sinds Hamas en Fatah in februari een akkoord sloten over de vorming van een regering van nationale eenheid. Het bestand ging vannacht om 01.00 uur in. Maar net als in het verleden werd het staakt-het-vuren alweer snel geschonden. Vanochtend werden de schermutselingen alweer hervat. Daarbij viel zeker een dode en raakten elf mensen gewond.

Het geweld brak aanvankelijk uit nadat een lokale leider van de aan Fatah gelieerde al-Aqsa Martelaren Brigades was doodgeschoten. De Brigades beschuldigden Hamas achter de aanslag te zitten waarna de gevechten uitbraken. Hamas ontkent iets met de schietpartij te maken te hebben.

Vandaag werd een Fatah-activist doodgeschoten in Gaza-stad. Hamas zou ook een kantoor van Fatah in brand hebben gestoken.


Gaza-stad