Viersterrenhotel voor alcoholisten

Icoon GezondheidBegin volgend jaar wordt in het Brabantse Oirschot het eerste 'vier sterren resort' voor mensen met alcoholproblemen geopend. In mei start de gedeeltelijke sloop en verbouwing van het pand, waarin nu Novadic-Kentron is gevestigd. Het hotel krijgt de naam RoderSana.

In Nederland is tot nu toe geen mogelijkheid om intern een intensieve therapie te volgen om van de drank af te komen. Het nieuwe gebouw wordt vergelijkbaar met een viersterrenhotel met een sauna, een goed restaurant - ongetwijfeld zonder een goed glas wijn - en met mogelijkheden om te wandelen en paard te rijden. De behandeling is dus omgeven door luxe, maar is zeker geen 'verwenzorg'.

Van der Meer, directeur ad interim van RoderSana geeft aan waarom: "Daarvoor is het te moeilijk. Je begint namelijk met onthouding van alcohol. De reguliere zorg zit tot de nok vol met heftige drugsverslaafden. De overheid wil ook juist die mensen van de straat halen. Er is geen ruimte voor alcoholverslaafden. Daarnaast is de aanpak van drugsverslaving totaal anders dan die van alcoholverslaving. Die cliŽnten kun je niet bij elkaar zetten."

Door dit initiatief van GGZ Noord Midden Limburg, IrisZorg, Mondriaan Zorggroep, Novadic-Kentron en de Reinier van Arkelgroep, hoeven mensen straks niet meer naar het buitenland voor een dergelijke therapie. De verwachting is dat 200 tot 250 cliŽnten per jaar behandeld kunnen worden. Na de 'vakantie' volgt nog een jaar nazorg 'aan huis'. De kosten zijn 450 tot 550 euro per dag. Volgens Van der Meer betekent dit niet dat de therapie alleen bereikbaar is voor rijke zuiplappen. "Wij merken dat geld nooit een reden is om mensen intensieve zorg te onthouden. Vaak slaat de familie de handen ineen of draagt een werkgever bij. En sommige verzekeraars zullen een deel van de kosten vergoeden."