Hillary Clinton belooft einde oorlog Irak

Icoon Buitenlands De Amerikaanse senator Hillary Clinton zal een einde maken aan de oorlog in Irak als ze in 2008 tot president van de Verenigde Staten wordt gekozen. Dat heeft ze vrijdag beloofd aan de bevolking van de VS.

Eerder stond Clinton onder druk van critici, omdat zij in eerste instantie de oorlog in Irak had gesteund. "Ik wil hierover uiterst duidelijk zijn: als ik in oktober 2002 president was geweest, zou ik deze oorlog niet zijn begonnen", reageerde ze op de kritiek.

De situatie in Irak ligt steeds verder onder vuur. De Amerikaanse president George Bush besloot vorige maand om 15.000 extra troepen naar Irak te sturen om de situatie beter aan te kunnen. Een langverwacht rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten noemt de oorlog nu een "burgeroorlog" en "toenemend riskant". Ondanks dat Bush het woord burgeroorlog liever niet in de mond neemt, nam hij het belangrijke rapport wel in ontvangst.

In het rapport staat dat er ondanks de zeer slechte situatie wel hoop op verbetering is. De Verenigde Staten zijn niet de belangrijkste factor om voor verbetering te zorgen. De Iraakse regering is veel belangrijker: deze moet ervoor zorgen dat de onderlinge verschillen in Irak afnemen, de strijd met extremisten versterkt wordt en de enorme corruptie afneemt.