'Concertgebouworkest op een na beste'

Icoon MuziekHet Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), het orkest van het Concertgebouw in Amsterdam, is volgens het belangrijke Franse muziektijdschrift Le Monde de la Musique het op een na beste orkest van Europa. Alleen de Wiener Philharmoniker scoren hoger. Het verschil was overigens miniem: het KCO kwam één punt tekort voor een gedeelde eerste plaats.

Le Monde de la Musique had recensenten van tien Europese media gevraagd om een persoonlijke top 10 samen te stellen. Na de Wiener Philharmoniker en het Concertgebouworkest kwamen de Berliner Philharmoniker op de derde plaats. Het Londen Symphony Orchestra moest zich tevreden stellen met een vierde plaats, de Staatskapelle Dresden werd vijfde.

Dat het Koninklijk Concertgebouworkest zo hoog scoort, komt niet uit de lucht vallen. Het orkest geldt al vele jaren als een van de beste orkesten in de wereld. Onder ander zijn vertolkingen van Mahlersymfonieën zijn wereldberoemd. Mahler zelf heeft veel van zijn symfonieën nog bij het orkest gedirigeerd. Mahler was niet de enige beroemdheid die met het orkest gewerkt heeft; zo ongeveer iedere klassieke musicus van naam is bij het orkest te gast geweest. Sinds twee jaar staat het orkest onder leiding van de Let Mariss Jansons.