Vrouw topless op Google Earth

Icoon Digital Sinds een week staat Nederland stukken gedetailleerder op de kaart in het programma Google Earth. Sindsdien zijn veel gebruikers op zoek naar eigenaardigheden. In Den Haag scheen het zonnetje toen de luchtfoto's genomen werden. Dat is te zien aan de vele zonaanbidders in de stad. Eentje van hen is een vrouw die topless ligt te zonnen in haar tuin. EditieNL heeft haar om een reactie gevraagd, maar er werd niet opengedaan.

In een veld tussen Rhenen en Veenendaal is vanuit de ruimte overduidelijk het woord 'Lonsdale' te lezen. "Heel eigenaardig", stelt Fred Hagman van Aerodata, het bedrijf dat de luchtfoto's heeft geleverd aan Google Earth. "Dat moet haast wel toeval zijn", reageert hij op eerdere speculaties dat Lonsdale-jongeren Google Earth zouden gebruiken om reclame te maken of met elkaar te communiceren. "Het is voor het publiek nooit bekend geweest wanneer we onze vluchten uitvoerden. Het lijkt er dus op dat dit puur toeval is. Wellicht is het gras platgestampt om een grapje met een luchtballon uit te halen".

Hagman sluit uit dat mensen met de foto's in Google Earth gesjoemeld hebben. "Van buitenaf valt er niets te wijzigen in Google Earth. We proberen de luchtfoto's bovendien zo onaangetast mogelijk te laten. We hebben alleen op last van het Ministerie van Defensie enkele gevoelige gebieden afgedekt", aldus Hagman.

Aerodata heeft de afgelopen dagen veel eigenaardigheden doorgespeeld gekregen. Ook staan er veel mysteries op Google Earth, zoals een vliegtuig met één vleugel. Dat was ontstaan doordat Aerodata twee foto's een klein beetje over elkaar geplakt heeft, waardoor de vleugel verdween.

Ook in andere landen zijn eigenaardigheden ontdekt. In Las Vegas houdt iemand een haai als huisdier in zijn zwembad. In België staan er fonteinen en gebouwen in de vorm van een swastika-teken. In Groot-Brittannië zijn graancirkels ontdekt.

Google Earth is een programma waarmee gebruikers de wereld vanuit de lucht kunnen bekijken. Vaak is het mogelijk om zeer ver in te zoomen, waardoor mensen, auto's en gebouwen zichtbaar worden. In totaal bestaat Nederland uit zevenduizend foto's, die samen een bestand vormen van 850 gigabyte.

Klik hier om de uitzending van EditieNL over de topless-vrouw te bekijken.Permanent naakt in de tuin op Google Earth


Lonsdale in een veld bij Veenendaal


Man heeft haai als huisdier in zwembad


Gebouw ziet eruit als swastika-teken


Met dank aan IQM voor de submit.