Oorlogsclips frustreren VS

Icoon OorlogAmerikaanse soldaten die hun oorlogservaringen delen via oorlogsvideo's op sites als YouTube.com baren het Pentagon grote zorgen. Ook op sites als Ogrish.com en MySpace.com staan duizenden oorlogsvideo's, sommige voorzien van 'opzwepende' muziek.

Dagelijks worden er verschillende sites en weblogs in de gaten gehouden door het US Central Command, het defensieonderdeel dat verantwoordelijk is voor de oorlogsvoering in Irak en Afghanistan, op beeldmateriaal dat mogelijk schadelijk zou kunnen zijn voor het imago van de VS. Veel van de video's bevatten schokkende beelden van de bloederige nasleep van aanslagen.

Volgens het Departement van Defensie zijn deze video's een middel in een propagandaoorlog tegen de VS. Een officier van het Amerikaanse leger verklaarde dat "door deze filmpjes getracht wordt het idee te verspreiden dat onze millitairen oorlogszuchtig en barbaars zijn, en dat is niet het geval."

Een mede-eigenaar van Ogrish verdedigt dat er "een misvatting bestaat in het Westen over wat oorlog inhoudt. Men denkt dat het er in een oorlog redelijk netjes aan toe gaat. Mensen zijn vergeten hoe grof oorlog is."

Het merendeel van filmpjes op Ogrish is afkomstig van opstandelingen die coalitietroepen aanvallen.