Raadslid doet na 35 jaar aangifte van ontvoering

Roel van DuijnDe Amsterdamse politicus Roel van Duijn heeft aangifte gedaan van een ontvoering die in 1970 plaatsvond. De rechtse activist Joop Baank bekende de ontvoering van het raadslid van de Kabouterpartij onlangs in het tv-programma Andere Tijden. Van Duijn, die een dag later in BelgiŽ werd vrijgelaten, deed destijds geen aangifte omdat hij geen vertrouwen had in de politie.

Baank, die in het programma stelde nog altijd trots te zijn op zijn actie, kwam tot de daad omdat hij vond dat Van Duijn en zijn Kabouterpartij een slechte invloed hadden op Amsterdam. Op de aangifte reageert hij laconiek. "Van Duijn moet zich na laten kijken, hij is een demente oude man geworden. Wij waren geen terroristen. Wij waren mensen die zorg hadden over Amsterdam", stelt Baank. Later zou hij pamfletten in Amsterdam verspreiden, met de tekst 'f10.000,- voor het lijk van Roel van Duijn'. Baank was destijds lid van de extreem-rechtse Partij voor Nieuw Rechts.

In 1975 wordt Baank wel opgepakt als hij explosieven wil plaatsen bij een metrostation van de Amsterdamse metro, die op dat moment in aanleg is. "Eigenlijk hadden we in ons achterhoofd dat demonstranten, het linkse tuig, de schuld zouden krijgen. Omdat ze altijd zoveel rotzooi trapten", stelt de rechts-extremist nu in Andere Tijden. Saillant detail: op het moment van de mislukte aanslag is Roel van Duijn, inmiddels lid van de PPR, wethouder in Amsterdam. In 1976 wordt Baank voor zijn aandeel veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Of Justitie iets gaat doen met de aangifte van Van Duijn lijkt vrijwel uitgesloten. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de ontvoeringszaak hoogstwaarschijnlijk verjaard.

Joop Baank
Joop Baank in Andere Tijden


-
De aflevering van Andere Tijden is online na te zien.