Jesús Gil y Gil (71) overleden

Jesús Gil y Gil, de ex-voorzitter en eigenaar van de Spaanse voetbalclub Atlético Madrid, is in een ziekenhuis in Madrid op 71-jarige leeftijd overleden. De markante Gil y Gil lag sinds zaterdag in het ziekenhuis vanwege een beroerte.

Gil y Gil was behalve voorzitter en eigenaar van Atlético ook lange tijd burgemeester van de badplaats Marbella. Hij kwam in opspraak vanwege betrokkenheid bij fraude, mismanagement, misbruik van gemeenschapsgeld en belastingontduiking en zat verschillende keren in de gevangenis. In 1969 werd hij verantwoordelijk gehouden voor de dood van 58 personen die omkwamen toen een van zijn gebouwen instortte. Hij werd veroordeeld voor 5 jaar cel, maar kreeg na 18 maanden gratie van generaal Franco. In 2002 werd de steenrijke Spanjaard vastgezet omdat hij als burgemeester van Marbella 26 miljoen euro aan gemeenschapsgelden had onttrokken. Hij kwam vrij op borgtocht.

In 1997 baarde Gil y Gil opzien door na een Champions League wedstrijd tegen Ajax in Amsterdam de uitspraken 'Het lijkt hier de Kongo wel, de zwartjes groeien als paddestoelen uit de grond' en 'Hebben ze hier een oliebollenmachine die zwartjes maakt?' te doen. In de wedstrijd in Madrid schakelde Ajax vervolgens de Spaanse club door een 3-2 overwinning uit.


Jesús Gil y Gil
Jesús Gil y Gil, vandaag in Madrid overleden