[update] Blokkade kampbewoners be?indigd

moonflower343, Tha_Skunk, DarkShine, t1m.nl, weet_ik_veel, rblommers en Libris hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeveer honderd bewoners van het beruchte woonwagenkamp 'de Vinkenslag' in Maastricht blokkeren op dit moment de A2 ter hoogte van het MVV-stadion in Maastricht. De bewoners hebben huishoudelijk afval en banden op de weg geplaatst om het verkeer tegen te houden.

Getuigen hebben gemeld dat de A2 er uit ziet als een kleine vuilnisbelt. Als gevolg van de blokkade zijn er kilometerslange files ontstaan. De politie weet op dit moment nog niet wat voor actie ze gaat ondernemen tegen de kampbewoners: via onderhandelingen of via harde actie, aldus een woordvoerder.

De bewoners voeren actie omdat zij het zat dat het woonwagenkamp zo vaak gecontroleerd wordt. Die is al een tijd bezig met een grootscheepse operatie om paal en perk te stellen aan allerlei illegale activiteiten op het kamp. De bewoners voelen zich naar eigen zeggen door de gemeente Maastricht "als beesten behandeld en onderdrukt". Een vrouw verklaarde tegenover een radiojournalist dat de bewoners behandeld worden als "Joden in de tweede wereldoorlog"

Op dit moment heeft de politie een omleiding gemaakt bij de afslag Meerssen voor het verkeer vanuit de richting Eindhoven, maar de files zijn aan beide zijden van de Geusselt inmiddels fors.

"Het is stikdruk op de weg en bij de Geusselt zit het helemaal vast", aldus een woordvoerder van de politie. Bovendien is het erg mistig. Dat kan volgens de politie tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Update 09:04
De politie heeft overigens zojuist verklaard dat de Mobiele Eenheid (ME) op weg is naar de kruising van de A2, om een cordon om de actievoerende kampbewoners te leggen.

Update 10:57
De blokkade door bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag is voorbij. Met shovels wordt het afval op de rijbaan opgeruimd en met containers wordt dit afgevoerd, Het verkeer, dat vier uur lang muurvast stond, kan weer mondjesmaat doorrijden. De bewoners van Vinkenslag zijn in gesprek met andere woonwagenkampen in Nederland om landelijk actie te voeren.

Burgemeester Leers van Maastricht heeft gezegd het beleid rondom Vinkenslag niet te zullen aanpassen. De gemeente is al geruime tijd bezig met de sanering van het woonwagenkamp. 'Dan wordt het de bewoners blijkbaar af en toe zwaar te moede', zegt de gemeentewoordvoerder. 'Wat wij doen is reguliere handhaving. We komen niet met verrassingen of nieuwe regels.'

Update 13.28
Volgens een berekening van de Kamer van Koophandel in Zuid-Limburg heeft de blokkade bij de Geusselt vanmorgen het bedrijfsleven zo'n 5 tot 6 miljoen euro gekost. Duizenden mensen konden niet op tijd op hun werk komen. Er wordt bekeken of de geleden schade op de actievoerders kan worden verhaald. De Kamer van Koophandel dringt aan op maatregelen om soortgelijke acties in de toekomst te voorkomen.

Blokkade van de A2 bij Maastricht
Blokkade van de A2 bij Maastricht