Schaatscoach Gemser speelde rol in zaak-Erkel

Voormalig schaatscoach Henk Gemser heeft een belangrijke rol gespeeld in de vrijlating van Artsen zonder Grenzen medewerker Arjan Erkel. Gemser, tegenwoordig medewerker van Studio Sport, wuift zelf alle eer weg. "Van Kofi Annan tot de paus is aangesproken op de zaak-Erkel. Ze hebben allemaal tijd ervoor genomen. Daarom; mijn bijdrage is minimaal. Ik zal in elk geval niets claimen."

Maar dankzij de contacten van de ex-schaatscoach in de Russische schaatswereld kreeg de familie van Erkel contact met de 'Veteranen van de Buitenlandse Inlichtingdienst'. Deze organisatie lijkt een sleutelrol te hebben gespeeld. Arjan Erkel noemde de organisatie tijdens zijn persconferentie eerder vandaag. De voorzitter van deze organisatie, Valentin Velichko, verklaarde op dezelfde persconferentie dat er geen losgeld voor Erkel was betaald, maar dat alle verdere details over de bevrijdingsoperatie geheim zouden blijven om de 'mensen die nog vastzitten' niet te schaden.

Gemser nam ruim een jaar geleden contact op met de familie Erkel om, naar eigen zeggen, hen een hart onder de riem te steken. Vervolgens werd het contact geÔntensiveerd en besloot hij diverse Russische sportbonden te benaderen. Via schaatser Vadim Sajoetin werd Gemser uitgenodigd om een bijscholingscursus voor schaatsen te geven in Moskou. Als tegenprestatie mocht de schaatscoach een persconferentie beleggen waarop hij de situatie rond Arjan Erkel kon uitleggen voor een gehoor van verschillende Russische journalisten. Kort daarna werd contact gelegd met de 'Veteranen van de Buitenlandse Inlichtingdienst'.

Ex-schaatscoach Henk Gemser
Henk Gemser speelde een rol bij de vrijlating van Arjan Erkel