Prinses moet drie jaar brommen

De echtgenote van een broer van de Saudische koning Fahd is woensdag in Egypte tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal van sieraden ter waarde van ruim drie miljoen gulden. Prinses Hind Shams el-Din Al-Fasi had de sieraden in december bij een beroemde juwelier in Caïro besteld, maar na aflevering niet betaald.

Prinses Hind, die een Marokkaanse vader en een Egyptische moeder heeft, is getrouwd met prins Turki bin Abdel Aziz. Na een ruzie tussen prins Turki en koning Fahd betrok het paar in 1983 de bovenste verdiepingen van het Ramses Hiltonhotel in Caïro. Het paar en zijn hofhouding hebben de afgelopen jaren een zeer slechte naam gekregen in de Egyptische hoofdstad. Vorig jaar werd prinses Hind al tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij een schuld van zes miljoen gulden aan de Egyptische adviseur van haar man niet had voldaan. Zij heeft de straf echter nooit uitgezeten. Twee broers van de prinses kregen ooit twee maanden gevangenisstraf opgelegd omdat zij twee studenten hadden aangevallen, maar ook zij zijn nooit achter de tralies gezet.

Prins Turki is door voormalige bedienden beschuldigd van mishandeling en wanbetaling. Twee bedienden van de prinses ontsnapten in 1998 uit het Ramses Hiltonhotel door zich aan aan elkaar geknoopte lakens van de 29ste naar de 24ste verdieping te laten zakken. De prinses had hen opgesloten nadat zij hun beklag hadden gedaan.

Kranten van de oppositie hebben er bij de regering op aangedrongen de prinselijke familie, die naar verluidt grote bedragen heeft geïnvesteerd in het Egyptische bedrijfsleven, het land uit te zetten.