Activisten vrezen homohaat door Brüno

Amerikaanse homo-organisaties zijn bezorgd over de nieuwe film van komiek Sacha Baron Cohen, beter bekend als Borat. In de nieuwe productie Brüno speelt Cohen een extraverte homoseksuele modeverslaggever met een Oostenrijks accent. De film gaat vandaag in première in Londen.

Stereotype
Homoactivisten zijn bang dat de film het stereotype beeld van de homoseksuele man zal versterken. Maar volgens de producent, Universal Studios, is het juist de bedoeling om homofobie belachelijk te maken.

Satire
Rashad Robinson, directeur van Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD): ‘We begrijpen de goede bedoelingen van de filmmakers, dit soort satire kan homofobie ontmaskeren. Maar aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat mensen zich nog ongemakkelijker gaan voelen bij onze gemeenschap.

’Kont op Eminem'
Cohen zorgde tijdens de uitreiking van de MTV Awards al voor opschudding toen hij zich gekleed als Brüno vanaf het podium met zijn kont op het hoofd van rapper Eminem liet vallen. Deze liep daarop woedend de zaal uit.

De film is vanaf 9 juli in Nederland te zien. In de Verenigde Staten gaat hij op 10 juli in première.

Het is niet voor het eerst dat Sacha Baron Cohen opschudding veroorzaakt met een typetje: de Kazachstaanse autoriteiten waren ook al niet zo gecharmeerd van zijn rol als sterverslaggever Borat.