FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Goodfellas

Film

Goodfellas draait om Henry Hill (Ray Liotta) een half Italiaanse, half Ierse jongen die opgroeit in Little Italy en al zijn hele leven tegen de gangsters in zijn buurt opkijkt. "Voor zolang ik me kan herinneren, wilde ik altijd al een gangster worden." Henry's misdaadcarriŤre begint met kleine klusjes. Na verloop van tijd wordt Henry opgemerkt door grote baas Paulie Cicero (Paul Sorvino), voor wie Henry een surrogaatzoon wordt. Henry wordt pas echt in de maffiafamilie opgenomen als hij als tiener ervoor kiest de bak in te draaien, in plaats van zijn medeplichtigen te verlinken. Samen met zijn pyschotische partner Tommy DeVito (Joe Pesci) gaat Henry al snel naar de top. Maar net als zijn eveneens half-Ierse mentor Jimmy Conway (Robert De Niro) zal Henry nooit volledig lid van de familie worden. Vanwege zijn roekeloze drugshandel wordt Henry het doelwit van zowel de FBI als de familie.

Waar Mean Streets vooral een portret was van de figuren die rond de gangsters hangen, is Goodfellas een realistisch portret van de maffiosi zelf. Zonder de bombastische praal van Godfather trilogie biedt de film een authentiek inzicht in het weinig romantische leven van de gangsters, alsmede een vrijwel geschiedkundig inzicht in de veranderende tijden (Goodfellas speelt zich af over een periode van dertig jaar). De film is dan ook gebaseerd op het boek Wiseguy van Nicolas Pileggi, het waargebeurde verhaal van ex-gangster en FBI-informant Henry Hill. De echte Hill was de rest van zijn leven ondergedoken onder het witness protection program, maar een van zijn dochters is een figurante in de huwelijksscŤne.

Goodfellas werd ten tijde van de release alom bejubeld en viel rijkelijk in de prijzen. Scorsese kreeg diverse BAFTA's voor de beste film, beste regisseur en beste script. Ook regende het Oscarnominaties, maar alleen Pesci verzilverde er ťťn voor de beste bijrol. En terecht, want zijn explosieve rol is een klasse apart. Pesci schreef en regisseerde de beroemde 'You think I'm funny?!' scŤne zelf (op verzoek van Scorsese), en deze groeide uit tot een ware cinemaklassieker. Alleen vroeg Pesci's moeder zich af of hij echt zoveel moest vloeken.

Genre Misdaad, Drama
Scenario Nicholas Pileggi, Martin Scorsese
Regie Martin Scorsese
Cast Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Chuck Low, Frank Sivero, Frank DiLeo, Tony Darrow, Mike Starr, Frank Vincent, Frank Adonis, Catherine Scorsese, Suzanne Shepherd, Gina Mastrogiacomo, Debi Mazar, Michael Imperioli, Samuel L. Jackson
Speelduur 145 minuten
Land van oorsprong Verenigde Staten
Label Warner Bros. Pictures
Releasejaar 1990
Bioscooprelease NL 19-09-1990
DVD-release NL 12-04-2006
IMDB-score 8.7
Aantal stemmen IMDB 757408
Meer informatie FilmTotaal
Meer informatie FilmTotaal
Kijkwijzer Vanaf 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
User-waardering 8.1
Aantal stemmen68
Positie in chart 12
Verdeling van de stemmen
Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.