FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 maart 2021

Random Pics van de Dag #256

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vijf Bethesda-games krijgen FPS-boost op Series X|S

Tijdens een podcast van Xbox-protégé Major Nelson (Larry Hryb) werd bekendgemaakt dat vijf Bethesda-games een FPS-boost ontvangen. Dit is één van de onlangs geïntroduceerde features die backward compatible-games nog een stuk aantrekkelijker maken door ze soepeler te laten draaien.

De mogelijkheid om de framerate in sommige games te verdubbelen kon al langer, onder andere Far Cry 4 en Watch Dogs 2 kunnen met de FPS-boost in 60 frames per seconde draaien en New Super Lucky's Tale kan hiermee opgeschroefd worden naar 120fps. Microsoft had eerder al toegezegd dat een dergelijke behandeling voor meer games zou volgen in de nabije toekomst. Daar komen nu dus alvast vijf titels bij uit de koker van Bethesda:

  • Prey
  • Fallout 76
  • Fallout 4
  • Skyrim Special Edition
  • Dishonored: Definitive Edition

Het lijkt erop dat de optie momenteel nog niet is in te schakelen, maar waarschijnlijk zal dit één dezer dagen geactiveerd worden. Via je library kun je bij de compatibiliteitsopties van de betreffende game controleren of de optie FPS-boost aan te vinken is.

Verstappen snelste op eerste testdag

De Formule 1-wagens rijden weer! Het is altijd een fijn moment voor F1 fans als de eerste testdag begint, dus de liefhebbers konden vandaag hun hart ophalen. Op een winderig circuit in Bahrein beleefde Max Verstappen een productieve dag die hem de snelste tijd bracht. Hoewel de tijden tijdens een testdagen niet altijd veel zeggen was het een goede start van Red Bull Racing.

Voor Mercedes begon de dag minder goed. Valtteri Bottas moest al snel de garage opzoeken door problemen met zijn bolide. In de middag kon Lewis Hamilton meer rondes maken. Ook Haas ondervond problemen, daar kon Mick Schumacher maar weinig rondes rijden.

Verstappen was de man van de dag met de meeste rondes, hij had de Red Bull de gehele dag ter beschikking, morgen is het de beurt aan zijn teamgenoot. Met een voorsprong van ruim twee tienden op Lando Norris kan de Nederlander terugblikken op een relatief probleemloze dag.

De omstandigheden op de baan in Bahrein waren door de wind niet makkelijk en toen er ook nog veel zand op de baan kwam werd het er niet makkelijker op. Toch reed iedereen stug door wat bijzondere beelden opleverde.

Voor beelden van de eerste dag kan je hier terecht op YouTube.

Biatlete Eckhoff boekte zesde sprintzege op rij

Biatlete Tiril Eckhoff is met geen mogelijkheid te stoppen op de sprint. De Noorse World Cup-leidster was in het Tsjechische Nove Mesto voor de zesde keer op rij de beste, een welhaast bizarre reeks in de biatlonsport, waar fouten zo dicht op de loer liggen.

De rappe Duitse Denise Herrmann opende de wedstrijd en schoot voor het eerst in een jaar tijd weer eens alle tien schijven omver: haar tijd was dus gelijk scherp. De Italiaanse Dorothea Wierer kwam tot op vier seconden, Herrmann's landgenote Franziska Preuss moest na één misser elf seconden toegeven.

Vervolgens was het wachten op Eckhoff, die bij de staande schietbeurt één misser liet noteren. Ze zat daar tussen de tijden van Wierer en Herrmann in, maar in de slotkilometer gaf de Noorse gas en aan de finish was ze 6,1 seconden sneller dan Herrmann. Wierer bleef op plek drie staan, niemand kon die positie meer echt bedreigen.

De Belgische Lotte Lie schoot alles keurig omver en noteerde een prima 46e tijd, waardoor ze er zaterdag op de achtervolging ook bij zal zijn.

Time Team komt met nieuwe afleveringen

Het is de fans van het Britse archeologie tv-programma "Time Team" gelukt om via Patreon genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om een aantal nieuwe afleveringen op te laten nemen. Dit heeft de producer van Time Team, Tim Taylor, vanavond bekend gemaakt. 

Time Team was van 1994 tot 2014 op Channel4 te zien. Een groep van Britse archeologen kreeg in het programma steeds 3 dagen de tijd om een historische locatie te onderzoeken. Tony Robinson (Baldrick uit Blackadder) zorgde voor het commentaar. 

Fans mochten de locaties van de eerste twee nieuwe afleveringen zelf kiezen. Restanten van een gehucht uit de ijzertijd en een Romeinse villa komen nu als eerste aan bod. 

Volgende week nieuws over status Dying Light 2

Via het officiële Twitter-kanaal van Dying Light 2 kwam een paar uur geleden naar buiten dat er wat te vertellen valt over de ontwikkelingsstatus van de geteisterde zombie-survivalgame. We zullen daarvoor nog wel even moeten wachten tot volgende week woensdag.

Dying Light 2 is al een aardige tijd in ontwikkeling maar sinds de veelbelovende gameplay-demo in 2019 zijn er zorgelijke berichten over de ontwikkeling naar buiten gekomen. Zo werd de game begin 2020 voor onbepaalde tijd uitgesteld en besloot Techland de samenwerking met prominent game-schrijver Chris Avellone te verbreken nadat deze in opspraak kwam wegens aanranding.

Verder werd enkele maanden geleden aangekondigd dat één van de art directors na 21 jaar dienstverband de studio had verlaten, al verklaarde Techland later zelf dat deze positie al in 2019 was overgenomen door een andere medewerker.

Het is te hopen dat er volgende week weer eens goed nieuws te horen is, zoals een releasedatum of een nieuwe trailer. Mocht je hem destijds gemist hebben, bekijk de voortreffelijke beelden van 2019 dan hieronder nog even terug.

Skiester Vlhova slalomt naar winst in Åre

In het Zweedse Åre hebben 's werelds beste slalomskiesters zaterdag weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt. Daarin werd behoorlijk hard geknokt om de winst, waarbij de verschillen klein waren.

Niet bepaald voor het eerst ging het in de eerste run weer tussen de grote dames, aangevoerd door de Slowaakse Petra Vlhova. Ze was dit keer 0,41 seconden sneller dan de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, terwijl de Oostenrijkse wereldkampioene Katharina Liensberger 0,57 seconden toe moest geven. De Zwitserse Wendy Holdener was op 0,68 seconden de enige die nog binnen één tel bleef, landgenote Michelle Gisin volgde al op 1,15 seconden.

Gisin viel in run twee terug tot achter de Duitse Lena Dürr, maar Holdener nam met 0,98 seconden de leiding wel ruimschoots over en daarmee kon de strijd om de winst beginnen. Liensberger dook 0,49 seconden onder Holdener's tijd door, Shiffrin ging in de fout en kwam op 0,44 van de Oostenrijkse terecht. Vlhova leverde tijd in, maar hield stand en won met 0,20 seconden voorsprong op Liensberger.

Burgemeester Khan: 'Straten Londen niet meer veilig voor vrouwen'

Sadiq Khan is inmiddels vijf jaar burgemeester van Londen en volgens hem is het niet goed gesteld met de veiligheid op straat. Vooral vrouwen en meisjes hebben veel te vrezen, zo vertelt hij in een interview.

"De straten van Londen zijn niet veilig voor vrouwen en meisjes", zo stelt hij. "Het kan niet zo zijn dat vrouwen, voordat ze het huis uit gaan, eerst een veilige route moeten uitstippelen op zoek naar winkels om in te schuilen, of je anders te moeten kleden." Het onveilige gevoel werd de afgelopen dagen versterkt door de dood van de 33-jarige Sarah Everhard die hoogstwaarschijnlijk door een agent is ontvoerd en vermoord.

"Wij mannen moeten goed beseffen dat het voor een vrouw volledig anders voelt om over straat te gaan, naar het werk te reizen, in het openbaar vervoer te zitten, dan voor een man", zo legt Khan uit.

De zorgen om de stijgende criminaliteit in Londen zijn niets nieuws overigens. Zo wordt Londen al de zuuraanval-hoofdstad van de wereld genoemd, na honderden zuuraanvallen op vrouwen per jaar, met als dieptepunt een aanval op een vrouw die haar 21-jarige verjaardag vierde die eindigde in een coma.

Daarnaast wordt de stad geteisterd door groepsverkrachtigen waarbij zelfs eens een 16-jarig schoolmeisje werd misbruikt en na afloop haar keel werd doorgesneden. Verder zijn auto- en motorbezitters beducht op de beruchte motorscooterbendes die op zoek zijn naar dure auto's en motoren om te stelen.

Sinds Khan aan de macht is zijn de misdaadcijfers door het dak gestegen. De aantallen steekincidenten stegen met 52 procent, berovingen met 59 procent en vuurwapengeweld met 30 procent. Alhoewel de misdaadcijfers in het Verenigd Koninkrijk dalen, steeg het aantal moorden met 24 procent en de inbraken met 37 procent.

Een aantal mensen reageerden via sociale media met ongeloof op het plan van Khan om wegen en straatverlichting beter te gaan onderhouden. "Geweld tegen vrouwen komt niet door slechte verlichting, burgemeester. Verleg uw aandacht naar de schuldigen", aldus een bezorgde inwoner.

Hiddema steunt Baudet na 'mensonterende behandeling bij Jinek'

Hiddemeister is weer terug! De komende dagen gaat hij weer campagne voeren voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

"Wat Baudet gisteren bij Jinek is overkomen, is mensonterend", laat Hiddema vandaag in een door Baudet gepubliceerde audio-opname weten. "Hij is geen racist. Ik weet dat als geen ander. Thierry verdient een klinkende overwinning. Zorg daarvoor op woensdag."

In het tv-programma van Eva Jinek werd karaktermoord op Baudet gepleegd, waarna hij besloot de studio te verlaten. Hiddema was ziedend over de eenzijdige berichtgeving in het RTL-programma, waarin hevig geknipt en geplakt bleek.

Via Twitter liet Hiddemeister weten dat hij ontsteld is over hoe het Forum behandeld werd in de uitzending. "Kijk nooit naar Talk-show tantes. Ben allergisch voor hun drang naar simplificaties waarmee ze de eigen morele verhevenheid kunnen etaleren. Begrijp nu dat mevrouw Jinek mijn optreden bij Jaïr zo weergeeft alsof ik Baudet neerzet als racist. Daar gaan we weer!"

Hiddema fileerde de knipplak-redactie van Jinek feilloos. "Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen. Zoveel bekrompenheid is hem vreemd."

'Thierry is geen racist'
"Beste mensen, Theo Hiddema spreekt hier. Wat Baudet gisteren bij Jinek is overkomen is ronduit mensonterend. Ikzelf ben daar neergezet als een Baudet-afvallige omdat ik zijn ‘racistische apps’ niet zou kunnen verdragen. Dat beeld klopt niet. Thierry is geen racist. Ik weet dat als geen ander. Mijn vertrek uit de Tweede Kamer komt door mijn weerzin tegen de eindeloze racismedebatten die ik daar voorzag. Ik wilde weer volop genieten van mijn strafpraktijk", zo klonk het in zijn verklaring, die door Baudet tijdens de Leeuwarden-stop van de Vrijheidskaravaan werd afgespeeld.

Meerdere mensen lieten hun afkeer horen na afloop van het programma. Zo liet RTL-politiek commentator Floor Bremer weten zich te distantiëren van het cabaret in het programma. Ook op sociale media was veel begrip voor het vertrek van Baudet.

Van der Poel neemt revanche voor donderdag en wint derde rit Tirreno-Adriatico

Mathieu van der Poel heeft de derde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlands kampioen van Alpecin-Fenix versloeg in een sprint Wout van Aert. Van Aert behield in de Italiaanse rittenkoers wel de leidersplaats. De Belg heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van vier seconden op Van der Poel.

Nadat de renners donderdag al een etappe van boven de 200 kilometer hadden was het vandaag opnieuw een rit van boven de 200 kilometer, ditmaal 219 kilometer. Onderweg lagen er verschillende beklimmingen op het parcours en de finish liep ook lichtjes bergop. Te zwaar voor de echte sprinters, maar voor types als Wout van Aert en Mathieu van der Poel was deze aankomst ideaal.

Niki Terpstra was mee in de vroege vlucht. De Nederlander had het gezelschap van vier andere medevluchters en kregen een voorsprong van negen minuten cadeau. Nadat Van der Poel op honderd kilometer eens stevig doortrok ging de voorsprong hard naar beneden naar de drie minuten.

De kopgroep kreeg weer drie minuten cadeau en mocht hopen dat ze zouden halen, maar mede dankzij het werk van de ploegen van Van Aert en Van der Poel werden de laatste twee vluchters op twee kilometer van de meet ingerekend en kregen we een nieuw duel tussen de Belg en de Nederlander.

Deceuninck-Quick-Step probeerde het nog te voorkomen, door slim in de laatste kilometer een gat te laten vallen voor Zdenek Stybar. Van Aert reed het gat dicht en ging vervolgens de sprint aan, maar hij was niet opgewassen tegen Van der Poel. De Nederlands kampioen nam revanche voor donderdag, toen hij tweede werd achter Julian Alaphilippe.

"Ik ben hier heel blij mee", aldus Van der Poel vlak na zijn overwinning. "Ik was gefrustreerd na de fout van gisteren', refereert de Nederlander aan de sprint van de tweede etappe, waarin hij verkeerd geposotioneerd zat en te laat kwam om Alaphilippe nog van de overwinning te houden. "Ik wilde het goed maken en ben heel blij met de zege, zeker na het uitstekende werk van de ploeg."

Nederland zet samen met Canada volgende stap voor gerechtigheid in Syrië

Tien jaar na het begin van het conflict in Syrië heeft het regime laten weten met Nederland in gesprek te willen gaan over de Nederlandse aansprakelijkstelling voor grove mensenrechtenschendingen. Daarnaast heeft Canada aangekondigd ook Syrië aansprakelijk te stellen. Nu willen beide landen samen optrekken om gerechtigheid te krijgen voor slachtoffers van de Syrische burgeroorlog.

Minister Blok vindt het belangrijk dat een dergelijke stap wordt gezet. ‘Dit is een lichtpuntje in een donkere en lange tunnel. De Syriërs die al bijna 10 jaar in oorlog leven verdienen nog steeds gerechtigheid.’

Op 15 maart 2011 begonnen tijdens de Arabische lente vreedzame protesten in Syrië tegen het Assad-regime. Al snel werden deze protesten op brute wijze neergeslagen door de autoriteiten. tien jaar later zijn grove mensenrechtenschendingen in Syrië nog altijd aan de orde van de dag. Het Assad-regime maakt zich op grote schaal schuldig aan onder meer marteling, moord en aanvallen met gifgas. Meer dan elf miljoen Syriërs zijn op de vlucht geslagen en vaak alles kwijtgeraakt.

Gesprekken starten
Nederland verwelkomt de beslissing van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Marc Garneau om Syrië ook aansprakelijk te stellen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken: ‘Door onze krachten te bundelen, staan we sterker. Dit zijn hoopvolle en belangrijke stappen in onze weg naar rechtvaardigheid en het stoppen van straffeloosheid.’

Nu Syrië heeft aangekondigd in gesprek te willen gaan over de aansprakelijkstelling, kunnen de details over het hoe, waar en wanneer van de gesprekken worden uitgewerkt. Dit wil Nederland samen met Canada oppakken. De inzet van beide landen zal zijn om een einde te brengen aan de nog dagelijks plaatsvindende misdrijven, gerechtigheid te krijgen voor de Syrische slachtoffers van de meest ernstige mensenrechtenschendingen en de daders ter verantwoording te roepen. Mochten de gesprekken niet leiden tot gerechtigheid voor de slachtoffers, dan zullen Nederland en Canada niet aarzelen de stap naar een internationale rechter te zetten.

Strijd tegen straffeloosheid
Nederland heeft zich de afgelopen jaren onverminderd hard ingezet voor internationale gerechtigheid en het bestrijden van straffeloosheid. Zo is Nederland een drijvende kracht bij het verzamelen van bewijs voor mensenrechtenschendingen in Syrië. Dit gebeurt onder meer via de VN-bewijzenbank IIIM (International, Impartial and Independent Mechanism), een organisatie die Nederland actief steunt.

Minister Blok: ‘De getuigenverklaringen van de meest verschrikkelijke misdaden zijn inmiddels in ons collectieve geheugen gegrift. Zij geven ons de kans om een volgende stap te zetten op weg naar rechtvaardigheid en het Syrische regime aansprakelijk te stellen voor de misdaden die het heeft begaan.’

Toespraak VN-mensenrechtenraad
Minister Blok spreekt op maandag 15 maart de Mensenrechtenraad digitaal toe tijdens een speciale sessie over het conflict in Syrië.

Lees hier de diplomatieke verklaring van Canada en Nederland (Engels).

Demonstranten eisen actie van Universiteiten tegen opwarming van de aarde

Vandaag heeft 'University Rebellion' het hoofdkantoor van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) geblokkeerd om te eisen dat de vereniging haar positie gebruikt om politici te dwingen eerlijk te zijn over de klimaat- en ecologische crises en te doen wat nodig is om deze te bestrijden.

De actievoerders hadden zich rond het middaguur vastgemaakt voor de ingang van de (VSNU).

Zij hadden zich door middel van kettingen, buizen en lijm vastgemaakt aan elkaar en vastgelijmd aan de tegels voor de ingang van het gebouw. Ook waren twee van hen omhoog geklommen naar een balustrade om zo een banner op te kunnen hangen.

De vastgeketende personen eisten dat universiteiten in Nederland onmiddellijk actie moesten ondernemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het streven om pas in 2050 "klimaatneutraal" te zijn, is al te laat, aldus de demonstranten: "De wereld is tegen die tijd al onleefbaar".

De Technische Eenheid van de politie kwam ter plaatse om de actievoerders veilig te kunnen verwijderen.

Eerst werden de twee demonstranten op hoogte verwijderd door hen met behulp van de ME-bus omlaag te halen. Daarna werden met gereedschap de buizen en kettingen losgemaakt.

De laatste demonstrante zat vastgelijmd aan de tegels. Het nam enige tijd in beslag voordat ook zij los was. Uiteindelijk zijn in totaal acht demonstranten aangehouden.

Regio15 heeft de 'verwijdering' van de demonstranten bij de voordeur van de VNSU live gestreamd op YouTube, dit is hier terug te kijken.

Op 14 maart wordt er opnieuw actie gevoerd samen met een groot aantal andere organisaties zoals onder meer Milieudefensie, FNV, FossielvrijNL, OxfamNovib, Greenpeace, Grootouders voor het Klimaat, Code RoodDaarom op 14 maart vanaf 14:00 het Klimaatalarm in meer dan 40 steden door heel Nederland én online.

Roglic wint opnieuw etappe in Parijs-Nice na indrukwekkende sprint bergop

Primo¸ Roglič heeft na de vierde ook de zesde etappe in Parijs-Nice gewonnen. In een sprint bergop was de Sloveen van Jumbo-Visma te snel voor Christophe Laporte en Michael Matthews. Roglic verstevigde door de bonificatieseconden aan de streep ook de leiding in het algemeen klassement.

De zesde etappe in Parijs-Nice was een heuvelachtige rit met vooral in het middengedeelte van de etappe meerdere beklimmingen, maar te ver van de streep voor de klassementsrenners om iets te doen. Het leek een mooie kans voor de aanvallers te zijn en in het eerste uur waren er genoeg pogingen om in de juiste ontsnapping mee te zitten.

Uiteindelijk zouden zes renners de kopgroep vormen. Alexey Lutsenko, Anthony Perez, Julien El Fares, Kenny Elissonde, Jonathan Hivert en Victor Campenaerts waren de gelukkigen, maar al snel werd duidelijk dat het peloton de kopgroep niet de ruimte gaf en uiteindelijk zou het op een sprint uitdraaien.

In een sprint bergop moesten de echte snelle mannen lossen, maar met Michael Matthews en Christophe Laporte waren nog genoeg snelle mannen over. Cofidis trok de sprint aan voor Laporte, maar het was Primo¸ Roglič die er met de winst ervandoor ging. De Sloveense klassementsman sprintte iedereen uit het wiel en won met overmacht zijn tweede rit in Parijs-Nice.

COVID-19: 6068 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 1.144.822 en 16.024

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6068 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.144.822 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 211 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1334 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 39 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 576 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.024 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ophef! Baudet loopt weg bij Jinek

Gisteravond zaten Azarkan van Denk en Baudet van Forum voor Democratie tegen over elkaar.

Dit ging er heftig aan toe! Op het eind van het programma trok Baudet het niet meer en besloot hij weg te lopen bij de uitzending. 

Eerst even langs oud partijgenoot Hiddema:

Toen het gesprek in de studio:

En als afsluiting de toespraak van Martijn Koning

Ben jij het eens met het weglopen van Baudet?

UPDATE: Jinek reageert:

Ajax schiet Nederland naar plek zeven op ranking: dit zijn de voordelen

Nederland heeft Rusland door de overwinning van Ajax tegen Young Boys ingehaald op de coëfficiëntenranglijst. Dat betekent dat Nederland voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 op de zevende plaats gaat eindigen op de UEFA-ranking. Dat levert mogelijk een plek in pot 1 op in de Champions League voor de Eredivisie-kampioen van het seizoen 2021/22.

De verschillen tussen de zevende en achtste plek op de coëfficiëntenranglijst zijn miniem: de vijf Europese tickets die te verdienen zijn, blijven hetzelfde. Dat zijn: 1x groepsfase Champions League, 1x voorronde Champions League, 1x voorronde Europa League en 2x voorronde Conference League. Toch kan het Nederland op twee vlakken voordelen bieden dat de zevende plek nu is bereikt:

Aanzienlijke kans op pot 1 in de Champions League
Daarmee heeft de kampioen van het seizoen 2021/22 een aanzienlijke kans op een plek in pot 1 bij de loting voor de groepsfase van de Champions League in 2022/23. Zeker is dat de kampioenen van de eerste zes landen op de ranking in pot 1 belanden.

Dat zijn de nummers één van Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal. Daarnaast hebben de Champions League-winnaar en de Europa League-winnaar recht op een plek in de eerste pot, die in totaal bestaat uit acht clubs.

Mocht de winnaar van de Champions League óf Europa League een kampioen uit een van de top zes landen zijn, dan komt er een plek vrij in pot 1: die is dan voor de kampioen van nummer zeven Nederland.

Mogelijk voordeel voor de Nederlandse bekerwinnaar
De bekerwinnaar van de huidige nummer zeven Rusland plaatst zich automatisch voor het hoofdtoernooi van de Europa League voor 2021/22.

De play-offs mogen worden overgeslagen, omdat de winnaar van de Conference League, het derde Europese clubtoernooi dat de UEFA heeft bedacht, pas volgend jaar een winnaar kent.

Plaatst de Russische bekerwinnaar zich in 2021/22 via de competitie voor de Europa League of Champions League, dan wordt dat directe ticket voor de groepsfase van de Europa League voor het seizoen 2022/23 overgenomen door de Nederlandse bekerwinnaar.

Agenten neergestoken in Groningen, zwaar gewonde agent buiten levensgevaar

Twee agenten zijn woensdagavond gewond geraakt bij een avondklokcontrole aan de Van Houtenlaan in Groningen. Een van de agenten raakte  zwaar gewond  maar is sinds vanmiddag buiten levensgevaar. De politie is nog op zoek naar de twee verdachten.  

Update 12 maart 14.10 uur: De agent die meerdere keren in zijn hoofd en hals is gestoken, is  nu buiten levensgevaar. De politie heeft vanmiddag een inval gedaan op een woonboot aan het Winschoterdiep in Groningen. Of er aanhoudingen zijn verricht, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Een forensisch team doet onderzoek op de boot. De politie heeft beelden van de daders vrijgegeven. Tot vanmorgen zijn meer dan vijftig tips over dit geweldsdelict bij de politie binnen gekomen.

Eerdere berichtgeving:

Even na 22.00 uur spraken twee agenten twee jonge mannen aan in verband met een avondklokcontrole. Na het aanspreken van het tweetal, werden de agenten vrijwel direct aangevallen door één van hen.

Deze stak één van de collega’s meerdere keren met een scherp voorwerp. De agent is daarbij ernstig gewond geraakt. Hij is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Zijn collega kon na behandeling van de verwondingen aan haar been het ziekenhuis verlaten. De verdachten gingen er direct na het incident lopend vandoor. Van de twee ontbreekt nog ieder spoor.

De politie is met man en macht op zoek naar de daders van dit zeer ernstige incident
en heeft de volgende oproep geplaatst:
De politie is dringend op zoek naar twee jonge mannelijke verdachten van een steekincident in Groningen waarbij twee agenten gewond raakten. De verdachten lieten twee fietsen en vermoedelijk een pet achter op de plaats delict. Mogelijk zijn er mensen die weten wie de fietsen en de pet toebehoren of is het mensen opgevallen dat iemand in hun omgeving plotseling niet meer beschikt over deze spullen.

De fietsen en de pet zijn, in combinatie met de signalementen van de verdachten, momenteel de belangrijkste sporen naar de verdachten. Op dit moment wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar beeldmateriaal. Zodra de politie over beelden beschikt waarop de verdachten te zien zijn zullen deze worden gepubliceerd. De daders wordt dan ook met klem gevraagd zich bij de politie te melden. Als zij zich melden zullen de beelden niet worden gedeeld.

De opvallendste kenmerken van de fietsen die de verdachten op de plaats delict achterlieten zijn:

Fiets 1:

  • herenfiets;
  • merk Gazelle;
  • zwarte bidonhouder op het frame;
  • op achterspatbord een zwarte sticker van ‘De Ganze’, Oude Kijk in’t Jatstraat in Groningen
  • gele plastic tas van Jumbo Foodmarket op zadel

Fiets 2:

  • herenfiets;
  • merk Batavus, type Centennial, limited edition;
  • spatbord aan voorzijde is gedeukt;
  • met een opengezaagd ringslot, maar met ontbrekende sleutel in het Axa slot

Ook is er een signalement bekend van de twee verdachten die op woensdagavond 10 maart kort na 22:00 uur aangesproken werden door twee agenten aan de Van Houtenlaan in Groningen in verband met een avondklokcontrole. Na het aanspreken van het tweetal werden de agenten vrijwel direct, vanuit het niets, aangevallen door een van de jonge mannen. Deze stak met een scherp voorwerp. De agenten raakten beiden gewond, een van hen zeer ernstig.

De agenten hebben geweld gebruikt toen zij zich verdedigden. Mogelijk zijn de verdachten hierbij zelf ook gewond geraakt. De verdachten liepen na het incident in de richting van de Coendersweg.

Signalement
Het volgende is over de verdachten bekend:

Verdachte 1:

  • man;
  • witte huidskleur;
  • slank postuur;
  • sprak Engels;
  • droeg donkere kleding;
  • donkere jas;
  • droeg een rugzak op zijn rug;
  • droeg iets op zijn hoofd, mogelijk een muts

Verdachte 2:

  • man;
  • witte huidskleur;
  • slank postuur;
  • capuchon over zijn hoofd;
  • droeg een groene/donkere jas;
  • donkere broek;
  • droeg een sjaal voor zijn mond

Daarnaast is op de plaats delict een pet gevonden die daar vermoedelijk door één van de verdachten is verloren. Het gaat om een :

  • zwarte, effen pet van het merk Adidas;
  • klein logo van het merk Adidas, donkere kleur, op rechter voorzijde ;
  • klein logo van het merk Adidas, in lichte kleur, op de achterzijde

Foto's van de fietsen en de aangetroffen pet zijn hier te zien.

Het nutteloze feitje van de dag: een paar uur staatssecretaris

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het komt nog weleens voor dat een minister of staatssecretaris voortijdig af moet treden maar wist je dat Philomena Bijlhout al na een paar uur af moest treden en daarmee de kortstzittende staatssecretaris in de Nederlandse politieke geschiedenis is? De LPF-politica moest aftreden omdat ze onjuiste informatie had verstrekt over haar activiteiten voor burgermilities in Suriname. Bij haar sollicitatiegesprek met formateur Jan Peter Balkenende zou ze "er zijn geen foto's van Philomena in uniform" gezegd hebben. Niet lang na haar officiële aanstelling doken die foto's alsnog op waarna ze meteen af moest treden.

Mega-asteroide (tot 1 km doorsnede) vliegt komende week langs aarde

In de komende week, op 21 maart, zal een zeer grote asteroïde langs de aarde vliegen en zou hij bij goede weersomstandigheden ook zichtbaar moeten zijn voor amateurastronomen.

De asteroïde heet 2001 FO32 en heeft een diameter van minstens één kilometer, meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Het zal de aarde passeren op een afstand van ongeveer twee miljoen kilometer. 2001 FO32 werd 20 jaar geleden voor het eerst ontdekt in 2001 en sindsdien volgen wetenschappers zijn pad door de ruimte.

Volgens NASA is 2001 FO32 met ongeveer 124.000 kilometer per uur sneller dan de meeste asteroïden. Zijn flyby op aarde biedt onderzoekers een unieke kans om veel kennis over de asteroide op te doen, aldus wetenschapper Lance Benner van NASA's Jet Propulsion Laboratory. Hobby-astronomen op het zuidelijk halfrond kunnen de asteroide vervolgens observeren met middelgrote telescopen.

Nederlandse graszodenleverancier wil niet aan het WK voetbal in Qatar leveren

De Nederlandse gazonproducent 'Hendriks Gras' boycot volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Vanwege de mensenrechtensituatie in de Golfstaat is besloten om geen gras te leveren of aan te leggen voor de speelvelden in de stadions, zo maakte sales manager Gerdien Vloet van het bedrijf in Heythuysen bekend. "Het ging om een miljoenenorder, maar soms zijn er dingen die belangrijker zijn dan geld."

Uitgangspunt voor het besluit was dan ook een bericht van de Britse krant 'The Guardian' van eind februari. Hierin werd aangegeven dat de afgelopen tien jaar ongeveer 6.500 arbeiders om het leven zijn gekomen bij de bouw van de stadions in Qatar. "We wisten al dat het erg was, maar hier schrokken we toch enorm van. We snappen ook niet dat de FIFA niet heeft ingegrepen", vertelde Vloet.

Het feit dat het WK 2022 zal plaatsvinden in de woestijnstaat aan de Perzische Golf beschouwt ook Johan Derksen als een schandaal. “Als ik naar een festival moet waar zes en een half duizend mensen zijn omgekomen, dan ga ik daar niet heen. En ik ben heel benieuwd of een voetballer eindelijk zal zeggen: niet met mij. Ik ga daar niet heen, dan worden ze doodsbang."

Tot nu toe heeft noch een profteam, noch een nationaal team, laat staan een nationale bond, zijn inzet voor het WK ingetrokken. Maar hoe dichterbij het WK komt, hoe groter de druk - ook op de politiek. 

Dat de gerenommeerde gazonproducent uit de omgeving van Roermond nu het goede voorbeeld geeft, doet mensen rechtop gaan zitten. Hendriks Gras rechtvaardigde het besluit om de WK-volgorde terug te geven in een kort persbericht.

Citaat uit de verklaring van Hendriks Gras: “We hebben gezien wat er aan de hand was. We wisten dat er daarbij mensen omkwamen, maar het aantal van zes en een half duizend schokte ons enorm." 

Op social media niets dan lof over het familiebedrijf, wat al geroemd werd over de kwaliteit van zijn grasmatten maar nu ook om zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen. De internationale doorbraak voor Hendriks Gras kwam in 2006 toen het bedrijf in negen van de twaalf Duitse voetbalstadions het gras mocht leggen voor het WK. Daarna volgden leveringen voor de EK’s van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, 2012 in Polen en Oekraïne en 2016 in Frankrijk. 

Tikkende tijdbom: waar komt de volgende mega-aardbeving?

Gisteren was het precies tien jaar geleden dat Japan een van de zwaarste aardbevingen ooit over zich heen kreeg, met een verwoestende tsunami en een kernramp erbovenop. De vraag is: waar komt de volgende mega-aardbeving? Want dat die komt, dat is zeker. NOS op 3 legt het, met ondersteuning van hoogleraar seismologie Arwen Deuss van de Universiteit Utrecht, aan je uit. 



"Schort onvoorwaardelijke coronasteun aan NS op"

De overheid moet stoppen met het ongeclausuleerd toestoppen van honderden miljoenen coronasteun aan de NS. In tegenstelling tot de steun aan de KLM, wordt aan de steun voor de NS nauwelijks een voorwaarde verbonden, terwijl de prestaties van de NS ondermaats zijn. “De overheid mag voor de NS niet een soort veredelde flappentap zijn”, aldus Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst. Een door de staat aan te wijzen Coronagezant zou kunnen toezien op het herstel van de kwaliteit die de NS de reiziger biedt.

De NS brengt onvoldoende terecht van het overeind houden van het spoorvervoer. Treinen zijn herhaaldelijk te kort (en daardoor te druk), ruim 70 dubbeldekstreinstellen van het type DDZ staan wegens onderhoudsproblemen aan de wielen al maanden werkeloos op het zijspoor, de sprinters van het type SGM zijn uit dienst genomen. Vanuit het hele land regent het klachten over te drukke treinen, Het gaat hier om klachten die door de NS worden gebagatelliseerd. De NS suggereert dat doorgaans slechts alle zitplaatsen bezet zijn, terwijl de facto treinen uitpuilen met opeengepakte reizigerskluwens. Reizigers die een te drukke trein voorbij laten gaan in de hoop dat de volgende trein rustiger zal zijn, zijn uitgesloten van de geldterugbijvertragingregeling. Het is niet voor niets, dat ook het Outbreak Management Team (OMT) alarm heeft geslagen over te grote drukte in de treinen.

Naast de slechte kwaliteit van de treindienst is er nog een andere reden om de NS niet zomaar extra geld toe te stoppen. De NS schermt met een verlies over 2020 van 2,6 miljard euro. Dat bedrag is overdreven. Het grootste deel van dat bedrag is geen werkelijk exploitatieverlies, maar een afboeking ten bedrage van 1,6 miljard euro wegens vermeende waardevermindering van de vervoerconcessie (de vergunning om op het hoofdrailnet nagenoeg exclusief reizigerstreinen te mogen exploiteren). Die concessie zou minder waard zijn geworden omdat wordt verwacht dat in de toekomst minder passagiers per spoor zullen reizen dan oorspronkelijk was ingeschat. Dat betreft dus geen echt verlies, maar slechts een puur boekhoudkundige exercitie, die alleen van toepassing zou moeten zijn op een beursgenoteerd bedrijf omdat dan de koerswaarde wordt beïnvloed. Bij een niet-beursgenoteerde onderneming als de NS is dat echter niet aan de orde. Exploitatieverliezen voor de komende jaren dienen dan te worden vastgelegd, en niet alvast nu. Het gevaar van dubbeltelling ligt anders op de loer.

Verder heeft de overheid bij de KLM een loonoffer van het personeel als voorwaarde voor het krijgen van overheidssteun gesteld. Dat staat in schril contrast met de loonsverhoging van 4% die de NS zeer recentelijk met zijn personeel is overeengekomen, en waarvan de rekening dus linksom of rechtsom bij de overheid en de reiziger wordt neergelegd. De Maatschappij Voor Beter OV erkent wel dat de NS efficiencyverbetering doorvoert, zoals het inkrimpen van het personeelsbestand.

De voorwaarden in de vervoerconcessie over tariefbescherming, treinfrequenties, zitplaatsaanbod enzovoort dienen onverkort van kracht te blijven. Dat neemt niet weg dat de NS wel de extra spitstreinen mag schrappen, zolang het reizigersaanbod dat mogelijk maakt. Maar het op peil houden van de standaardbediening is de keerzijde van het feit dat de NS vele jaren heeft kunnen profiteren van de zeer sobere minimumeisen die in de concessie zijn opgenomen. Het is overigens niet minister van Financiën Hoekstra die beslist “dat er maar wat minder treinen moeten gaan rijden”, het is de staatssecretaris van IenW die toeziet op naleving door de NS van de concessie-afspraken. De Nederlandse bevolking heeft recht op behoorlijk Openbaar Vervoer, ook tijdens en na de coronapandemie die ons allen hard heeft geraakt.

Kortom, nieuwe coronasteun zou slechts aan de NS mogen worden uitgekeerd wanneer de spoorvervoerder serieus werk maakt van het weer op een voldoende niveau brengen van de kwaliteit die de reiziger wordt geboden. Een door de staat aan te wijzen functionaris zou daar als Coronagezant dan op moeten toezien. Eventueel nog resterende verliezen zouden voor rekening moeten komen van het ministerie van Financiën, dat namens de staat fungeert als aandeelhouder van de NS.

EL: Arsenal komt blunder Leno in slotfase te boven

Arsenal heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League tegen Olympiacos.
The Gunners kwamen via Martin Ödegaard in de eerste helft al op voorsprong, maar zagen die voorsprong na rust verdwijnen door een grote fout van doelman Bernd Leno.

Uiteindelijk boekte de ploeg van manager Mikel Arteta door doelpunten van Gabriel en Mohamed Elneny in de laatste tien minuten een 1-3 overwinning in Griekenland.

Olympiacos plaatste zich ten koste van PSV voor de achtste finale, terwijl Arsenal zich in de zestiende finale ontdeed van Benfica. The Gunners kregen in Griekenland al na drie minuten spelen een levensgrote kans op de voorsprong, toen Kieran Tierney Ødegaard bediende.

De Noorse middenvelder schoot echter in kansrijke positie over. Ondanks dat Arsenal in de beginfase het initiatief had, kreeg ook Olympiacos al vroeg in het duel een grote kans. Na een fout van Ødegaard werd Bruma een doortocht geboden, maar het schot van de PSV-huurling ging recht op doelman Leno af.

Nadat Pierre-Emerick Aubameyang een kans onbenut had gelaten, kwam Arsenal met 34 minuten op de klok op voorsprong. Na slordig uitverdedigen van Olympiacos kwam Ödegaard op de rand van het strafschopgebied aan de bal en doelman José Sá had geen antwoord op de vernietigende uithaal die volgde: 0-1.

Arsenal mocht van geluk spreken dat de stand voor rust niet al gelijkgetrokken werd. Geklungel van David Luiz bood Georgios Masouras een grote kans, maar de vleugelaanvaller schoot wild over. In minuut 58 leidde dergelijk geklungel alsnog tot een tegendoelpunt van Arsenal.

Dani Ceballos verloor de bal na een beroerde pass van doelman Leno, waarna Youssef El-Arabi de bal oppikte en vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Niet lang daarna had El-Arabi ook zijn tweede van de avond op zijn schoen, maar na een fraaie aanval plaatste hij de bal naast de paal.

Uiteindelijk slaagde Arsenal er in de laatste tijd minuten toch nog in om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Na een kort genomen hoekschop leverde Willian de bal af voor het doel, waar Gabriel Magalhães de bal in de verre hoek kopte.

Ondanks dat er bij Olympiacos felle protesten waren vanwege een vermeende overtreding van de Arsenal-verdediger, besloot de VAR niet in te grijpen.

Uiteindelijk zorgde de ingevallen Elneny ervoor dat Arsenal de return in het Emirates Stadium met een uitermate comfortabele uitgangspositie tegemoet kan. De Egyptische middenvelder schoot vanaf twintig meter raak in de rechterbenedenhoek, waar Sá de bal alleen nog kon toucheren.

Uitslagen heenwedstrijden achtste finales Europa League
Ajax - Young Boys 3-0
Dinamo Kiev - Villarreal 0-2
Roma - Shakhtar Donetsk 3-0
Olympiacos - Arsenal 1-3
Tottenham Hotspur - Dinamo Zagreb 2-0
Manchester United - AC Milan 1-1
Slavia Praag - Rangers 1-1
Granada - Molde 2-0

Russische freestyleskiërs wereldkampioenen aerials, ook Australisch goud

In Almaty in Kazachstan is deze week het wereldkampioenschap freestyleskiën op de moguls en de aerials gehouden. Over de moguls hebben we het al gehad, daarna werden de titels verdeeld op de aerials - het gymnastiekonderdeel van het skiën.

Vrouwen
Het goud ging naar de Australische Laura Peel, die na 2015 haar tweede wereldtitel pakte. In de finale toonde ze een back-full-full-full, waarmee ze 106,46 punten pakte. Met dezelfde sprong, maar iets minder goed uitgevoerd, ging het zilver naar de Amerikaanse Ashley Caldwell (101,74), terwijl de Russische Liubov Nikitina met een back-full-double-full tot 94,47 punten kwam en brons pakte.

Mannen
Maxim Burov won dit seizoen alle World Cup-wedstrijden en de Russische wereldkampioen van 2019 stelde niet teleur: met een prachtige back-double-full-full-double-full scoorde hij 135,00 punten, goed voor goud. De overige podiumklanten stelden dezelfde sprong tentoon, maar voerden het wat minder goed uit: zilver was voor de Amerikaan Christopher Lillis (133,50), brons voor Burov's landgenoot Pavel Krotov (127,50).

Gemengde teams
Rusland was uiteraard de topfavoriet, maar na sprongen van Nikitina en Krotov stonden ze op plek twee: Caldwell en Eric Loughran zetten de Amerikaanse ploeg op één. Lillis ging vervolgens bij de landing echter onderuit en daarmee kon Burov het goud veiligstellen. De Amerikanen moesten zelfs genoegen nemen met brons, want Carol Bouvard, Pirmin Werner en Noé Roth sprongen uittredend wereldkampioen Zwitserland nog naar het zilver.

Hyper Scape Season 3 ‘Shadow Rising’ nu beschikbaar

Shadow Rising, het derde seizoen van Hyper Scape, is nu gratis beschikbaar. Dit seizoen introduceert nieuwe content, waaronder een vernieuwde map, een nieuwe hack, een nieuwe Battle Pass en nog veel meer.

Gedurende het seizoen testen spelers hun snelheid en skills in de vernieuwde Neo-Arcadia 2.0 map en maken ze gebruik van de nieuwe hack, Firewall. Met deze hack creëren spelers een barrière die kogels afweert terwijl de speler en zijn team erdoorheen schieten. De nieuwe map bevat tevens nieuwe bezienswaardigheden, meer gevarieerd terrein en meer zones die spelers kunnen doorkruisen. Seizoen 3 voegt eveneens een nieuwe 2D Hub Flow toe aan het hoofdmenu waardoor spelers tijdens de matchmaking hun hele team in uitrusting zien en gebruik maken van hun in-game locker en winkel.

Spelers kunnen dit seizoen gebruikmaken van de nieuwe gratis en Premium Battle Pass met 100 tiers aan unieke beloningen om vrij te spelen. Via de Premium Battle Pass, die verkrijgbaar is voor 950 Bitcrowns, en de Hyper Battle Pass, die verkrijgbaar is voor 2.500 Bitcrowns, spelen spelers verschillende unieke items vrij.

Hyper Scape is gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Ubisoft Connect en de Epic Games Store. Ook is de game backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Ambulances veiliger onderweg door slimme verkeerslichten

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil het aantal slimme verkeerslichten op straat flink opvoeren: naast de al bestaande 800 komen er de komende paar jaar minimaal 1000 bij. De ambulancesector is de eerste hulpdienst die hier landelijk gebruik van gaat maken: ambulances worden door slimme verkeerslichten herkend en krijgen bij gebruik van zwaailicht en sirene altijd groen licht, zodat ze veilig kunnen doorrijden.

Wanneer ambulances met sirene en zwaailicht een kruising naderen, wordt er via speciale apparatuur in de ambulance automatisch een signaal over de locatie, rijrichting, bestemming en route richting de verkeerslichten gestuurd. Andere weggebruikers krijgen tijdig een waarschuwing via een app zoals Flitsmeister of via het navigatiesysteem van de auto dat een ambulance nadert zodat zij tijdig de weg vrij kunnen maken.

Minister Cora van Nieuwenhuizen: “Een ongeluk met een ambulance, dat moeten we echt voorkomen. De techniek helpt ons om het verkeer veiliger én duurzamer te maken, dit is een prachtig voorbeeld. Het lijkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. We moeten geen kans onbenut laten om ongevallen te voorkomen, ben dan ook trots op deze stap voorwaarts”.

Ongevallen voorkomen
Jaarlijks vinden er talloze, soms ernstige ongevallen plaats omdat nood- en hulpdiensten (2018-2019: 165) onderweg naar een calamiteit noodgedwongen door rood rijden. Met de komst van deze slimme verkeerslichten kan het aantal ongevallen fors afnemen en misschien wel helemaal worden voorkomen. De minister trekt hiervoor 10 miljoen euro uit, steden en provincies leggen hetzelfde bedrag bij.

Deze verkeerslichten staan op steeds meer plekken in ons land: op drukke routes, complexe kruispunten en met name daar waar veel goederentransport en openbaar vervoer passeert. Ze zorgen voor veiliger verkeer, een betere doorstroming en minder uitstoot van ongezonde lucht. Reden voor Deventer om als eerste stad in Nederland al in 2020 alle verkeerslichten in de stad om te bouwen tot slimme verkeerslichten (51 in totaal).

Prioriteit
Zwaar vrachtverkeer, openbaar vervoer en fietsers kunnen nu al op een vergelijkbare manier als bij nood- en hulpdiensten, prioriteit krijgen bij verkeerslichten. Vrachtverkeer hoeft daardoor minder vaak te remmen en op te trekken wat brandstof bespaart en uitstoot beperkt. Bij het openbaar vervoer kan rekening worden gehouden met eventuele vertraging op de dienstregeling. Door fietsers tijdig te herkennen en daardoor sneller groen te geven, kan een gemeente of provincie het fietsgebruik stimuleren.
Het groeiende aantal slimme verkeerslichten verspreid over het hele land biedt ook mogelijkheden om weggebruikers te informeren; bijvoorbeeld over de tijd die resteert tot het verkeerslicht op rood of groen springt of adviessnelheden voor een groene golf.

De slimme verkeerslichten zijn ontwikkeld binnen het Partnership Talking Traffic: een publiek-privaat samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zo’n 80 lokale en regionale overheden met ruim twintig bedrijven, gericht op de ontwikkeling van nieuwe verkeerstoepassingen voor meer veiligheid, doorstroming en duurzaamheid in het verkeer.

Daling in de sterfte zet door in week 9

In week 9 (1 tot en met 7 maart 2021) overleden naar schatting bijna 3.100 mensen. Dat zijn minder sterfgevallen dan verwacht voor deze periode en bijna 100 sterfgevallen minder dan in de week ervoor (3.175). Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder nam af. Ook onder Wlz-zorggebruikers daalde de sterfte verder. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In week 7 was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode en in week 8 lag de sterfte eronder. De schatting van de sterfte in week 9 zit bijna 300 sterfgevallen onder de verwachte sterfte voor deze periode. Het RIVM registreerde 171 overleden COVID-19-patiënten in week 9 (stand 9 maart).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt verder af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is verder afgenomen in week 9. De sterfte onder de overige bevolking nam ook verder af. Er overleden ruim 1 100 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden bijna 2 000 mensen.

Sterfte aan COVID-19 tot en met november bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met november 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 16.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met november 2020, zoals het CBS op 10 maart publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste tien weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 15 916 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 9 715 tot en met november 2020 (stand 9 maart 2020). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Schatting week 9
De cijfers over week 9 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 19 maart publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 9. De cijfers zijn dan completer.

FOK! Wat een weer: de naweeën van Evert

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het in eerste instantie op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon nog af en toe. Later vanochtend en vanmiddag neemt de bewolking van het westen uit toe en passeert een gebied met stevige buien. Daarbij is er kans op hagel, onweer en windstoten tot 75 km/uur, aan de kust mogelijk tot 90 km/uur. In de namiddag en avond neemt de buiigheid af. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, aan de kust soms stormachtig, 8 Bft.

In de nacht naar zaterdag raakt het van het zuidwesten uit opnieuw bewolkt en gaat het regenen. De minima lopen uiteen van 4°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. De wind is zuid tot zuidwest, matig en neemt toe naar vrij krachtig, in de kustprovincies krachtig en aan de westkust hard tot stormachtig.

In de ochtend trekt een gebied met flinke buien van west naar oost, bij deze buien komt ook hagel en onweer voor. Daarna klaart het wat op, maar vooral in de middag zijn er toch weer enkele buien. De middagtemperatuur ligt rond 8 °C. De wind draait naar zuidwest tot west. In het noordelijk kustgebied neemt de wind toe naar stormachtig. Vooral bij buien zijn er windstoten tot ongeveer 85 km/uur, aan de kust tot ongeveer 100 km/uur. (Bron: KNMI)

Licht aan het eind van de tunnel (Foto: DJMO)
Licht aan het eind van de tunnel (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bijleveld: “Het raakt militairen als aan hun intentie wordt getwijfeld”

“Koester de vrijheid. En weet dat Defensie voor onze vrijheid vecht.” Met die woorden sloot minister Ank Bijleveld-Schouten gisteren haar speech af bij de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van Krijgswetenschap (KVBK). Het is traditie dat de minister aan het eind van de ambtstermijn daar spreekt.

Bijleveld keek bij haar optreden bij de Universiteit Leiden terug op haar 4 jaar als minister, maar blikte vooral vooruit. Haar boodschap: Defensie heeft structureel 4 miljard nodig in de komende kabinetsperiode. Ook is meer kennis nodig om Nederland en Europa ook de komende jaren veilig te houden. “Defensie is een organisatie van de lange termijn.”

De dreiging komt vooral vanuit Rusland, dat zich vooral digitaal roert. De verhalen over inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Brexit-stemming zijn bekend. Maar ook in Nederland zijn hackpogingen gedaan. “Daarom moet je als krijgsmacht én een Patriot-squadron hebben dat raketten kan uitschakelen én een Cybercommando.”

Defensievisie 2035
Bijleveld haalde dan ook de Defensievisie 2035 aan. Aan dat document is liefst 1,5 jaar gewerkt. De Defensievisie moet Nederland helpen voorbereid te zijn op toenemende dreigingen. Er is de laatste jaren al extra geïnvesteerd. Het budget in deze kabinetsperiode is bijvoorbeeld met 5,5 miljard verhoogd, waarvan 1,7 miljard structureel. Maar genoeg is dat nog altijd niet om al deze dreigingen nu en in de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

“We hebben klip en klaar gezegd: als we alles zo goed mogelijk willen inrichten, dan kost dat de komende 15 jaar structureel 13 tot 17 miljard euro extra”, haalde Bijleveld aan. “Ja, dat is een fors bedrag. Zoals hoogleraar Beatrice de Graaf het mooi zei, in een gesprek dat ik met haar had: ‘Het is voor het eerst in lange tijd dat Defensie met haar vuist hard op tafel slaat.’”

Bewogen jaren
Bijleveld erkende dat de afgelopen 4 jaar zeker niet makkelijk zijn geweest. Defensie heeft bewogen jaren achter de rug. Nog steeds staan militairen paraat om mee te helpen bij de COVID-19-crisis.

Dieptepunt was volgens de minister de crash van de NH90-helikoper bij Aruba. Daarbij kwamen 2 militairen om. “De kou sloeg ons om het hart.”

Ook een deel van de nasleep van de Srebrenica- en Hawija-affaire kwam op het bord van de minister terecht. Bij de Nederlandse luchtacties in Hawija in 2015 vielen veel burgerslachtoffers. De Kamer pakte Bijleveld en de militairen hard aan, omdat die in 1e instantie verkeerd was geïnformeerd. Er werd in de debatten zelfs van moord gesproken.

“Voor militairen voelde het als een klap in het gezicht”, zei Bijleveld. “Zij zetten zich in voor de vrijheid van anderen en zo’n uitspraak raakt hen in het hart. Ik zal als minister altijd voor hen staan. Militairen willen steun voelen van de maatschappij. Als er getwijfeld wordt aan hun intentie, dan raakt hen dat.”

Waardering
Bijleveld kaartte daarom aan dat het belangrijk is militairen waardering te tonen. Ook met het oog op de verkiezingen van 17 maart. “Vrijheid wordt beschermd door mensen die bereid zijn alles te geven. Onze vrijheid geeft ons de mogelijkheid om te zijn wie je wilt zijn, te zeggen wat je wilt, vrij te studeren en over 6 dagen te stemmen op wie je wilt, zonder angst voor geweld.”

Convenant
Aansluitend ondertekenden decaan Patrick Oonincx van de Faculteit Militaire Wetenschappen en decaan Erwin Muller van de Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden een convenant. De ondertekening markeert de formele start van een intensievere samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek. De minister hecht veel waarde aan de professionalisering van het militair onderwijs.

Naast gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksprogramma’s, worden promotietrajecten ontwikkeld. Het doel van de nauwere samenwerking is een kruisbestuiving van de kennis en inzet van de krijgsmacht. Het uitwisselen van expertises over de aard van hedendaagse conflicten en het besef van de complexiteit van missies maakt dat beide faculteiten elkaar kunnen versterken.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.