FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 januari 2002

'Rinus Michels' duikt weer op

Het beeld van oud-bondscoach Rinus Michels, dat twee weken geleden bij de KNVB uit de tuin werd gestolen, is op nieuwjaarsdag opgedoken in het Friese Elsloo. De plaatselijke Oudejaarsploeg Vesuvius bleek in het bezit van het beeld te zijn.

Volgens een woordvoerder van Vesuvius verwijst de oudejaarsstunt met Rinus Michels naar de blamage van het Nederlandse elftal, dat zich het afgelopen jaar niet wist te plaatsen voor het WK voetbal. ,,Onze dorpsclub probeert zich nu alsnog te kwalificeren onder de bezielende leiding van Michels'', aldus een woordvoerder van Vesuvius. Het beeld wordt binnenkort naar Zeist teruggebracht.

Een ander 'mysterie dat opgelost werd , betrof de verdwijning van een zwerfkei van 4600 kilo. De steen, bestemd om een hunebed na te bouwen werd twee weken geleden versleept naar Delfzijl, door de plaatselijke oudejaarsvereniging Munnekezijl.

Eurokits via post

De Nederlandsche Bank gaat naar alle waarschijnlijkheid alsnog Eurokits via post versturen aan mensen die niet in staat waren dit zelf af te halen.

Als men kan aantonen dat het daadwerkelijk een probleem was om de kit af te halen, is De Nederlandsche Bank bereid de Eurokit via post te versturen. Men hoeft hiervoor alleen maar de coupon via post op te sturen.

De Nederlandsche Bank wil hiermee tegemoet komen aan het geklaag van voornamelijk ouderen die geen "grote" afstanden konden afleggen voor het gratis Eurokitje ter waarde van € 3,88.

Jongeren leggen bloemen in Volendam

Kort na de start van het nieuwe jaar begaven Volendamse jongeren zich naar "De Hemel". Bij het café, dat vorig jaar het decor van een catastrofale brand was, werden bloemen gelegd. De brand was ontstaan doordat kerstversieringen brand vatte door een sterretje.

Een eindje verderop stonden toeristen sterretjes af te steken. Nadat hiervan wat gezegd werd, doofden de mensen hun vuurwerk.

Het Rode Kruis en Het Anker waren aanwezig om de mensen te ondersteunen en hulp te bieden waar nodig.

Het nieuwe jaar is in Volendam niet vuurwerkloos begonnen, maar wel stukken minder dan voorheen.

Het water was weer koud in Scheveningen

Blik op ScheveningenHet nieuwe jaar is begonnen, en natuurlijk stond Scheveningen vandaag rond het middaguur weer in het teken van de Nieuwjaarsduik. Ruim 8000 mensen hebben het nieuwe jaar gevierd door een duik in het ijskoude water te nemen. Het water had een temperatuur van 4 graden, de lucht 2 graden.

Het totale aantal deelnemers komt vermoedelijk nog hoger uit. Het is zo druk dat de organisatie op dit moment nog niet klaar is met de telling. De animo voor de traditionele nieuwjaarsduik lag vorig jaar op 7500.

Na een korte warming-up stormden de deelnemers het water in. Eenmaal terug aan land kregen de zwemmers een kop hete snert om weer een beetje op te warmen. In een grote tent konden zij zich afdrogen en kleren aantrekken. Duizenden toeschouwers verzamelden zich op het strand om de zwemmers aan te moedigen.

Op Nieuwjaarsduik.nl: een webcam en temperatuurinformatie.

Grote run op pinautomaten

Nederland holt massaal naar de geldautomaten om eurobiljetten te pinnen. Rond het middaguur hadden al één miljoen mensen geld uit de flappentappen gehaald.

Met de grote aanloop neemt de kans toe dat pinautomaten worden leeggepind op de eerste dag van de euro. Als 20% van de Nederlanders gaat pinnen, raakt de geldvoorraad van de automaten uitgeput.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) dreigt er een probleem als de 6200 beschikbare pinautomaten meer dan drie miljoen transacties krijgen te verwerken. De banken kunnen op nieuwjaarsdag met hun automaten ruim 2,8 miljoen mensen bedienen, die gemiddeld 200 euro per persoon opvragen. Elke automaat kan circa 450 transacties verwerken.

De geldautomaten spelen een cruciale rol in de omschakeling van de gulden naar de euro. Een aantal flappentappen zal in de loop van de dag worden bijgevuld. Hierbij is vrijwel altijd politie aanwezig.

Invoering € kost Nederland 10 miljard gulden

De invoering van de Euro heeft in ons land alleen al 10 miljard gulden (€ 4,5 miljard) gekost. Dit werd maandagmiddag op een persbijeenkomst in Maastricht bekend gemaakt door president N. Wellink van De Nederlandsche Bank.

De meeste kosten werden gemaakt door het bedrijfsleven, maar volgens Wellink is dit geen pure Euro-aangelegenheid. "Veel veranderingen in systemen hadden toch gedaan moeten worden. Men heeft de euro aangegrepen om het nu te doen."

De Nederlandsche Bank was 500 tot 600 miljoen gulden kwijt aan de invoering, en het ministerie van financiën heeft geld uitgegegeven aan distributie (180 mln), voorlichting (180 mln tot nu toe met nog zeker 30 te gaan) en de gratis Eurokit (200 mln).

Wellink verwacht echter dat het geld snel is terugverdiend: in twee tot vier jaar maken bedrijven door het wegvallen van valutaschommelingen minder kosten, en door niet-ingeleverde guldens krijgt minister Zalm wellicht een meevaller van 300 miljoen gulden.

Winst Sandy allang bekend?

In de reacties op dit bericht werd het al gemeld: de winst van Sandy zou wel eens helemaal niet zo'n verassing kunnen zijn geweest....
Natuurlijk is het traditie om de organisatie achter Big Brother te verdenken van allerhande smerigheden, zoals het niet helemaal eerlijk spelen van het spel. Ook dit jaar. De uitslag zou al lang vantevoren bepaald zijn. Hoe we dat weten? Simpel: het heeft iets met plaatjes te maken...

Voor iedere bewoner van Big Brother The Battle zijn voor de internetsite plaatjes gemaakt. Iedere bewoner heeft ook een zogenoemd in- en een out-plaatje. Het in-plaatje is een klein simpel fotootje van de bewoner, en het out-plaatje is ongeveer hetzelfde, maar dan met het woord Exit erbij. Van alle bewoners zijn op deze manier twee plaatjes beschikbaar, alleen niet voor Sandy. Haar out-plaatje is namelijk gelijk aan het in-plaatje, zoals zondagavond al werd vermeld in de reacties op het bericht van Sandy's winst.

Ook WebWereld heeft oplettende lezers. De internetsite wist zondagavond om 10 uur al van de uitslag, zo meldden Kremer, virtually en Rop2000 ons via de newssubmit. Ons eigen FOK!forum heeft echter Laurens, die het op 15 oktober al vermoedde.

In datzelfde topic weet Endemol-medewerker TheMarco het echter al te ontkrachten. WebWereld meldde het ook: het kan gewoon slordigheid van de sitebouwers zijn. Maar dat sluiten de meesten voor het gemak maar uit...

Kijk je oude munten nog even na

Kijk je oude Nederlandse munten nog even na voordat je ze uitgeeft, of bij de bank inlevert. Want een hagelnieuw vijfje uit 1998 doet nu al 35 gulden. Vrijwel alle rijksdaalders die de afgelopen tien jaar zijn geslagen, doen tien tot dertig gulden. Een gaaf kwartje uit 1994 is inmiddels een tientje waard.

Ook de prijzen van het dubbeltje uit '88 en de guldens van '89, '90 en '91 rijzen de pan uit. Veel handelaren hebben ze in het verleden per rol weggelegd in de hoop dat de munten verder in prijs stijgen. Daardoor is er moeilijk aan te komen. Alle vijf gulden stukken uit de latere jaren negentig zijn sowieso al een stuk schaarser dan uit de beginjaren, toen er heel veel van werden geslagen.

Bij de introductie van de munt van vijf gulden in 1988 pakte de Koninklijke Munt meteen groots uit. Alleen al in dat eerste jaar zijn er 73,5 miljoen van in omloop gebracht. In de drie jaren daarna kwamen er nog eens 133 miljoen stuks bij, maar na 1994 zijn er in totaal nog maar nauwelijks 1,5 miljoen uitgegeven.
De kans een vijf gulden in de portemonnee te vinden uit bijvoorbeeld 1998 (oplage: 100.000) is minimaal.

Na 1990 zijn rijksdaalders nog maar met mondjesmaat uitgegeven. Tegenover de 67 miljoen stuks uit 1980 (twee versies) en de vier miljoen uit 1989 staan een schamele 150.000 in 1995. Die knaak is momenteel dan ook al 12,50 gulden waard.

Maar niet alleen sommige oude guldenmunten zijn meer waard geworden, ook de €uro wordt al verzameld: De setjes met Hlf. 8,55 aan euro's die gratis konden worden afgehaald, worden nu al in ongeopende staat voor drie tientjes aangeboden. De consumentenpakketten euro's ter waarde van Hlf. 25,01 zijn uitverkocht. Voor deze setjes wordt nu tot vijftig gulden gevraagd. Vooral buitenlandse verzamelaars zijn geïnteresseerd omdat deze setjes ook euro's uit 1999 en 2000 bevatten.

Toch moeten de euroverzamelaars niet overmoedig worden, want op 1 januari komen er 65 miljard euromunten in omloop, waarvan 3,3 miljard Nederlandse euro's. De munthandel maakt onderscheid tussen de mensen die zomaar munten sparen en de echte verzamelaars die alles van muntkunde weten en elke munt met een loep bekijken. Geoefende verzamelaars waarschuwen dat mensen geen tientje of meer moeten betalen voor een recente gulden met de beeltenis van Beatrix. Dat is de prijs die de handel ervoor vraagt; de werkelijke waarde is veel lager.


Dat Nederlanders van munten houden, bewijzen de befaamde rijksdaalders en guldens met dubbele beeltenis uit 1980, waarop zowel Juliana als Beatrix prijken. Daar zijn er toen maar liefst bijna 70 miljoen van geslagen. De laatste tien jaar kwam je deze munten vrijwel nooit meer tegen in het normale betalingsverkeer, toch zijn die munten verzameltechnisch gezien niets waard. De laatste weken van 2001 doken ze dan ook massaal weer op.

Suriname gaat drugshandel harder aanpakken

Ook de regering van Suriname heeft zo zijn goede voornemens. Zij gaat de strijd opvoeren tegen internationale drugskartels en Surinaamse bendes die deze kartels helpen. De Surinaamse president Venetiaan zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat het minder veilig is geworden in Suriname door de drugshandel.

Volgens Venetiaan ziet de regering het als haar voornaamste taak om het justitiele apparaat beter te laten werken. "Dan zal de criminaliteit vanzelf afnemen", voorziet Venetiaan.

Suriname heeft het op economisch gebied redelijk gedaan afgelopen jaar. De koersen zijn gestabiliseerd en de inflatie is sterk afgenomen. Het is nu aan de ondernemers om meer actie te gaan ondernemen, aldus Venetiaan.

Veel ongevallen door gladheid

In de nieuwjaarsnacht heeft het verkeer veel hinder gehad van spekgladde wegen. Daardoor hadden er veel ongevallen plaats op verschillende plaatsen in het land. Daarbij zijn gewonden gevallen, maar hoeveel is niet bekend.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) registreerde tot dusver ongeveer dertig aanrijdingen. In het hele land had het verkeer last van ijzel. Verschillende auto's gleden daardoor van de weg. Op de snelweg A1 ter hoogte van Eemnes bijvoorbeeld ging het in korte tijd drie keer mis.

,,Een behoorlijk aantal ongevallen'', aldus een woordvoerder van TIC (de verkeersinformatiecentrale) over de nieuwjaarsnacht. Daarbij maakte de man wel de kanttekening dat het behalve door de gladheid ook in sommige gevallen door overmatig gebruik van alcohol kon zijn gebeurd.

Buitenwijken Sydney worden geëvacueerd

Nadat er nog meer branden zijn uitgebroken hebben de authoriteiten in de Australische stad Sydney opdracht gegeven om de buitenwijken van de stad te evacueren. OMdat er een harde wind staat rukt het vuur snel op naar de huizen.

Eerder op de dag werd er nog een advies uitgegeven voor de burgers om hun huizen niet te verlaten. In een park in de noordelijke buitenwijk Pennant Hills brak dinsdag een nieuwe brand uit. Ook in Kurajong is brand ontstaan, evenals in het vakantieoord Sussex Inlet, 120 kilometer zuidelijker.

Sinds kerst zijn rondom Sydney al enkele grote bosbranden, maar het is voor het eerst dat in de noordelijke woonwijken brand uitbreekt. De nieuwe brand, die 20 kilometer van het stadscentrum woedt wordt door de brandweer ,,zeer ernstig'' genoemd.

,,Er is een hoop paniek. Mensen willen evacueren'', aldus een woordvoerder van de brandweer. Hij zei dat het nog onbekend is hoe de nieuwe brand is ontstaan. De afgelopen dagen zijn al zeker 150 huizen en 250.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Acht mensen zijn gearresteerd op verdenking van brandstichting.

Harry Potter schrijfster rijkste Britse

De schrijfster van de succesvolle Harry Potter boeken, J.K. Rowling, is de rijkste inwoonster van Groot-Brittannië. De schrijfster heeft een geschat vermogen van 146 miljoen gulden en daarmee verslaat ze ruim de quiz-presentatrice Anne Robinson (The Weakest Link) die het 'slechts' met 35 miljoen gulden moet doen.

Andere rijke Britse vrouwen zijn onder andere popster Dido (goed voor 23 miljoen) en model Naomi Campbell (16 miljoen).

Van Gaal kon alsnog naar het WK-voetbal

Louis van Gaal heeft vijf aanbiedingen gekregen om ergens trainer te worden. Van Gaal vertrekt per 1 februari bij de KNVB, omdat hij niet erin slaagde het Nederlands Elftal naar het WK te loodsen.

Van Gaal vertelde maandag in een tv-programma dat hij door een Nederlandse, Griekse, Engelse en Spaanse club is benaderd. ,,En ik kon ook nog naar het WK. Dat leek me echter ongepast'', aldus de oudcoach van onder meer Ajax.

Ook werd er gesproken over de affaire met het Nederlands elftal aan de vooravond van de oefeninterland in Denemarken. Daarover wilde hij niets meer zeggen behalve dat hij was ingelicht dat er negen of tien vrouwen in een suite in het spelershotel aanwezig waren. ,,Ik wilde de kat niet op het spek binden'', zei hij over het feit dat hij toen de personen heeft verzocht het hotel te verlaten.

Goede voornemens voor Bush

Zoals ieder mens heeft ook de Amerikaanse president George Bush goede voornemens voor het nieuwe jaar. "In 2002 moest ik maar eens minder hamburgers gaan eten", aldus de president van Amerika voor het nieuwe jaar begon.

Ook ging Bush alvast een voorschot op een ander goed voornemen nemen. In plaats van op oudejaarsdag laat op te blijven en mee te doen aan festiviteiten, gaat de president al vroeg richting het bed. "Dat is mijn andere goede voornemen voor 2002. Ik ben van plan om voortaan om een uur of negen naar bed te gaan. Ik ben nu 55 en het is verstandig voor mensen van die leeftijd om er wat vroeger in te liggen."

Eerste vuurwerk slachtoffers 2002 ( UPDATE)

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt: De eerste slachtoffers van 2002 zijn al weer bekend: In Amsterdam raakte een man levensgevaarlijk gewond door vuurwerk op de Nieuwe-Zijdsvoorburgwal. Hij stak kort na middernacht een groot stuk vuurwerk aan wat direct in zijn gezicht ontplofte, aldus de hoofdstedelijke politie.

Twee mensen raakten in Ede gewond door het afsteken van een vuurwerkbom. Ook in Bemmel raakte een man gewond door een vuurwerkprojectiel. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekend.

Vechtpartijen

De nodige vechtpartijen zijn ook al gemeld: In Arnhem moest de politie verschillende malen tussenbeide komen bij ongeregeldheden. Daarbij zijn drie mensen aangehouden. Met name in en rond het Spijkerkwartier in Arnhem steken veel mensen vreugdevuren op straat aan. De politie gedoogt die vuren, zolang ze geen gevaar opleveren.

Rond de klok van twaalf werden in Nijmegen vijf mensen gearresteerd. Twee mannen bedreigden in het stadscentrum twee politiemensen met een soort vuurwapen, dat later een gasalarmpistool bleek te zijn.

Update 12:30

Een 41-jarige Nederlander is in de nieuwjaarsnacht in het Belgische Essen omgekomen bij het afsteken van vuurwerk. Volgens de politie was het slachtoffer op bezoek in Essen. Hij werd gedood toen bij het afsteken van een vuurpijl een hele doos vuurwerk ontplofte.

Buiten de al eerder genoemde Amsterdammer raakten in de hoofdstad nog twee mensen zwaar gewond doordat zij vuurwerk in hun gezicht kregen. Het ging om vuurwerkbommen en een lawinepijl.

Er is ook meer bekend over het ongeluk in Bemmel:

Vier mensen, onder wie een kind van zes jaar, zijn daar gewond geraakt toen een partij vuurwerk explodeerde. Het kind en een vrouw van 42 jaar zijn opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Een groep mensen had een partij vuurwerk omringd met stenen op straat neergelegd. Toen het vuurwek ontplofte, vlogen de stenen in het rond. Vier mensen werden getroffen. Door de klap van de explosie sneuvelden zeven ruiten in de omgeving. De ontploffing had zo'n kracht dat een wegvliegende steen een koelkast in een woning beschadigde. De politie denkt dat iemand de partij vuurwerk met opzet heeft laten exploderen. Er volgt een onderzoek.

Problemen met pinnen €uro

Hoera ?, 2002 we hebben de €uro maar het opnemen van eurobiljetten is in de nacht van maandag op dinsdag met flinke problemen van start gegaan.

Bij de SNS-bank mogen alléén klanten van die bank pinnen. Postbank-klanten kunnen vrijwel nergens pinnen. Tot 02:00 was er bij geen een Postbank sowieso maar één €uro te pinnen.

Volgens de ABN-Amro bank zijn honderd van de in totaal bijna 1300 geldautomaten niet in gebruik genomen omdat maandagmiddag niet alle automaten konden worden getest. Bij een eerdere proef liet een deel van de flappentappen het afweten, wat een tweede test noodzakelijk maakte.

==

R@b probeerde vannacht bij twee!! ABN-Amro pinautomaten te pinnen...>> Allebei buiten gebruik. Zeker twee van de honderd ? Uiteindelijk bij de ING geslaagd.

Happy New Year !!

Weer een jaar voorbij. Een hectisch jaar in vele opzichten, maar voor FOK! een schitterend jaar. Een jaar waarin we enorm zijn gegroeid en waarin de populariteit van FOK! enorm toenam, iets waar we ontzettend trots op zijn.

Voor het aankomende jaar is de lat weer flink wat hoger gelegd.
De maand december was een goeie maand met totaal 11,493,315 pageviews; een gemiddelde van 370.752 views per dag.
We zijn er trots op en hopen uiteraard op een nog verdere groei, iets dat het komende jaar zal moeten uitwijzen.

2001 is afgesloten en we zijn het €urotijdperk ingegaan.
Langs deze weg wensen we alle FOK!kers een gezond, succesvol en gelukkig 2002.

HAPPY NEW YEAR !!

Zalm pint eerste Euro

Tiger had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Zalm heeft in Maastricht de eerste euro's gepind. Dit deed hij bij een bank op de Markt in Maastricht. Samen met premier Kok en de president N. Wellink van De Nederlandsche Bank vieren zij daar het afscheid van de gulden en de introductie van de euro. In Maastricht werd tijdens een eurotop 10 jaar geleden het startschot gegeven voor de nieuwe munt. Een uur later zijn de overige twee lidstaten, Ierland en Griekenland ook aan de beurt voor hun kennismaking met de euro.

Van de huidige EU-leden doen momenteel alleen Groot Brittannië, Denemarken en Zweden niet mee.In de eurozone komen nu voor 300 miljoen inwoners 15 miljard bankbiljetten en 50 miljard euromunten in omloop.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.