16 jaar cel eis voor woonbootmoord in Zwolle

Tegen de twee mannen die worden verdacht van de moord op de bewoner van een woonboot in Zwolle is vandaag zestien jaar celstraf geëist. Egbert H. en Hendrik S. uit Vroomshoop zouden de 53-jarige Jan Popke Karsten in maart 2007 meerdere malen met een schroevendraaier en een mes in zijn lichaam hebben gestoken, van hoofd tot benen.

De twee verdachten, 30 en 39 jaar, zijn zwagers van elkaar. Ze hebben bekend Karsten te hebben vermoord omdat hij hun zusje respectievelijk echtgenote tijdens haar puberjaren onzedelijk had betast. Dat misdrijf zou al jaren eerder hebben plaatsgevonden. De Zwollenaar kende het vermeende slachtoffer via zijn zus die al jaren een relatie heeft met de vader van het meisje dat hij zou hebben bevoeld.

Eerder werden voor de moord een man uit Zwolle en een man uit Noord-Ierland aangehouden, maar zij werden vrijgelaten toen hun DNA niet bleek overeen te komen met op de boot aangetroffen sporen. De politie kwam vervolgens dit voorjaar op het spoor van de zwagers. H. blijkt de moord te hebben opgebiecht aan zijn vrouw, maar uit angst voor haar man durfde ze de moord niet te melden. Ze vertelde het echter wel aan haar ex, die het verhaal in maart door de politie liet optekenen. De vrouw van H. durfde daarna ook een verklaring af te leggen.

De rechtbank in Zwolle doet 30 september uitspraak.